ALMÁS PITE VAJAS TÉSZTÁBÓL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 40 dkg finom liszt + a gyúrótábla szórásához
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 20 dkg ráma
  • 12 dkg kristály cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 2 dl tej
  • Alma töltelék: 1 kg alma vagy 1 ü. télire eltett alma
  • hozzá 1 diónyi mennyiségű ráma vagy vaj
  • 10 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 kk. őrölt fahéj
  • A tepsihez: sütőpapír vagy kevés ráma és kevés zsemlemorzsa
  • A tészta megszórására külön kevés zsemlemorzsa
  • Tetejére: porcukor
  • Elkészítés: Az almás pite receptje ugyan már fent van a receptek között. De az a különbség, hogy annak a tésztája sertés zsírral lett begyúrva és ezt a tésztát viszont rámával készítettem. Szerintem zsírral készítve is remek pite, de a vajas változat kicsit lágyabb, még könnyebb tésztát eredményez. Ennél a piténél kevesebb a cukor mennyisége is, mint az előző sütinél. A töltelék nálam megint télire eltett almából készült, de természetesen friss almából is készülhet, hiszen nem mindenki szokott eltenni télre almát. A télire eltett alma receptje viszont megtalálható a receptek között az egyéb kategóriában.
    Ha friss almából készítjük a pitét, akkor először azt pároljuk meg, hogy legyen ideje kicsit kihűlni. 
    Az almákat, ami 1 kg körüli mennyiség, mossuk meg és pucoljuk le a héját. 
    A magházát távolítsuk el, ha van magház kivájónk és reszeljük le az almát. Ha nincs, akkor csutkájával együtt reszeljük le és a végén a dobjuk el a megmaradt almacsutkát.
    A diónyi mennyiségű rámát olvasszuk fel egy magasabb falú serpenyőben vagy egy lábaskában és adjuk hozzá a reszelt almát. Kevergetve pároljuk meg.
    Ennek az ideje nem vesz sok időt igénybe, kb. tíz perc alatt megvan. 
    Ha megpárolódott, tegyük félre. A megpárolandó almához a párolás során ne adjunk se cukrot és se fahéjat, mert majd a pitére való simításkor fogjuk ezekkel ízesíteni az almánkat. 
    Ezután fogjunk neki a tészta elkészítésének.
    A tésztát szórjuk egy tálba és keverjük el benne a sütőport. A rámát, ami ne legyen se túl lágy, de se túl hideg, felvághatjuk kis kockákra, úgy könnyebb bele dolgozni a lisztbe, morzsoljuk el a liszttel.
    Ha ez meg van, adjuk hozzá a cukrot és a reszelt citrom héját. 
    Az utóbbi ha elmarad, az sem probléma. Én készítettem már citromhéj nélkül, mert nem volt itthon, s úgy is remek volt a süti, de ha tehetjük ne hagyjuk ki, mert nagyon kellemes ízt kölcsönöz a pitének.
    Majd adjuk hozzá a tojássárgákat és először csak 1 dl tejet.
    Kezdjük el összegyúrni. Ha azt érezzük, hogy nem áll össze a tészta, adagoljunk még hozzá fokozatosan tejet. 
    Azért ne egyszerre tegyük bele a 2 dl mennyiséget, mert előfordulhat, hogy kevesebb kell, mint 2 dl vagy akár valamivel több is szükség lehet belőle. Mindez  függ a tojássárgák nagyságától, a liszt minőségétől.
    A begyúrt tésztának egy könnyű, laza tésztának kell lennie. 
    Először a gyúrást a tálban kezdjük el, de amikor már összeállt a tészta, a gyúrótáblán folytassuk a gyúrást, mert ott könnyebben ki lehet dolgozni a tésztát. Természetesen a gyúrótáblát enyhén lisztezzük, akár többször is a kidolgozás alatt, hogy ne ragadjon le a tészta.
    Ha összeállítottuk a vajas tésztánkat, vágjuk ketté és így lesz két cipónk. 
    Az egyiket nyújtsuk ki akkorára, mint a tepsink. Egy normál méretű tepsivel számoljunk.
    Béleljük ki sütőpapírral vagy ha nem sütőpapírt használunk, akkor kenjük ki rámával vagy vajjal a tepsit és szórjuk meg kevés zsemlemorzsával. A felesleges morzsát borítsuk ki a tepsiből, tehát túl sok ne legyen a tepsiben, csak amennyi szépen rátapad a vajas felületre.
    Fektessük bele a kinyújtott tésztát és a kezünkkel egyengessük el a széleit. Egy villával szurkáljuk meg a tészta tetejét.
    Ezután szórjuk meg a tészta tetejét zsemlemorzsával, kb. 2 kis marékkal, hogy az almából a felesleges levet fel tudja szívni.
