MUFFIN FORMÁBAN SÜLT TOJÁS VIRSLIVEL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 5-6 db virsli
  • 10-12 db tojás
  • kevés étolaj
  • kevés őrölt fehér bors
  • Elkészítés: Egyik nap lencse főzeléket főztem és valami más feltétet szerettem volna hozzá, mint más alkalmakkor készítettem. Így esett a választásom a virslis tojásra. Amellett, hogy ízletes is, kicsit más látványt is nyújt azáltal, hogy muffin formában készítjük el és nem serpenyőben, de persze akár abban is megsüthető. Sőt tepsiben is elkészíthető. A mennyisége lehet 10-12 db, de akár csak 2 - 4 db-ot is süthetünk egyszerre. 
    Ha muffin formában készítjük, abban az esetben a fém muffin formánknak a mélyedéseit egy ecsettel kenjük ki olajjal, de persze csak annyit, amennyi tojásos virsli fog készülni. Nekem most csak 10 darab készült, mert 5 db-os virslim volt csak ide haza. De a két fenn maradó muffin mélyedést is kiolajoztam, mert oda simán beleütöttem egy-egy tojást.
    A virsliket hosszában vágjuk ketté és a félbevágott virsli csík tetejét egy éles kis késsel vagdossuk, irdaljuk  be, de arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen, csak csíkozzuk meg a virsli felületét.
    Azután minden virslit helyezzünk bele egy kiolajozott mélyedésbe. 
    Majd a virsli közepére üssünk fel egy tojást.
    Ezután a tojások mindegyikének a tetejét hintsük meg egy csipet sóval és egy csipet őrölt fehér borssal.
    Természetesen ha nincsen otthon fehér bors, csak fekete, az is jó hozzá.
    200 fokra előmelegített sütőben süssük készre a tojásos virslit kb. 15 perc alatt. 
    Persze, ha úgy látjuk, hogy akár előbb vagy akár később sül meg a kis feltét, akkor annyi ideig süssük. Minden esetben sütő függő minden sütni való étel. Nekem 15 percre volt szükség az elkészültéig.
    Hagyjuk ezután langyosra hűlni, mivel csak akkor tudjuk szépen kiszedni a formából a tojásos virslit. 
    De hidegen még könnyebben és szebben kiemelhető.
    Ehhez először egy kis késsel lassan vágjuk körbe a sült tojást és egy torta lapát segítségével nyúljunk alá, emelgessük meg az alját és azzal szépen ki lehet emelni a tojást, úgy, hogy ne szakadjon szét.
    Persze előfordulhat, hogy némelyiknél egy pici tojás mégis beszakad, marad egy picike a forma alján, de azt is meg lehet enni, de mindenképpen vigyázzunk arra, hogy ezeket el tudjuk kerülni.
    Mint említettem, tepsiben is meg lehet sütni.
    Ahhoz a tepsit vékonyan olajozzuk ki és fektessük bele a felezett virsliket.
    De most egy fogpiszkálóval fogjuk össze a két végét, hiszen nincs, ami összefogja, mint a muffin formánál maga a kialakított muffin ürege.
    Azt követően üssük a virslik közepére a tojásokat.
    Majd ugyanúgy süssük készre, mintha a muffin formában sütnénk.
    A finom tojásos virslit főzelékkel együtt kínáljuk. 
    De ez a feltétként kínált fogás más étel mellé is kitűnő.
    Egy saláta vagy párolt zöldség mellett is remek választás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!