MAJOMKENYÉR
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 25 dkg ráma
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl víz
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg egész háztartási keksz
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya ( cukrozott )
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ez a recept az egyik süteményes könyvemben található, szinte nevezhetnénk sima keksz tekercsnek is, vagy akár román rúdnak is. Nagyon nagy különbség nincs közöttük, de ez mégis kicsit más, mint a sima keksz tekercs. Nagyon könnyen összeállítható, még lefagyasztani is érdemes, bár nálunk elfogy rövid időn belül a két kis tekercs. De ha valaki úgy gondolja, hogy előre gondolkodik abban, ha vendégek jelentkeznek be hirtelen és gyorsan kellene valami édesség, nos ez a kekszes süti erre kiváló. Egy órával előtte kivesszük a fagyóból, az alatt klasszul kienged és már meg is tudjuk kínálni egy kis édességgel a betoppant vendégeket.
    Vagy persze gyorsan össze is állíthatjuk, ha van annyi idő az állásra is.
    Első lépésként a kekszeket készítsük elő. Nem feltétlen szükséges darált kekszet vennünk a boltban, ha van darálónk, azzal őröljünk meg 15 dkg-t morzsásra. 
    Ha nincs ilyen konyhai darálónk, akkor egy nejlon zacskóba tegyünk bele ennyi mennyiségű kekszet, lazán fogjuk össze a zacskó száját, majd egy konyharuha közé téve, egy klopfolóval ütögetve, törjük porrá a kekszet.
    Azután a darabos kekszet kézzel törjük kisebb darabokra.
    Azt is lehet, hogy az egyik rész keksz kakaós legyen, olyat is lehet kapni, így sötétebb tésztát fogunk kapni.
    Ha ezzel meg vagyunk, a vörös áfonyát késsel vágjuk kisebb darabokra és a megmosott narancs héját reszeljük le. Ha ez utóbbi ha kimaradna, mert nincs otthon, az sem baj, attól még finom lesz az édességünk.
    Majd vegyünk egy kisebb lábast és tegyük bele a kétféle cukrot, a kakaóport - ha van holland kakaóporunk, az még jobb, mert az szép sötétbarna színt kölcsönöz az édességnek - a rámát, s a vizet és gáz fölött állandó keverés mellett olvasszuk össze. Csak olvadjanak, melegedjenek össze pár perc alatt az alapanyagok, felforralni nem kell.
    Ha ezzel megvagyunk, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a darált és a darabosra tört kekszeket, a vörös áfonyát áfonyát és a kandírozott narancshéjat.
    Ezt követően a szeletelt mandulát is adjuk hozzá.
    Készítsünk magunk elé egy sütőpapírt vagy alufóliát vagy folpackot.
    Szerintem a sütőpapír a legjobb erre a célra.
    S az összekevert masszát osszuk el kétfelé és az egyik rész kekszes keveréket tegyük le a sütőpapírra egy csíkban. A sütőpapír segítségével tekerjük fel, formázzuk meg henger alakúra és a papír két végét csavarjuk meg. Készítsünk egy nagy szaloncukor formát.
    A másik rész kekszes masszát is ugyan így terítsük le egy másik sütőpapírra és azt is formázzuk meg henger alakúra.
    Pár órára tegyük hidegre, kb. 4-6 órára minimum és ez idő letelte után tekerjük ki a papírból és szeleteljük fel kb. 1 cm vastagságú szeletekre. 
    Ha valakinek úgy szimpatikus, hogy meg szeretné porcukrozni, akkor a még egész rudat hempergessük meg a porcukorban és azután lehet szeletelni.
    Szerintem nagyon könnyű édesség, s az aszalt gyümölcs csak különlegesebbé teszi.

    Próbáljátok ki, jó étvágyat kívánok hozzá!