ESKÜVŐI CSOKI TORTA FONDANT VIRÁGOKKAL
ÜNNEPI | KIADÓS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Tészta: 2x5 tojás 2x5 ek. cukor 2x4 púp. ek. liszt 2x1 ek. kakaópor 2x1 cs. sütőpor Krém: 3 cs. felfőzhetős csokoládés pudingpor 7 dl tej 1 tábla ( 10 dkg ) Boci tejcsokoládé 30 dkg ráma 30 dkg kristálycukor 2 cs. vaníliás cukor Teteje: tortaburkoló fondant kevés kb. 3-4 ek. porcukor Díszítés: Fondant abból készült virágok Egyéb kellékek: sütőpapír tortacsipke ecset fehér lüszter por ételfestékek díszítő szilikon formák
Elkészítés: Nemrégiben voltunk lakodalomban és úgy gondoltam, most is én magam készítem el a tortát, amit vinni szeretnénk. Ehhez a tortához most viszont nem én készítettem a burkoló fondantot, hanem készen vásároltam. Mivel úgy gondoltam, hogy a pillecukros fondant sokkal könnyebben olvad a nagy melegben, s hát a mostani 40 C-fokok már igencsak megnehezítenek sok mindent, így nálam most maradt a készen kapható tortaburkoló anyag. Most egy teljesen új fajta tortaburkolót fedeztem fel, az One-Cake tortaburkoló és dekorációs masszát. Az ára is nagyon jó. Már 10 dkg-s kiszerelésben is kapható, de van 1/2 kg-s és 1 kg-s csomagban is. Nagyon könnyen lehet vele dolgozni, jól gyúrható és nyújtható. Nem szakad és nem törik. A tortaburkolásra sem kellett belőle sok - szerintem a burkolásra és a díszek elkészítéséhez is elegendő a fél kilós kiszerelés - bár én 1 kg-os csomagot vettem meg. De nem fog sokáig ott állni, bár jól eltartható. De hamarosan újabb tortát készítek, arra elhasználom a másik felét.











A virágokat már előző nap vagy 2 nappal előbb érdemes elkészíteni, mert azoknak száradniuk kell. A rózsák, a levelek és a kálák a szokásos módon készültek, azoknak a leírása már megtalálható az oldalon.
De a kis lila virágot most készítettem először.
Ebből a dekorációs masszából vegyünk el egy keveset, pl. egy kisebb tojásnyi nagyságú elég is lesz. A többit mindenképpen csomagoljuk vissza a nejlonba, mert kiszárad. A kivett részt gyúrjuk át - ehhez nem kell porcukor - és amilyen színt szeretnénk, abból az ételfestékből adjunk hozzá egy keveset. Én most lilát akartam, így lila ételfesték gélt használtam, de abból is elegendő volt annyi, hogy bele mártottam a festékbe egy fogpiszkálót. Azt a kis mennyiséget bele tettem a burkolóanyagba, oly módon, hogy a fogpiszkálót áthúztam 2-szer, 3-szor a massza felületén.
Alaposan gyúrjuk át a masszát, majd nyújtsuk ki vékonyra.
A pillecukros fondantnál meg szoktam porcukrozni a munkafelüleletet, hogy kinyújtásnál ne ragadjon le a fondant, de ennél az anyagnál erre sem volt szükség.
Amikor meg vagyunk a kinyújtással, akkor egy kisebb méretű csepp alakú vagy szív alakú kiszúróval szúrjunk 6 - 8 szirmot. De akár szabad kézzel is kivághatjuk, nem nehéz.

Ha van már a készletünkben - én is csak nemrégiben vásároltam - virágszirom erezőnk, azzal szépen meg lehet erezni, bordázni a szirmokat, mintha igazi lenne - akkor a szilikon formázónak az egyik felére tegyük fel a kivágott szirom mintát és a szilikon másik felét tegyük rá. Tehát a szirom a két erező közé kerüljön. Kissé nyomjuk össze, hogy a minta kirajzolódhasson.
Amint ez is meg van, vegyük ki a szilikon közül a szirmot és azt fogjuk látni, hogy a szirom mindkét oldala szépen bordázott, mint egy igazi virágé.
A többi szirommal is járjunk el ugyanígy.
Azután állítsuk össze a virágot. Pár szál bibét - ezt is cukrász nagyker.-ben szereztem be - fogjunk össze az ujjunkkal és rakjunk köré egy szirmot.
Vizes ecsettel kenjük kicsit át a szirom alját és helyezzünk oda - mellé, csak kevés fedje az előző szirmot - és nyomjuk is a bibéhez gyengéden. Körbe-körbe helyezzük el így a szirmokat. ( Ha nincs otthon bibe a virághoz, az sem baj, anélkül is szép lesz a kis virág. )
Amint megvagyunk a virággal, ami most még kissé nyeklik, de ha megszárad, szépen egyben fog maradni, tegyük bele egy akkora kis pohárba, amiben kényelmesen belefér az aljának egy pici része, de a többi virágrész szépen ki áll a pohárból. Ahogyan felveszi a virág a formáját, ahogyan igazítottuk, úgy fog majd megszáradni. S nincs más, mint, hogy hagyjuk száradni a virágokat és a leveleket.
Mint említettem ez legalább előző nap történjen meg.
Azután már szárazon, bátran felhelyezhetőek a tortára.

