BRASSÓI APRÓPECSENYE
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Kb. 1 kg sertés comb vagy sertés lapocka hús
  • Kb. 1,5 kg burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • majoránna
  • ételízesítő
  • őrölt piros paprika
  • kevés olaj vagy sertés zsír a hús sütéséhez
  • bővebb olaj a burgonya kisütéséhez
  • kevés víz
  • Elkészítés: A brassói aprópecsenye elkészítése szintén nem bonyolult, bárki könnyedén meg tudja főzni a párjának vagy a családjának. A mennyiségen természetesen lehet változtatni, akár kevesebb vagy akár több hozzávalóból is készíthetjük. Én általában sertés combot használok ehhez az ételhez, de aki szereti a kissé szalonnásabb húst, akkor a lapocka hús is tökéletes hozzá. Sertés karajt nem szoktam a brassóihoz választani, azt inkább szelet húsnak szoktam készíteni. Akkor írom is a receptet, ahogyan az én konyhámban fől ez a fogás.
    Először a hússal kezdjünk.
    A sertés húst mossuk meg és akár meg is törölhetjük egy papírtörlővel, de ez nem szükségszerű.
    A combot ezután vágjuk kisebb kockákra. Egy kisebb lábasban vagy egy magasabb falú serpenyőben hevítsünk fel egy ek. sertés zsírt vagy aki olajat használ, abban az esetben kb. 3 ek. olajat ( vagy ha kevésnek találjátok, akkor még egy picivel többet ) és adjuk hozzá a kockázott húst.
    Ehhez a húsételhez én jobban szeretem a sertés zsírt, mert szerintem ízesebb lesz tőle a kész hús. Az fontos, hogy túl sok zsiradékra nincsen szükség, mert pirítani fogjuk először a húst és csak azután kerül sor a továbbiakban a párolásra.
    Kevergetés mellett pirítsuk addig, míg körben kissé piros lesz a hús kérge, de arra ügyeljünk, hogy ne szárítsuk ki. 
    Ezt követően sózzuk meg ízlés szerint, s fűszerezzük szintén ízlés szerint  őrölt borssal, ételízesítővel és majoránnával. 
    Majd keverjük át és hintsük meg piros paprikával. Van aki nem használ hozzá őrölt paprikát, de én szeretem. Kb. 1,5-2 dl vízzel öntsük fel és adjunk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát, amit pucoljunk le a héjától és aprítsunk fel kicsire vagy fokhagyma nyomón zúzzunk össze.
    Én, ha kisebb gerezdek a fokhagymák, 2-t teszek hozzá, de ha nagy gerezdek vannak a fokhagymának, 1-t aprítok fel hozzá.
    Miután mindezekkel meg vagyunk, fedjük le egy fedővel és pároljuk készre a husunkat.
    A párolás során 1-2 alkalommal keverjük át és ha úgy érezzük, hogy még szükség van egy kevés vízre, pótolhatjuk, de arra figyeljünk, hogy ez most nem pörkölt lesz, hanem egy majoránnás, párolt hús.
    Ezután neki láthatunk a burgonyának.
    Pucoljuk le a héját a krumplinak és mossuk meg 3-4 vízben, majd kockázzuk fel a krumplit. 
    A krumpli kockák ne legyenek se túl nagyok és se túl kicsik.
    Egy lábasban forrósítsunk fel kb. 5-6 dl olajat és a kockákra vágott burgonyát 2-3 adagban süssük meg az olajban. 
    Természetesen olajsütőben is meg lehet sütni, de én azért szeretem lábasban, mert ehhez a mennyiséghez nem használok így annyi olajat, s bőven el lehet készülni a krumpli kisütésével, míg párolódik a hús.
    Amint megsült egy adag krumpli, szedjük ki egy tányérra, amire helyezzünk papírtörlőt, hogy a felesleges olajat felitathassuk róla.
    Majd tegyük át abba a tálba vagy edénybe, amiben lesz a kész brassói. 
    Süssük addig a krumplit, amennyi mennyiségünk van.
    S amikor megpárolódott puhára a hús is, keverjük el óvatosan a kisütött burgonya kockákkal és ezzel el is készültünk a fogásunkkal.
    Mellé valamilyen savanyúságot vagy fejes salátát kínálhatunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!