TOJÁSOS-SONKÁS HÚSROLÁD
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg darált hús ( sertés )
  • 1 vöröshagyma
  • 1 tk. sertés vagy ennek megfelelően étolaj
  • 3+1 egész tojás
  • 1 zöld paprika
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 12 szelet sonka
  • alufólia
  • Elkészítés: Ez a sertés rolád tulajdonképpen majdnem megegyezik a " Sonkába tekert tojásos húsrolád " elkészítési módjával. Viszont abban különbözik, hogy itt a sonkát a darált húsra fektettem, s arra került rá a tojás és a paprika. Amikor a sonka kívül volt a hústekercsen, az előző receptnél,  és úgy sütöttem meg a roládot, úgy gondoltam, hogy egy másik tekercset is készítek és annál a sonka a hús belsejében lesz elhelyezve.
    Első ránézésre nem sokban különbözik az előző tekercstől, de mégis más az összeállítása.
    Itt is először a tojás rántotta megsütésével kezdünk.
    A hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk fel apró kockákra.
    Egy serpenyőben hevítsük fel a sertés zsírt vagy aki olajat használ, az az olajat. S felkockázott hagymát fonnyasszuk meg rajta üvegesre.
    A 3 tojást verjük fel villával, sózzuk meg és adjuk a hagymához, majd süssünk belőle rántottát.
    Ha elkészült, tegyük félre.
    A zöld paprikát mossuk meg, töröljük szárazra, a magházát vágjuk ki és azt is vágjuk fel kicsi kockákra, majd azt is tegyük félre.
    A darált húst ízesítsük be. Tegyünk hozzá ízlés szerint sót, borsot, őrölt pirospaprikát.
    Majd adjunk hozzá 1 nagy vagy 2 kicsi tojást és a fokhagymát összezúzva, miután azt megpucoltuk.
    Alaposan dolgozzuk össze. Szerintem itt a legjobb munkaeszköz a kezünk, de persze, aki viszolyog ettől, az fakanállal végezze mindezt.
    Ha összeállítottuk a darált húst, egy nagyobb alufóliát terítsünk magunk elé az asztalra és a darált húst szépen elegyengetve a kezünkkel, terítsük el rajta téglalap alakban.
    Miután szépen készítettünk egy téglalap alakú húsos talapzatot, helyezzük el rajta a sonka szeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást a szeletek.
    Erre középre a félre tett hagymás rántottát rendezzük el és annak a tetejére halmozzuk rá a paprikát.
    A fólia segítségével szépen tekerjük fel a töltelékes darált húst.
    Arra vigyázzunk, hogy az alufólia ne kerüljön bele a tekercs közepébe.
    Ha meg vagyunk a feltekeréssel, az alufólia két végét csavarjuk meg, mint egy szaloncukrot.
    Ezután a tekercset tegyük bele egy tepsibe és a sütőt előmelegítve 200 fokra, a tepsit helyezzük be a sütőbe. 
    Süssük így 40 percet, majd vegyük ki a sütőből.
    Pár pillanatnyi várakozás után, a tepsiben dolgozva tovább, mivel még forró a husink, tekerjük ki az alufóliából a roládot.
    Tegyük vissza így fólia nélkül a sütőbe és süssük még tovább kb. 30-40 percig. Addig, míg a rolád mindenhol szép piros nem lesz.
    Azért, hogy mindenhol szép piros legyen, egyszer fordítsuk meg a tekercset a sütési idő felénél, azaz akkor mikor már az egyik fele szép piros lesz.
    Majd a sütés után várjunk vele egy keveset, azután, hogy kivettük a sütőből és amikor már nem olyan forró, szeleteljük fel.
    De azt szeretném megemlíteni, hogyha hidegen vagy csak éppen langyosan szeleteljük, akkor sokkal könnyebben lehet szép, egyenletes szeleteket vágni. De természetesen melegen felvágva sem fog szét esni a töltött hús.
    A tekercs összeállításáról láthattok fázis fotókat a " Sonkába tekert tojásos húsrolád " receptnél, annyi különbséggel, hogy ott a sonka szeletek a darált hús külső részén láthatóak. Itt sajnos fázis fotók nem készültek, de ha az előző tekercsnél a recept leírást megnézitek, a munka menet itt is ugyanaz.
    Itt viszont nem kívülre, hanem belülre kerültek a sonka szeletek.
    Így is, úgy is elkészítve, nagyon ízletes főfogás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!