BACONSZALONNÁS CSAVART RUDAK
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. leveles tészta
  • 10 dkg főtt, füstölt baconszalonna
  • kechup
  • 1 tojás a tetejének lekenéséhez
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ez a kis nassolni való szintén a családi névnapi összejövetelre készült. A recept ötletet a " topreceptek " oldalon láttam. Szeretem a könnyű, gyors recepteket, főként szülinapi, névnapi partikon, s azért mert akkor több félét is tudunk készíteni, ha leveles tésztát használunk. Nagyon gyorsan lehet vele dolgozni, hiszen pillanatok alatt összeállítható egy-egy fajta parti falatka.  ( Én magam készen veszem meg a leveles tésztát és nem gyúrogatom, hajtogatom. ) A leveles tésztából készült falatok választéka pedig rendkívül széles skálán mozog.
    A recept nagyon könnyű és a hozzávalók is minimálisak.
    A leveles tésztát tekerjük ki a papírral együtt és hagyjuk is rajta a papíron, mert úgy könnyebb vele dolgozni.
    Hosszában vágjuk ketté a tésztát és mindkét darabot kenjük meg kechuppal.
    Ha valakinek úgy jobb, előbb le is kenheti a tésztát és csak utána vágja ketté.
    Miután megkentük a fél-fél tészta darabot, a baconszalonnát vágjuk félbe és mindet sorakoztassuk egymás mellé a leveles tésztán. Ezután derelye vágóval vágjunk a tésztából csíkokat a szalonna szeletek mellett. 
    Azért érdemes előbb lefektetni a szalonna szeleteket, mert így a csíkok szélessége akkora lesz, amekkora széles a szalonna csík.
    Azután az egyik szalonnás tészta csíkot fogjuk meg a két végén és ellentétesen kezdjük el megtekerni a tészta darabot.
    Ha kicsit nehezebben megy, a megtekerés után még igazítsunk rajta a kezünkkel.
    Készítsünk magunk mellé egy gáztepsit, fektessünk bele sütőpapírt és a készre csavart rudakat tegyük bele egymás mellé szépen, sorban. Egy kis helyet mindenképpen hagyjuk közöttük, mert sülés közben növekedni fognak.
    A másik fél tésztalappal is járjunk el ugyanígy.
    Az 1 egész tojást ( lehet kis S méretű is ) egy kis tálkában villával verjünk fel egy kicsit és egy ecsettel kenjük meg a sodort rudacskák tetejét.
    A tészta tetejét ezután akár szezámmaggal vagy reszelt sajttal is megszórhatjuk. Én ezeket most kihagytam. 
    200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és kb. 15 perc alatt süssük meg a tekercseket.
    Nekem 10 dkg baconszalonna elég volt, de ha keskenyebb szeletelésű szalonnát veszünk, érdemes 20 dkg-s csomagolásút vásárolni, mert akkor több tészta csíkot is fogunk vágni.
    A leveles tésztánál el szeretném mondani, hogy én leginkább a Tesco-s vagy Spar-os tésztát kedvelem, amit a Lidl-ben lehet venni light változatot nem gyakran használom. Az annyira lágy, hogy elég nehéz vele dolgozni.
    De természetesen lehet másnak épp az a legjobb választás.
    Szerintem ezeket a falatkákat gyorsan és könnyedén össze tudjuk állítani és emiatt az időspórolás miatt, más finomság elkészítésére is jut időnk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!