    A félre tett almát simítsuk rá a tésztára - a párolás során levet enged az alma, azt ne tegyük rá a tészta felületre - és egyengessük el mindenhol egyformára. 
    Ha télire eltett almát használunk, annak nincs sok leve az üvegben, nem kell sem kicsavarni, sem kanállal ellapogatni az almát, hogy ne ne kerüljön a tésztára sok folyadék, csak simán rá kell simítani.
    Azután a kétféle cukrot keverjük össze az őrölt fahéjjal és az egészet egyenletesen oszlassuk el az alma tetején. Erre helyezzük rá a másik tészta lapot, amit szintén nyújtsunk ki, mint az elsőt.
    A széleit igazgassuk el, kicsit nyomkodjuk is le és itt is szurkáljuk meg a tészta tetejét villával.
    180 fokos sütőbe helyezzük be a tepsit és kb. 30 perc alatt süssük készre.
    Én ezt a pitét nem szoktam lekenni tojással, anélkül is szép piros lesz a teteje. De ha valaki szeretné, egész nyugodtan.
    Még azt szeretném megemlíteni, hogy ugyan sokszor elhangzik a begyúrt tésztát tegyük legalább 30 percre hidegre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Én ezt sem szoktam, azonnal el kezdek vele dolgozni, amint összeállítottam a tésztát, s még sohasem szakadt el a munkafolyamat során.
    Nagyon könnyen bele tudjuk helyezni a tepsibe a kinyújtott tésztát úgy is, ha nem tekerjük fel a nyújtófára. Hanem a kinyújtott tészta egyik felét középre hajtjuk, arra ráhajtjuk a másik felét, alányúlunk a kezünkkel és beletesszük a tepsibe és ott lehajtjuk előbb ez egyik felét, majd a másik felét.
    Szerintem ez egy gyors és biztonságos módja a tepsibe helyezésnek és nem is kell attól tartani, hogy elszakad a tészta.
    Amikor megsült az almás pite, hagyjuk kihűlni, és azután szeleteljük fel a nekünk tetsző méretűre.
    Még egy javaslat arra, hogy hogyan lehet szépen felszeletelni. Ha nem használok sütőpapírt akkor a tepsiben vágom fel a süteményt, aminek a szélét nem számítom a szelethez. Azaz úgy vágom a szeleteket, hogy a széleken hagyok egy fél-egy centis részt a tepsi oldalán.
    De ha sütőpapírt tettem a tepsibe, akkor előbb itt is körbe vágom a sütit egy kis késsel, hogy sehol ne ragadjon a tepsi oldalához, majd ráteszek egy tálcát ás a tálcával együtt megemelem a tepsit és lefordítva a tálcát, kiborítom a tepsiből a pitét. Így a tálcára kerül a sütemény. A süti teteje most a sütőpapír lett. Azt óvatosan lehúzom, ráteszek egy másik tálcát és a két tálcát egyszerre megfordítva, felülre fordítom a süteményt. Leemelem a felső tálcát, így már a süti teteje került felülre. A széleket szépen levágom körben a megsült pitén, úgy mint a tepsiben is tettem fél-egy cm-es darabot, s felszeletelem a süteményt. 
    Végül megszórom a tetejét porcukorral - ha teszünk egy kevés vaníliás cukrot is a porcukorba, még finomabb lesz a porcukor - és azután elrendezem egy kínáló tálra.
    Remélem kipróbáljátok, nagyon könnyű és nagyon finom sütemény!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    erzsike
    2021-01-29
    Szia Andrea!Megint csak jól esett a lelkemnek,amikor azt írtad, hogy teljesen érthetően fogalmazom meg a recepteket és tetszik is neked a recept! Én az angol almatortát nem ismerem, bár ha azt mondod, hogy hasonló a receptje ehhez a recepthez, akkor elképzelem, hogy az is ilyen ízvilágú, s nagyon fincsi is.Mi itthon nagyon kedveljük az almás pitét, s eredetileg csak zsírral készítettem, az az anyukám réges-régi receptje. S csak később váltottam rámára, de még mostanában is készítem zsírral is, azzal is nagyon lágy, könnyű lesz a tésztája.Hamarosan írok új receptet is. Szeretettel: Erzsike
    Lupercalia
    2021-01-27
    Kedves Erzsike! Az almás pite a kedvencem, éppen ma este készítettem angol almatortát (nagyon hasonló ehhez a sütihez), és gondoltam, átolvasom a receptedet, mert nálunk is ilyen süti van most! Képzeld, én is így szoktam forgatgatni a kisült pitét, tálcával, mint ahogyan Te írtad. Nagyon jól sikerült leírni, láttam magam előtt a folyamatot! :)Szerintem ez egy szuper jó recept, az almás pite pedig mindig nagyon jólesik, különösen hideg téli napokon. Szeretettel üdvözöllek: Andrea.