LINZER KARIKA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
40 dkg liszt 15 dkg cukor 15 dkg zsír 3 tojássárgája 1 citrom reszelt héja 1/2 cs. sütőpor kevés tej kb. 2-3 dl bármilyen ízű lekvár
Elkészítés: Ez a linzer tészta az anyukám réges - régi receptje. Valamikor ő csak zsírt használt a linzer tésztához, de valóban azzal is puha és finom tésztát kapunk. Ezt a linzer tésztát pihentetés nélkül lehet tovább felhasználni, vagyis az összegyúrás után már nyújthatjuk is és dolgozhatunk is vele.
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet alaposan összegyúrjuk, majd liszttel meghintett gyúrótáblán kinyújtjuk 4-5 mm-re és cakkos szélű kisebb vagy nagyobb méretű kiszúróval kiszaggatjuk. Ha a cakkos szélű kiszúróval kiszaggattuk a tésztát, akkor a fele mennyiség viszont olyan formával legyen szaggatva, ami középen lyukas.
De természetesen más féle formákat is lehet hozzá használni, pl. csillagosat vagy szívecskéset, stb. S azoknak más módon is lehet lyukat készíteni a közepükre. ( Annak leírását meg lehet nézni a " Mini linzer karika " címszó alatt. A készre kiszúrt tészta darabokat rakosgassuk fel egy sütőpapíros tepsire és előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük rózsaszínűre. Miután kihűltek, kettőt bármilyen ízesítésű lekvárral összeragasztunk, s a lyukas fele legyen mindég felül.
Érdemes folpackkal lefedve másnapig állni hagyni a megsült tésztácskákat, ezalatt kellően megpuhul a linzer tészta.
Majd másnap porcukorral megszórva kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Majd másnap porcukorral megszórva kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!