MUFFIN FORMÁBAN SÜLT TOJÁS VIRSLIVEL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
5-6 db virsli 10-12 db tojás kevés étolaj só kevés őrölt fehér bors
Elkészítés: Egyik nap lencse főzeléket főztem és valami más feltétet szerettem volna hozzá, mint más alkalmakkor készítettem. Így esett a választásom a virslis tojásra. Amellett, hogy ízletes is, kicsit más látványt is nyújt azáltal, hogy muffin formában készítjük el és nem serpenyőben, de persze akár abban is megsüthető. A mennyége lehet 10-12 db, de akár csak 2 - 4 db-ot is süthetünk egyszerre. 



A fém muffin formánknak a mélyedéseit egy ecsettel kenjük ki olajjal, de persze csak annyit, amennyi tojásos virsli fog készülni. Nekem most csak 10 darab készült, mert 5 db-os virslim volt csak ide haza. De a két fenn maradó muffin mélyedést is kiolajoztam, mert oda simán beleütöttem egy-egy tojást.

A virsliket hosszában vágjuk ketté és a félbevágott virsli csík tetejét egy éles kis késsel vagdossuk, irdaljuk be, de arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen, csak csíkozzuk meg a virsli felületét.
Azután minden virslit helyezzünk bele egy kiolajozott mélyedésbe.
Majd a virsli közepére üssünk fel egy tojást.

Ezután a tojások mindegyikének a tetejét hintsük meg egy csipet sóval és egy csipet őrölt fehér borssal.
Természetesen ha nincsen otthon fehér bors, csak fekete, az is jó hozzá.
200 fokra előmelegített sütőben süssük készre a tojásos virslit kb. 15 perc alatt.

Persze, ha úgy látjuk, hogy akár előbb vagy akár később sül meg a kis feltét, akkor annyi ideig süssük. Minden esetben sütő függő minden sütni való étel. Nekem 15 percre volt szükség.
Hagyjuk ezután langyosra hűlni, mivel csak akkor tudjuk szépen kiszedni a formából a tojásos virslit.
De hidegen még könnyebben és szebben kiemelhető.
Ehhez először egy kis késsel lassan vágjuk körbe a sült tojást és egy torta lapát segítségével nyúljunk alá, emelgessük meg az alját és azzal szépen ki lehet emelni a tojást, úgy, hogy ne szakadjon szét.
Persze előfordulhat, hogy némelyiknél egy pici tojás mégis beszakad, marad egy picike a forma alján, de azt is meg lehet enni, de mindenképpen vigyázzunk arra, hogy ezeket el tudjuk kerülni.

A főzelékkel együtt kínáljuk. De ez a feltétként kínált fogás más étel mellé is kitűnő.
Egy saláta vagy párolt zöldség mellett is remek választás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!