BACONSZALONNÁS CSAVART RUDAK
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 cs. leveles tészta 10 dkg főtt, füstölt baconszalonna kechup 1 tojás a tetejének lekenéséhez sütőpapír
Elkészítés: Ez a kis nassolni való szintén a családi névnapi összejövetelre készült. Szeretem a könnyű, gyors recepteket, főként szülinapi, névnapi partikon, s azért mert akkor több félét is tudunk készíteni, ha leveles tésztát használunk. Nagyon gyorsan lehet vele dolgozni, hiszen pillanatok alatt összeállítható egy-egy fajta parti falatka. ( Én magam készen veszem meg a leveles tésztát és nem gyúrogatom, hajtogatom. ) A leveles tésztából készült falatok választéka pedig rendkívül széles skálán mozog.
A recept nagyon könnyű és a hozzávalók is minimálisak.
A leveles tésztát tekerjük ki a papírral együtt és hagyjuk is rajta a papíron, mert úgy könnyebb vele dolgozni.
Hosszában vágjuk ketté a tésztát és mindkét darabot kenjük meg kechuppal.
Ha valakinek úgy jobb, előbb le is kenheti a tésztát és csak utána vágja ketté.
Miután megkentük a fél-fél tészta darabot, a baconszalonnát vágjuk félbe és mindet sorakoztassuk egymás mellé a leveles tésztán. Ezután derelye vágóval vágjunk a tésztából csíkokat a szalonna szeletek mellett.
Azért érdemes előbb lefektetni a szalonna szeleteket, mert így a csíkok szélessége akkora lesz, amekkora széles a szalonna csík.
Azután az egyik szalonnás tészta csíkot fogjuk meg a két végén és ellentétesen kezdjük el megtekerni a tészta darabot.
Ha kicsit nehezebben megy, a megtekerés után még igazítsunk rajta a kezünkkel.
Készítsünk magunk mellé egy gáztepsit, fektessünk bele sütőpapírt és a készre csavart rudakat tegyük bele egymás mellé szépen, sorban. Egy kis helyet mindenképpen hagyjuk közöttük, mert sülés közben növekedni fognak.
A másik fél tésztalappal is járjunk el ugyanígy.
Az 1 egész tojást ( lehet kis S méretű is ) egy kis tálkában villával verjünk fel egy kicsit és egy ecsettel kenjük meg a sodort rudacskák tetejét.
A tészta tetejét ezután akár szezámmaggal vagy reszelt sajttal is megszórhatjuk. Én ezeket most kihagytam.
200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és kb. 15 perc alatt süssük meg a tekercseket.
Nekem 10 dkg baconszalonna elég volt, de ha keskenyebb szeletelésű szalonnát veszünk, érdemes 20 dkg-s csomagolásút vásárolni, mert akkor több tészta csíkot is fogunk vágni.
A leveles tésztánál el szeretném mondani, hogy én leginkább a Tesco-s vagy Spar-os tésztát kedvelem, amit a Lidl-ben lehet venni light változatot nem gyakran használom. Az annyira lágy, hogy elég nehéz vele dolgozni.
De természetesen lehet másnak épp az a legjobb választás.
Szerintem ezeket a falatkákat gyorsan és könnyedén össze tudjuk állítani és emiatt az időspórolás miatt, más finomság elkészítésére is jut időnk.
Forrás: topreceptek.hu
Jó étvágyat kívánok hozzá!