MÁLNÁS JOGHURT TORTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 3 tojás 3 ek. cukor 3 púp. ek. liszt 1/2 cs. sütőpor sütőpapír Krém: 30-50 dkg málna 3 dl habtejszín 1 cs. expressz zselatin fix 1 cs. vaníliáscukor 3 ek. cukor 2 d. 330gr-os málnás joghurt Teteje: 2 cs. piros tortazselé hozzá cukor
Elkészítés: Egyik hétvégén nem volt kedvem túl édes, túl krémes süteményt készíteni - minden hétvégén egyébként kerül az asztalra valamilyen sütemény - így egy könnyed, nem túl édes sütire esett a választásom. Igaz még nincs szezonja a málnának, de én mindég szoktam lefagyasztani a málna éréskor annyi málnát, hogy a következő málna éréséig legyen akár sütibe, akár csak enni a fagyasztóban. Persze akinek nincs odahaza málnája a kertben, venni sem olcsó, de megéri. Én is szoktam venni is, mert a kertben csak 4 tő van és az annyira nem elég, hiszen éréskor eszünk belőle és abból, frissen sütök is.
A torta aljának én egy 2-3 tojásos vékony piskóta lapot sütök. Ha nagyobb a forma, akkor 3 tojásból készítem, ha viszont kisebb, abban az esetben 2 tojásos is elegendő.
Most 3 tojásból készült a piskóta.
Ehhez válasszuk szét a tojásokat, amiket előzőleg mossunk meg és töröljünk szárazra.
A tojásfehérjét kezdjük el felverni és amikor már van egy kis habunk, adjunk hozzá 3 evőkanálnyi kristálycukrot.
Majd verjük fel a cukorral a fehérjét kemény habbá.
Ezután fakanállal keverjük el benne a tojássárgákat, s a sütőporral elkevert lisztet.
A tortaformánkat ( az a jó, ha kapcsos tortaformánk van ) béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a piskóta masszát. Előmelegített sütőben süssük készre. A sütési idő sütőtől függ, nekem 20 perc kellett hozzá, de villanysütőnél nekem 15 perc is elegendő volt. Az előző, a 20 perces, gázos sütőben sült.Tőpróbával ellenőrizzük. 15 perc leteltével érdemes megnézni, s ehhez szúrjunk bele a közepébe egy kést, s ha már nem ragad rá a tészta, akkor megsült a piskótánk.
A sütőpapírról szeretném még elmondani, hogy én minden esetben méretre vágva szoktam bele helyezni a sütőpapírt a formákba, sohasem úgy, hogy letépek egy darabot és nem számít, ha túl lóg.
Szerintem így szép egyenletes lesz a tészta, úgy meg a a papír behajtásoknál oda csordogálnia massza, ami nem tenné egyenletessé a tésztát.
A tortaformánál körbe rajzolom a formát és úgy vágom ki ollóval a sütőpapírt.
Ha megsült a piskótánk, húzzuk le az aljáról a papírt és hűtsük ki a tésztát.
( A tortaformát ezután mosogassuk el, mert a továbbiakban ebben fogjuk elkészíteni a tortát. )
Ha mirelit málnát használunk, azt előtte persze olvasszuk ki. Majd most csepegtessük le a levétől.
A málnák egy negyed részét válogassuk ki, a szebb szemeket tegyük félre a tetejére.
A habtejszínt kezdjük el felverni és amikor már van egy kis keménysége, adjuk hozzá a 3 ek. cukrot és az 1 cs. vaníliás cukrot.
Kicsit verjük fel és adjuk hozzá a zselatinfixet. Ezzel végül verjük fel a megfelelő keménységűre a habtejszínt, Én annyira szoktam felverni, hogy megálljon a hab a habverő pálcán, de mégse legyen kőkemény.
Ezt követően fakanállal elkeverjük benne a 2 doboz málnás joghurtot.
Hozzáadjuk a lecsepegtetett málnát és óvatosan összeforgatjuk.
A piskótát ezután visszahelyezzük a tortaformába és rásimítjuk a joghurtos krémet.
Betesszük annyi időre a hűtőbe, amíg elkészítjük a tetejére a tortazselét.
A 2 cs. tortazselét elkészítjük a leírás szerint. Én sok cukrot nem adtam hozzá, de természetesen mivel két csomaggal készítettem, a hozzávalók is kétszeresek voltak.
Amíg hűl a kész zselénk, a tortát kivesszük a hűtőből és kirakjuk a tetejét a félre tett málna szemekkel.
Amikor már langyosra hűlt a zselé, akkor egy merőkanállal szépen öntögessük rá a tetejére. Sohasem szoktam egyszerre ráönteni, mert akkor ahová öntjük, ott a hirtelen rázúdulástól elveszti az egyenletességét, simaságát a joghurtos felület. ( Ezt a legelső alkalommal megtapasztaltam. )
Igaz a kisebb adagokban rámert zselével viszont igyekezni kell, mert a végén már gyorsabban dermed.
Azután tegyük hűtőbe jó pár órára, legalább 3-4 órát hűljön. Ha kicsivel több, az nem árt neki. Ezalatt a zselatin szépen összefogja a joghurtos krémet.
Amikor szeretnénk feltálalni, úgy érdemes levenni a formát a tortáról, hogy egy kést forró vízbe mártunk és körbe simítjuk a torta belső oldalán a kést.
Így biztosak lehetünk abban, hogy szépen, egyenletesen válik majd el a torta a formától.
Ha úgy gondoljuk, rajta is hagyhatjuk a tortaforma alján a tortát, de át is emelhetjük egy szép kínáló tálra.
Ebben az esetben 2 lapos fakanalat vagy fordító lapátot csúsztassunk óvatosan a torta alá és a mellénk készített tortatálra emeljük át a finomságot.
Jó étvágyat kívánok hozzá!