KARAJBA ZÁRT CSÜLÖK-ŐZGERINC FORMÁBAN SÜTVE
ÜNNEPI | HÚSVÉT | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 1 kisebb méretű füstölt csülök
  • 6-8 szelet sertés karaj, só
  • őrölt bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés zsiradék a hagyma pirításához
  • 2 ek. mustár
  • kb. 20-25 dkg reszelt trapista sajt
  • a húshoz: 2 ek. finom liszt, 2 tojás
  • kb. 2030 dkg bacon szalonna
  • a forma kikenéséhez: kevés sertés zsír vagy olaj és 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés: Ezt az ínycsiklandozó főételt a " receptneked" oldalon láttam és nagyon gyorsan megfogott a látványa. Elkészítettem a kis családomnak és el is döntöttem, hogy nem először kerül az asztalra ez az étel. Az eredeti recept reszelt sajtot ír, de én most szeletelt sajtot használtam hozzá. S a tapasztalatom az, hogy a szeletelt sajttal is jó, de valóban érdemes reszelt sajtot használni, mert az még jobban összefogja a tölteléket a hús és a szalonna között. Az is igaz, hogy én elég melegen szeleteltem fel, s gy sokkal nehezebb szeletelni, de ha hidegen, kihűlt állapotában vágjuk fel, tökéletes szeleteket fogunk kapni.
    Én magam két őzgerinc formával készítettem ezt a finom hús ételt, de a receptek csak egy adaghoz szólnak.
    A csülköt akár előző nap is elkészíthetjük, s akkor lesz elég ideje kihűlni.
    Jó alaposan mossuk meg a füstölt húst. S ha nem gyors érlelésű csülköt vettünk, hanem sokkal jobban sózott, pácoltat, akkor azt bizony érdemes is hideg vízben jó pár órát a főzés előtt kiáztatni, különben sós lesz a csülök hús.
    Miután jól megmostuk a húst, tegyük fel annyi vízbe megfőlni, amennyi ellepi.
    Én nem tettem bele semmilyen fűszert sem, de aki úgy érzi, hogy szeretné még ízesíteni, tehet bele babérlevelet, egész borsot.
    Én szeretem csak így magában megfőzni a füstölt csülköt, nekünk ez az íz a megfelelő.
    Sót ne tegyünk bele, hisz ez a csülök már sózott.
    Kb. 2 óra a főzési ideje, attól függően, hogy mekkora húst vásároltunk. Túl nagy csülköt ehhez a fogáshoz nem érdemes venni. S mindenképpen késsel ellenőrizzük a hús puhaságát.
    Ha megfőlt a hús, a főzővizében hagyjuk kihűlni. Én előző nap főztem meg és amikor kihűlt, kivettem egy tálba a hideg csülköt. Lefedtem egy alufóliával, hidegre tettem és másnap kezdtem hozzá az elkészítésének.
    ( De mindez aznap is lehetséges, csak hűtsük ki a megfőtt sertés csülköt. )
    A hideg húst ezután vágjuk fel kisebb kockákra. A kövér részeit én nem adtam hozzá, csak a sovány húst daraboltam fel. Majd tegyük félre.
    Azt követően a hagymát pucoljuk meg és kockázzuk fel kisebb darabokra.
    Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés sertés zsírt vagy étolajat, ki mit használ és pirítsuk meg rajta a hagymát. 
    Hagyjuk picit hűlni és azt követően adjuk hozzá a csülök húshoz.
    Adjunk még hozzá 2 evőkanál mustárt, s jól keverjük össze az egészet.
    Tegyük félre és készítsük elő a hús szeleteket.
    Annyi hús szeletre van szükségünk, amennyi belefér a formánkba, de ez függhet attól, hogy kinek mekkora az őzgerinc formája. Hisz van kisebb és nagyobb méretű őzgerinc forma is. Ezért mielőtt elkezdenénk klopfolni a húst, érdemes szemrevételezni a formát, hogy mennyi szeletre lesz szükségünk.
    A hús szeleteket ezután kicsit klopfoljuk meg, de nem kell nagyon, csak annyira, hogy mégis lazább szerkezetűek legyenek.Kicsit sózzuk be és hagyjuk állni.
    Ezalatt a forma belsejét kenjük ki zsiradékkal és szórjuk meg zsemlemorzsával, úgy, hogy mindenhol legyen morzsás.
    Majd a szalonnával béleljük ki a formát oly módon, hogy mindkét szélén lógjon túl a szalonna.
    Azután szórjuk bele a sajt felét - én most szeletelt sajtot használtam, így azokból lefektettem pár szeletet.
    De szerintem inkább reszelt sajtot használjatok, mint az előzőekben említettem is, legközelebb én is azt fogok, az jobban összetart.
    Majd egy tányérba szórjuk bele a lisztet, s egy másikba pedig üssük fel a tojásokat. Sózzuk meg és egy villával verjük is fel egy kissé.
    Azután először egy hús szeletet mártsunk meg a lisztben, majd a felvert tojásban.
    Fektessük bele a sajt tetejére a formába. Végül annyit készítsünk még így elő, amennyi a formába belefér.
    Ezekre a husikra ismét sajt kerül, a reszelt sajtnak a másik fele vagy mint nálam jelen esetben a szeletelt sajt.
    Most következzen a csülkös-hagymás keverék.
    Öntsük rá a sajtra és szépen egyengessük el.
    Ha ez meg van, akkor ismét mártsunk meg 3-4 szelet húst lisztben és tojásban és fektessük a csülök tetejére.
    A formába ezzel bekerültek a hozzávalók, így most már hajtsuk rá a husikra a lelógó szalonna darabokat.
    De természetesen így az látható, hogy fedetlenül maradt egy része a húsnak, ezért oda még fektessünk le 2-3 db szalonna csíkot, annyit, amennyivel be lehet fedni.
    Közben a sütőnket melegítsük elő, ( ha villanyos sütőnk van, 200 fokra ) majd  egy tepsire fektessük bele a megtöltött őzgerinc formát és süssük így meg szép piroskásra. 
    Ez a sütési idő legalább 1 óra.
    A tepsire viszont csak azért van szükség, hogy az esetleges kisült lé ne a sütőre kerüljön, hanem a tepsire.
    Az 1 óra letelte után, ha már piroskás a színe a szalonnának, vegyük ki a sütőből és várjunk pár percet, hogy hűljön annyira, hogy hozzá érhessünk.
    De talán kesztyűt is érdemes használni.
    Ekkor vegyünk egy tepsit, tegyünk bele sütőpapírt.
    Az őzgerincben lévő hús széleit egy késsel lazítsuk meg és gyorsan fordítsuk rá a tepsire a baconos húst.
    Miután kifordítottuk, helyezzük vissza a sütőbe annyi időre, míg ez a fele is szép pirosra nem sül.
    Ez az idő 15-20-25 perc, sütőtől függően változó.
    Ha szépen megsültek a rudak, hagyjuk hűlni és azután szeleteljük fel.
    ( A képen az látható, hogy az egyik rúdba egy fogpiszkáló van a végében szúrva, ennek nincs jelentősége, csak magam jegyeztem meg ezzel a húst, mert abba  került nálam csak sajt, míg a másikba nem, a tejallergia miatt. )
    Nagyon ízletes főétel, de azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy melegen nehezebben szeletelhető.
    Bármilyen rizses vagy burgonyás körettel és salátával vagy savanyúsággal kínálható.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!