MUFFIN FORMÁBAN SÜLT TOJÁS VIRSLIVEL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 5-6 db virsli
  • 10-12 db tojás
  • kevés étolaj
  • kevés őrölt fehér bors
  • Elkészítés: Egyik nap lencse főzeléket főztem és valami más feltétet szerettem volna hozzá, mint más alkalmakkor készítettem. Így esett a választásom a virslis tojásra. Amellett, hogy ízletes is, kicsit más látványt is nyújt azáltal, hogy muffin formában készítjük el és nem serpenyőben, de persze akár abban is megsüthető.  A mennyége lehet 10-12 db, de akár csak 2 - 4 db-ot is süthetünk egyszerre. 
    A fém muffin formánknak a mélyedéseit egy ecsettel kenjük ki olajjal, de persze csak annyit, amennyi tojásos virsli fog készülni. Nekem most csak 10 darab készült, mert 5 db-os virslim volt csak ide haza. De a két fenn maradó muffin mélyedést is kiolajoztam, mert oda simán beleütöttem egy-egy tojást.
    A virsliket hosszában vágjuk ketté és a félbevágott virsli csík tetejét egy éles kis késsel vagdossuk, irdaljuk  be, de arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen, csak csíkozzuk meg a virsli felületét.
    Azután minden virslit helyezzünk bele egy kiolajozott mélyedésbe. 
    Majd a virsli közepére üssünk fel egy tojást.
    Ezután a tojások mindegyikének a tetejét hintsük meg egy csipet sóval és egy csipet őrölt fehér borssal.
    Természetesen ha nincsen otthon fehér bors, csak fekete, az is jó hozzá.
    200 fokra előmelegített sütőben süssük készre a tojásos virslit kb. 15 perc alatt. 
    Persze, ha úgy látjuk, hogy akár előbb vagy akár később sül meg a kis feltét, akkor annyi ideig süssük. Minden esetben sütő függő minden sütni való étel. Nekem 15 percre volt szükség.
    Hagyjuk ezután langyosra hűlni, mivel csak akkor tudjuk szépen kiszedni a formából a tojásos virslit. 
    De hidegen még könnyebben és szebben kiemelhető.
    Ehhez először egy kis késsel lassan vágjuk körbe a sült tojást és egy torta lapát segítségével nyúljunk alá, emelgessük meg az alját és azzal szépen ki lehet emelni a tojást, úgy, hogy ne szakadjon szét.
    Persze előfordulhat, hogy némelyiknél egy pici tojás mégis beszakad, marad egy picike a forma alján, de azt is meg lehet enni, de mindenképpen vigyázzunk arra, hogy ezeket el tudjuk kerülni.
    A főzelékkel együtt kínáljuk. De ez a feltétként kínált fogás más étel mellé is kitűnő.
    Egy saláta vagy párolt zöldség mellett is remek választás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!