Amikor a tortát kezdjük el megsütni, minden hozzávalót készítsünk elő.
A torta tésztáját két részletben süssük meg, azaz készítsünk két 5 tojásos piskótát.
Ehhez a tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Én úgy szoktam csinálni, hogy a sütőpapírra ráteszem a formát, körbe rajzolom és ollóval kivágom. Így pont akkora lesz a sütőpapír, amekkorának lennie kell.
Azután a tojásokat a tésztához válasszuk ketté és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá az 5 ek. cukorral. Ha ez meg van, fakanállal keverjük el benne a tojások sárgáit, majd a sütőporral elvegyített lisztet. Végül adjuk hozzá az 1 ek. kakaóport.
A tészta masszát simítsuk bele a formába és előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
Ha elkészült, vegyük ki a formából és a másik piskótát is készítsük el ily módon. Mikor kihűltek a piskóta korongok, mindkettőt vágjuk fel két szeletben. Így kapunk 4 egyforma piskóta lapot.
Készítsük el krémet.
A pudingporokat keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre.
Ahogy levettük a tűzről, a tábla tejcsokoládét tördeljük kockákra és még a puding forró állapotában adjuk is hozzá a pudinghoz. Kevergessük addig, míg a csoki el nem olvad. Ezután hűtsük ki a csokival dúsított pudingot.
Amíg az hűl, keverjük ki a szobahőmérsékletű rámát a kétféle cukorral, majd a kihűlt pudinggal dolgozzuk el. Majd egy 15-20 percre tegyük a krémet a hűtőbe pihenni. Kivéve, újra keverjük át.
Állítsuk össze most már a tortát.
A krémet osszuk el 3 és egy kis mennyiség felé. Ugyanis a piskóta lapokat 3-szor kell tölteni, de hagyjunk kb. 3 ek.-nyi mennyiséget a krémből a külsejére is. Amikor megkentük a lapokat a krémmel, a félre tett 3 ek. krémmel kenjük át a torta tetejét és az oldalát.
Érdemes a tortát úgy megkenni, hogy valamilyen lapos alátétre helyezzük az alsó lapot. Az lehet egy lapos perem nélküli tálca is, de ha van, a forgatható torta állvány a legtökéletesebb rá, mert azon klasszul lehet dolgozni. Így mehet a piskóta lapra a krém, majd jön a következő lap, majd megint krém, majd harmadik lap, s megint krém és végül a negyedik lap. Még egy tapasztalatomat szeretném elmondani.
ha olyan tortát készítek, amihez két darabban sütöm meg a torta tésztáját, a legfelső tortalapom mindég a másik torta alsó lapja lesz. Mivel a piskóta alja egyenletesen szép sima, így azt teszem ilyenkor felső lapnak.
Ha készen vagyunk a torta összeállításával, a tortát kívülről is kenjük le vékonyan a kevés krémmel. Majd 2-3 órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a krém megszilárdulhasson egy kissé a tortán.
Ezt követően kezdhetjük a díszítő elemeket is elkészíteni. Mint említettem egy fél kilós massza elegendő, de ebből már megcsináltuk a virágokat és a leveleket is, ami szintén kevés mennyiség volt. Most ismét vegyünk el belőle egy darabot. Kb. 2-3 tojásnyi mennyiséget.
Előbb ebből a mennyiségből csináljuk meg az oldalára dekorációt.
Én vásároltam egy olyan szilikon virágos formát, aminek van egy alja, és van egy teteje. Azaz a kinyújtott masszát ráhelyezzük a szilikon sablonra - két darabban, mivel dupla minta van rajta, bár egyben is lehet, de akkor a végén kell ketté felezni - rárakjuk egyenként az oda illő szilikon tetejüket, kicsit összenyomjuk a szilikonokat, vagy rányújtunk a nyújtófával. Így kirajzolódik a szép virágos minta, de úgy, hogy az egyik oldala kitüremkedik, teljesen kirajzolódik majd a mintán.

