SONKÁBA TEKERT TOJÁSOS HÚSROLÁD
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg darált sertés hús
  • 1 vöröshagyma
  • 1 lapos tk. sertés zsír vagy kevés olaj
  • 3+1 egész tojás
  • 1 zöld paprika
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 12 szelet sonka
  • alufólia
  • Elkészítés: Már más alkalommal is készítettem tojásos hús roládot, vagy más néven fasírt tekercset. De ez a változat azért tetszett meg, mert a darált hús külső fele sonkával van beborítva. A recept a Topreceptek.hu oldalról való, viszont én itt is változtattam a recepten. Ott csirkemellből készül és snidlinggel. Én viszont sertéshússal és vöröshagymával készítettem el. A csirkés változat is ínycsiklandozó, de én most hozzá sertés húst választottam. A munkafolyamata nem nehéz, szerintem bárki össze tudja állítani.
    Első lépésként készítsük el a tekercsbe való tölteléket.
    Az 1 fej vöröshagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk fel kicsi kockákra.
    Majd egy kevés, kb. egy lapos tk. sertés zsírt vagy aki inkább olajat használ, az kevés olajat, melegítsünk fel egy serpenyőben.
    Azután dobjuk rá a kockára vágott hagymát és fonnyasszuk meg üvegesre. 
    Közben a 3 tojást üssük fel egy kisebb tálba, sózzuk picit meg és villával verjük fel. Amint megfonnyasztottuk a hagymánkat, adjuk hozzá a tojásokat és süssünk belőle rántottát. S tegyük félre.
    Majd a zöld paprikát mossuk meg, töröljük szárazra és azt is vágjuk fel kicsi kockákra.
    Szintén tegyük félre és a gépsonkát is helyezzük magunk mellé.
    A sonka típusa teljesen mindegy, lehet sertés combsonka, gépsonka stb. Viszont érdemes kocka alakút vásárolni, mert azzal könnyebb dolgozni. 
    Én most karikázott sonkát vettem, azzal is fel lehet tekerni rúdba a húst, de nehezebb, mint a kocka alakúval, mert ez nem fedi mindenhol a darált húst a feltekerés során.
    Ezután állítsuk össze a tekercshez a darált hús alapot.
    Tegyük egy tálba a darált húst és adjuk hozzá az ízesítőket.
    Sót, őrölt borsot ízlés szerint. Én borsból sosem adok túl sokat, mert csípőssé teheti az ételt. Egy kevés őrölt piros paprikát is tegyünk hozzá,  kb. 2 kk. mennyiséget, de aki paprikásabban szereti, az úgy ízesítse vele.
    A fokhagymát pucoljuk meg és vagy összeaprítva vagy fokhagyma nyomón átnyomott formában, szintén adjuk a húshoz.
    Üssünk rá 1 nagy vagy 2 kicsi tojást és alaposan keverjük el a hozzávalókat a darált húsban.
    Ha ezzel is meg vagyunk, tegyünk magunk elé egy vágó deszkát vagy amin dolgozni fogunk. Arra tegyünk egy darab alufóliát, akkorát, hogy nagyobb legyen, mint a sonka darabok sorban  kirakva és 3 sorban szépen rakjuk le a sonka szeleteket.
    4 db sonka kerüljön egy sorba, akár kocka, akár kerek formájú. 
    Érdemes úgy lerakni a sonkákat, hogy a szeletek kissé fedjék egymást.
    Ezt követően terítsük el a kikevert darált húst a sonkák tetején és a kezünkkel szépen egyengessük el, igazítsuk szép, egyenletes téglalappá.
    A mellé készített hagymás tojás rántottát szépen rakjuk rá a darált húsra középre.
    Végül a rántottára sorakoztassuk rá a felkockázott zöld paprikát.
    Most már nincs más hátra az előkészületekből, minthogy feltekerjük a tekercset. 
    Ezt úgy lehet elvégezni, hogy az alufóliával együtt kezdjük el tekerni, de ügyeljünk arra, hogy a hús közé már ne kerüljön be az alufóliából.
    Miután feltekertük a húst roláddá, az alufólia két végét csavarjuk meg. Így kapunk egy nagy szaloncukor formát.
    A nagy szaloncukor formát ezután egy tepsibe helyezzük bele és 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük be sülni. Így sütjük kb. 40 percig.
    ( Én nem öntöttem a tepsibe vizet sem, mert a hús is enged levet a fóliában magából. )
    A 40 perc letelte után kivesszük a tepsit a sütőből. S kis várakozási idő után, pár perc elmúltával, amikor már hozzá tudunk nyúlni a fóliához, egy villa segítségével kitekerjük az alufóliából a roládot. ( Természetesen végezzük mindezt benne a tepsiben. )
    Majd miután megigazítottuk a tepsiben, süssük még tovább kb. 30-40 percig, hogy szépen átpiruljon. 
    Ha piros az egyik fele a tekercsnek, fordítsuk át a másik felére, hogy az is szép, piros színt kapjon.
    A sütés után hagyjuk legalább fél melegre, azaz kissé langyosra hűlni, mert úgy könnyebben szeletelhető.
    Bármilyen körettel kínálhatjuk, én most hagymás krumplit készítettem hozzá, mivel a tojásos töltelék is hagymával készült.
    Amikor felszeleteljük, gyönyörűen kirajzolódnak a tojásos részek és a benne lévő paprika darabok.
    A mutatóssága mellett nagyon ízletes főfogás is.
    Próbáljátok ki!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!