STEFÁNIA VAGDALT
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
50 dkg darált sertés hús 1 fej vöröshagyma 2 zsemle vagy 2 szelet kenyér 1 tk. mustár ízlés szerint só, őrölt fekete bors őrölt piros paprika 3-4 főtt tojás 2 nyers egész tojás sertés zsír
Elkészítés: A stefánia vagdaltat általában valamilyen főzelékhez feltétnek szoktam készíteni, de aki szereti egy zöld vagy öntetes salátával, valamilyen körettel főételként is kínálhatja a családnak. Én általában tepsiben szoktam megsütni, de készítettem már őzgerinc formában is. De szerintem a tepsi jó választás. Leggyakrabban két rudat állítok össze, de ezek a hozzávalók csak egy rúd vagdalthoz elegendőek. Tehát ha valaki két rúddal szeretne egyszerre készíteni, akkor a hozzávalók is meg kell hogy duplázódjanak.






![]()
![]()

Első lépésként a tojásokat főzzük meg keményre. Annyi vízben főzzük, hogy a tojásokat ellepje és a vízbe érdemes kicsi sót is tenni, mert ezáltal könnyebben le lehet majd a tojás héját pucolni. Forrástól számítva 10 percig főzve már kemény lesz a tojás.
Ha megfőltek a tojások, hideg vízzel öblítsük le és megpucolva tegyük félre.
A darált húst tegyük egy tálba.
A hagymát megpucolás után kockázzuk fel apróra és adjuk hozzá a darált húshoz.
Majd a zsemléket vagy kenyereket egy tálban lévő vízbe tegyük bele, kicsit hagyjuk benne, de csak pár pillanatig, mert különben annyira megszívja magát vízzel, hogy túl mancsos lesz és akkor már nem lehet szépen elmorzsolni.
Tehát 1-2 pillanat után csavarjuk ki a zsemléket és morzsoljuk a húshoz.
Majd fűszerezzük ízlés szerint és adjuk hozzá a mustárt is.
Ha jól kikevertük a masszát, akkor formázzuk meg rúdba.
Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy kiterítek egy folpack darabot, de ennek hiányában az alufólia is jó és kézzel rásimítom a darált húsos keveréket. Téglalap alakban egyenletesen kisimítom a darálthúst.

Ezután szépen sorban lerakom a főtt tojásokat. ( A fotón pont fordítva látható majd, nem tökéletesen fotóztam le, de mindenképpen hozzánk fordulva legyenek a tojások, hogy magunktól kiindulva, fel tudjuk tekerni. )

Azt követően a fólia segítségével tekerjük fel a darált húst, de úgy, hogy a fólia ne maradjon a tekerés közben a hús között.

Ha megvagyunk a rúd kialakításával, egy tepsit zsírozzunk ki - én mindig sertés zsírt használok erre a célra és nem étolajat - és a fólia segítségével fordítsuk bele a fasírt rudat.
Próbáljuk meg úgy igazítani, hogy amikor bele fordítjuk a tepsibe, a tekerés vége alulra kerüljön.
Végül óvatosan vegyük ki a folpackot.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, ha villany sütőnk van, de ha gázos akkor arra a fokozatra, amin a húsféléket szoktuk sütni és a tepsit helyezzük be a sütőbe. 45-55 perc alatt süssük szép pirosra.

( Ezen a fotón két rúd készült, tehát ott dupla mennyiségű volt a hozzávaló ! )
Természetesen a sütési idő minden sütőnél más és más, így érdemes 45 percnél ránézni húsra.
Én ehhez az ételhez alufóliát nem szoktam használni, a tepsi lefedése ennél a receptnél nem kell, hogy megtörténjen.

Amint elkészült a finom sültecskénk, várjunk vele, míg legalább langyosra hűl, mert forrón nem lehet szépen szeletelni.
Majd vágjuk fel szépen szeletekre és már szervírozhatjuk is a finomságot.
( De hidegen lehet a legszebben szeletelni, ha nem akarjuk az egészet egyszerre felvágni. )
Jó étvágyat kívánok hozzá!