Hát lehet, hogy nem tökéletesen mondom el a lényeget, de azért próbálkozom.

Egy tortára nekem négy ilyen minta került fel az oldalára. Szerintem ennyi elegendő is.

Tehát először készítsük el az oldal díszítéseket.

Amikor szépen belerajzolódtak a minták a kinyújtott burkoló masszába, akkor levéve a szilikonról, egy kis ollóval vagy szikével még szépen vágjuk le a felesleges oda nem illő részeket és alaposan tisztázzuk le, hogy a minta önmagát adja.
Ha ezzel is megvagyunk, tegyük félre a díszítő elemeket. Az erről fenn maradó darabokat gyúrjuk össze a torta burkolására szánt fondanttal, ne vesszen kárba ez a kevés mennyiség sem. Adjunk hozzá egy kevés porcukrot is. Én 3 nagy evőkanállal adtam hozzá. Úgy éreztem többet nem igényel. S azzal is jól gyúrjuk össze. Tegyük nejlon zacskóba az összedolgozott fondantot, addig, míg szükségünk nem lesz rá.
A torta pár órai pihentetési idő leteltével neki láthatunk a torta beborításának. Ahhoz gyúrjuk át a félretett fondantot és nyújtsuk ki egy nagy körülbelüli kör formára. Ez a kinyújtott rész lesz a torta burkoló anyaga.
Vegyük ki a hűtőből a tortát, majd két lapos fakanalat alátéve, helyezzük át a tálcáról az asztal másik felére.
A nyújtófára kissé tekerjük fel a kinyújtott burkoló anyag egy részét és tegyük rá a sodrófa segítségével a tortára.
Az oldalát óvatosan simítgassuk le, hogy mindenhol egyenletesen feküdjön a fondant.
A felesleges lelógó fondant részeket vágjuk le körben, majd még egyszer mindenhol, azaz a tetejét és az oldalát is ismét simítsuk át párszor, hogy levegő ne maradjon a burkoló anyag alatt. Mert ha mégis ott marad, kis buborék formájában fog megmutatkozni a tortán.
Ha szépen átsimítottuk, vágjuk le körben a még megmaradhatott fondantot az alján.
Készítsük ezután magunk elé azt a torta tálat, amin a torta lesz, majd tegyük rá a tortacsipke papírt. A két lapos fakanállal ismét nyúljunk a torta alá és óvatosan, de gyors mozdulattal helyezzük át a tortát a végleges helyére. Az a legjobb, ha van mellettünk valaki és közben meg tudja fogni a tortapapírt, hogy az még véletlenül se csússzon el. De ha egyedül vagyunk, vigyázva helyezzük át a tortánkat.
Vegyük ki a fakanalat a torta alól ( először óvatosan az egyiket húzzuk ki alóla és csak azután a másikat, mert így biztos, hogy nem sérül a torta külleme. ) A fondant alját igazgassuk ismét el. A legjobb, ha valamilyen tompa végű kelléket használunk hozzá, mondjuk, ha van marcipán formázónk, de pl. az ecset másik végével is szépen vissza lehet igazítani a fondantot a torta aljához. Most már magunk elé vehetjük a félre tett szép virág motívumokat ábrázoló fondant díszeinket.

Azután vagy ehető ragasztóval vagy díszítő mázzal, esetleg vízbe mártva az ecsetet, az ecset segítségével tegyük fel körbe a tortára az oldal díszítéseket.

Ha vízbe mártjuk az ecsetet és bevizezzük azt a részt, ahová tenni szeretnénk a díszt, az is tökéletes. A víz is és az ehető ragasztó is egymáshoz ragasztja a burkolóanyagokat. De díszítő máz is tökéletes erre. Én most ezt használtam. Ahhoz 1 tojásfehérjét kevertem ki 2 ek. porcukorral és ez lett most a ragasztó anyagom.

Elővehetjük ezután a virágainkat is.
Ha szeretnénk, hogy kissé fényesek és csillogósak legyenek a virágok, akkor egy másik, nem vizes ecsettel száraz por formájában vigyünk fel rájuk előbb egy kevés fehér lüszter port.
Majd a tojásfehérje és porcukor keverékével, a díszítő mázzal - más néven royal icinggel - kenjük át a levelek és virágok azon pici részét, ahol szeretnénk, hogy oda tapadjanak a tortára és helyezzük fel esztétikusan őket.
Miután felraktuk a virágokat, leveleket is, el is készültünk a tortával.
Egyébként a virágokat később is felhelyezhetjük a tortára. De én a burkolás után, rögtön rátettem a torta közepére.
Ezt követően tegyük éjszakára hűtőszekrénybe a tortát.

Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!