KRUMPLIS PRÓSZA
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 2 nagy vagy 4 közepes méretű burgonya
  • 1 kis dobozos kefír
  • 3 egész tojás
  • 35 dkg finom liszt
  • sertés zsír
  • 15-20 dkg füstölt szalonna
  • szódavíz ( szénsavas ásványvíz )
  • só ízlés szerint
  • Elkészítés: Ez a krumplis prósza tulajdonképpen egy lepény, de a tésztája nem gyúrt tészta, hanem egy kavart tészta lesz, ami lágy állagún kerül a tepsibe. Az " Ízőrzők " tv műsorában láttam ennek a krumplis prószának az elkészítését. Andocs községben mutatták be és én magam is azt éreztem, hogy ennek a lepénynek az én asztalomon is itt kell lennie. Nagyon ínycsiklandozóan nézett ki, így most fejtett bableves készült füstölt bordavéggel és ezt a lepényt készítettem  el mellé, ami nagyon illett a bableveshez.
    A lepény összeállítása nagyon egyszerű, hamar elkészülünk vele, csupán arra kell számítani, hogy a sütési ideje kicsit tovább tart.
    Első lépésként a tepsinket kenjük ki hideg sertés zsírral - az alját és az oldalát is - és amíg bele nem kerül a massza, tegyük hűvös helyre, hűtőbe, hogy ne olvadjon fel a zsír, hanem hideg, fagyos maradjon.
    Azután kapcsoljuk be a sütőt, hogy kellően elő tudjon melegedni.
    Ha villany sütőnk van, 200 fokra, alsó-felső állásra, ha más tűzhellyel rendelkezünk, akkor arra a funkcióra állítsuk, ahol sütni szoktunk.
    Most már neki is kezdhetünk a tészta összeállításának.
    Először a szalonnával kezdjünk.
    A szalonna bőrét vágjuk le és a szalonnát kockázzuk fel.
    Egy kisebb lábasban vagy serpenyőben süssük ki a szalonna kockákat, de ne pirítsuk túl, csak üvegesre süssük, azaz csak annyira, hogy kiengedje a zsírját és szép átlátszóak legyenek a szalonna darabok. 
    Szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.
    A burgonyát pucoljuk le a héjától, mossuk meg és nagy lyukú reszelőn reszeljük le.
    A lisztet tegyük egy tálba és sózzuk meg ízlés szerint.
    Én nem mértem meg ugyan, csak a kezemmel szórtam, de kb. 2 kk. mennyiségű só került a tésztába.
    Majd adjuk hozzá a kefírt,  két tojást, amit előbb villával kicsit verjünk fel.
    A szénsavas ásványvízből tegyünk hozzá két kefíres pohárral.
    Keverjük jól ki és ekkor adjuk hozzá a reszelt burgonyát.
    Miután ezzel is átkevertük, öntsünk még hozzá annyi ásványvizet, hogy olyan állagú masszát kapjunk, mint egy lazább nokedli tészta.
    Én még két kis pohár ásványvizet adtam hozzá, de persze a mennyiséget majd akkor fogjuk látni, ha keverjük a tésztát. Hiszen nem biztos, hogy mindenkinél ugyanolyan nagyságú a krumpli és így nem egyformán sűríti be a tésztát. Tehát 1-2 pohár ásványvízre lesz még szükség.
    Vegyük ki a hűtőből a tepsit és a tészta 3/4 részét simítsuk bele.
    Erre rakosgassuk rá a félretett szalonna kockákat, amit inkább kézzel tegyünk, hogy ne több darab legyen egy helyen, hanem mindenhová kerüljön belőle.
    A megmaradt 1/4 rész tésztát ezután keverjük ki még egy tojással és fél kefíres pohár ásványvízzel. Most egy híg masszát kapunk, amit a szalonnás tészta tetejére kell ráönteni.
    Ezt viszont ne öntsük, mert akkor nem fog szépen elterülni rajta, hanem egy merőkanállal szépen adagolva, oszlassuk el a tészta tetején.
    Ha ezzel is meg vagyunk, helyezzük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük készre kb. 45-55 perc alatt.
    Mint tudjátok, minden sütőnek más a sütő ereje, így van akinek már 45 perc alatt is megsül, de van akinél csak 1 óra alatt lesz szép piros a tészta.
    Tehát ezt mindenképpen vegyük figyelembe a sütésnél.
    Némi várakozás után, fordítsuk ki a tésztát a tepsiből.
    Egy késsel körben lazítsuk meg a tepsi oldalán a megsült tésztát, bár egyáltalán nem tapadt oda nálam és tegyünk a tepsi tetejére egy tálcát. 
    A kettőt egyszerre megfogva, fordítsuk a tálcára a tepsit, így a tészta a tálcára fog kerülni. 
    Majd emeljük le a tepsit.
    A tálcán felül most a tészta alja van, ami szépen meg is sült, s akkor jó egyébként a prószánk, ha az alja is szép pirosra sült. De nekünk most át kell fordítanunk a tésztát. Ehhez nagyon egyszerű és biztonságos módszert használjunk. Hogy elkerüljük a tészta elszakadását - ezt a sütemény tésztáimnál is alkalmazom - helyezzünk a tésztára egy másik tálcát és a két tálcát egyszerre megfogva, fordítsuk meg a megsült lepényt.
    Aki nem rögtön szolgálja fel, akkor érdemes megvárni, hogy kihűljön és úgy szeletelje fel.
    De langymelegen is szépen felvágható.
    Én a megsült tészta széleit körben levágtam, úgy mutatósabbak a szalonnás lepény kockák. ( De persze az sem veszett kárba, azokat is elfogyasztottuk. )
    S valóban egy bableves után remek második fogás a krumplis prósza.
    Bárki könnyedén el tudja készíteni és nagyon ízletes.
     
    Jó étvágyat kívánok hozzá!