LECSÓ VIRSLIVEL
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 kg paradicsom 70-80 dkg paprika 1-2 fej vöröshagyma só őrölt piros paprika víz kevés sertés zsír vagy étolaj 4-6 db virsli
Elkészítés: A lecsó akkor a legfinomabb, amikor szezonja van a paradicsomnak és a paprikának. De nagyon ízletes lesz akkor is, ha télire eltett lecsóból vagy konzerv lecsóból, esetleg fagyasztott paradicsomból és paprikából készítjük. Igen sok féleképpen főzhetjük a lecsót. Lehet önmagában is készíteni, de lehet tojásosan, lehet kolbásszal, szalonnával vagy virslivel is. Most ez utóbbival főztem a lecsót. S emellett ez friss paradicsomból és paprikából készült, nem pedig télire eltett zöldségből.

Először a paradicsomokat és a paprikákat mossuk meg.
Majd a paprikának vágjuk ki a csumáját, azaz távolítsuk el a magházát.
Egy tálba azután vágjuk fel a nekünk tetsző darabokra.
Az lehet karikákra, lehet nagyobb csíkokra szeletelés, kinek melyik szimpatikusabb.

Azt követően a paradicsomokat vágjuk kisebb gerezdekre. A szár végét közben vágjuk ki a paradicsomokból.
Én a lecsóhoz mindenkor a paradicsomból többet szoktam hozzá adni, mint a paprikából, hogy lédúsabb legyen majd a leve.
A hagymát azután pucoljuk le a héjától és vágjuk fel fél főre.
Ha jó nagy a hagymánk, ehhez a mennyiségű lecsóhoz egyet szoktam használni, de ha csak közepes méretű, 2 db-t mindenképp érdemes számolnunk hozzá.
Egy lábasba tegyünk fel egy kisebb ek. sertés zsírt, vagy aki olajat használ, akkor kb. 3 ek. olajat, olvasszuk fel és dobjuk rá a félfőre vágott hagymát.
Fonnyasszuk üvegesre és miután üvegesre fonnyasztottuk - s nem pirítottuk - adjunk hozzá egy kávéskanál őrölt piros paprikát.
Kb. egy deciliter vízzel öntsük fel hogy ne keseredjen meg a paprika, majd forraljuk pár pillanatig.
Ezt követően tegyük hozzá a paradicsomot és a paprikát.
Sózzuk meg és keverjük át.
Fedjük le a lábas tetejét és hagyjuk, hogy levet eresztve a saját levében párolódjon meg a paprika és a paradicsom.
Azaz valóban csak annyi vizet adtunk hozzá, hogy az őrölt paprika keserű ízét elkerüljük, több vizet ne tegyünk hozzá.
Időnként keverjük meg és amikor már szépen megpuhult a paradicsom és a paprika is és jó totyakos, lédús lett a lecsónk, azaz elkészült, akkor a virsliket vágjuk karikákra és adjuk hozzá az elkészült lecsóhoz.
Pár percig főzzük a lecsóval a virslit és ezzel el is készült a finom virslis lecsónk.
Miután beletesszük a lecsóba a virsli karikákat, azzal együtt már nem kell sokáig főzni, mert különben szétesnének, szétfőlnének a virslik.
Éppen ezért már csak a lecsó elkészülténél tegyük bele a virsliket., hiszen annak nem kell már sok főzési idő.

A virsli fajtája mindegy, a saját ízlésünkre és pénztárcánkra van bízva.
Lehet frankfurti vagy műbeles - akkor az utóbbi típusnál a karikázás előtt el kell távolítani a virsli bőrét - sima vagy füstölt ízű is.
Amíg fől a lecsó, el tudjuk készíteni a köretet is.
A kész virslis lecsót kínálhatjuk nokedlivel, tésztával vagy akár rizzsel.
Én utóbbival szervíroztam.
Egy gyors ebédre vagy vacsorára remek választás, hiszen szinte fél óra alatt elkészül a finom lecsó virslivel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!