CSIRKEMÁJ ÉS ZÚZA PÖRKÖLT
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
50 dkg csirkemáj 50-70 dkg csirke zúza 1 fej vöröshagyma 1 paradicsom 1 paprika só őrölt fekete bors őrölt piros paprika majoránna 1 ek. sertés zsír
Elkészítés: A zúzapörköltet szoktam önmagában is készíteni, de szeretjük úgy is, hogy csirkemáj is van hozzá adva. Ha csak maga a zúzapörkölt készül, ( ha netán valaki nem szereti a májat ) ugyanúgy főzöm meg, mint a májjal, csak akkor majoránnát én nem szoktam beleadni. A májnak kíváló fűszere a majoránna, bár adható csak a zúzához is, de én azt abban az esetben kiszoktam hagyni. Ez a főétel most csirkemájjal együtt készült el.
Amikor megvásároltuk a zúzát és a májat az üzletben, azt látjuk, hogy szép tiszta, de mindenképpen először tisztítsuk meg, mert lehetnek olyan részek benne, amiket még el kell távolítani.
Külön-külön dolgozzunk a zúzával és a májjal is.
Először 2-3 vízben mossuk meg a zúzát, majd a zúzáról vágjuk le a felesleges olyan részeket, amik, úgy látjuk, hogy nem odavalók. 2-3 darabba vágjuk azután össze őket.
A májjal ugyanígy járjunk el. De a májat ne adjuk rögtön a zúzához, azt tegyük külön tálba, mert azt kicsit később adjuk a zúzához.
Amikor megtisztítottuk a májat és a zúzát is, egy szép nagy hagymát kockázzunk össze.
Egy lábasban olvasszunk fel egy evőkanál zsírt és dobjuk rá a hagymát.
Fonnyasszuk üvegesre. Ezalatt a paprikának távolítsuk el a magházát és kockázzuk fel. A paradicsomnak is vágjuk ki a csumáját és azt is vágjuk kockára, majd mindkettőt adjuk az üvegesre fonnyasztott hagymához.
Kevergetés mellett pároljuk kicsit össze a hagymát és a zöldségeket.
Ezután adjunk hozzá egy jó teáskanál őrölt paprikát és öntsük is fel egy kevés vízzel- kb. 1,5-2 dl - hogy ne égjen le a paprika, mert abban az esetben keserű lesz az ételünk.
Miután ezzel megvagyunk, tegyük hozzá a csirkezúzát. Sózzuk és borsozzuk meg, s öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Kezdjük el főzni és amikor már kb. fél órát főtt, akkor adjuk hozzá a csirkemájat. Fűszerezzük még meg majoránnával és hagyjuk még főlni legalább fél órát. A fűszereket ízlés szerint adjuk, én a sóból először 2 kávés kanállal, a borsból 1 mokkáskanállal, a majoránnából is 2 kávés kanállal adtam. De mindenképp kóstoljuk meg a főzés vége felé és ha kell, sózzunk még utána.
Egy óra főzés után ellenőrizzük kóstolással, hogy megpuhult-e a zúza - annak több idő kell, mint a májnak - s ha még szükségét érezzük, főzzük tovább. Ha nagyon elfőtte volna a levét ezalatt, még pótoljuk egy kevés vízzel, s úgy főzzük tovább.
Akkor lesz igazán jó, ha a szaftja is kicsit sűrűbbé válik.
Ha elkészült a zúza-máj pörköltünk, nokedlivel - amit közben el is készíthetünk - és savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!