ANANÁSZOS TORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 8 tojás 8 ek. cukor 7 ek. liszt 1 ek. kakaópor 1 cs. sütőpor sütőpapír Krém: 6 púp.ek. liszt 1/2 l tej 2 tojássárgája 25 dkg ráma 25 dkg cukor 1 konzerv darabolt ananász Díszítés: 1 dl habtejszín 5 dkg fehér csokoládé 4 db cukrozott babapiskóta cukorgyöngy
Elkészítés: Ezt a tortát a fiam szülinapjára készítettem, a különlegessége a díszítés volt, amit majd külön oldalon mutatok be. Most itt az alap tortát láthatjátok, s annak az elkészítését, amit bármilyen alkalomra el lehet készíteni. Maga a torta kicsit nagyobb átmérőjű, mivel az általános torta formák mérete 22 cm-es, viszont ez a forma ettől jóval nagyobb, 26 cm-es.


Először készítsük el a kakaós piskótát.
Mivel nagyobb a forma, 8 tojásos piskótát sütöttem, ami szintén kb. 30 perc alatt megsült a forma nagyságánál fogva.
Ha kisebb torta formában sütnénk a 8 tojásos piskótát, biztos, hogy nem sülne meg fél óra alatt.

A piskóta tésztához válasszuk szét a tojásokat és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral.
Ha kemény a hab, keverjük el benne fakanállal a tojássárgákat.
Majd a lisztet, hozzá a sütőport, s végül a kakaóport is keverjük bele.
A tortaformát rajzoljuk körbe a sütőpapíron, a sütőpapírt ezután ollóval vágjuk ki és helyezzük bele a formába.
Előmelegített sütőbe téve, süssük készre kb. 30 perc alatt, majd kivéve a sütőből, pár perc várakozás után, kiborítva a formából, hűtsük ki.
Miután kihűlt a piskóta, vágjuk 3 lapba.

Készítsük el a krémet.
A lisztet keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre. Ne lepődjünk meg, valóban sűrű pépet fogunk kapni.
Amikor levettük a tűzről, néhány perc, kb. 5 perc várakozás után keverjük el benne a tojások sárgáját.
Majd hűtsük ki a pépes, tojássárgás alapunkat.
25 dkg rámát keverjünk jól ki 25 dkg cukorral és a kihűlt péppel alaposan keverjük el.
A konzerv ananászt csepegtessük le a levétől.
Ezt már megtehetjük a krém készítése előtt is.
Öntsük egy szűrőbe és egy tálban fogjuk fel az ananász levét, s a fincsi ananász levet akár szépen el is kortyolhatjuk.

Amelyik ananász darabot túl nagynak találjuk, azt vágjuk is ketté.
A lecsepegtetett ananászt ezután keverjük bele a krémbe, de 2 evőkanálnyi mennyiséget vegyünk el a krémből, mielőtt belekevernénk a gyümölcsöt. Az a krém kerül majd az oldalára és a tetejére.
Ezután osszuk el a krémet és kenjük meg a piskóta lapokat.
Az oldalát és a tetejét is kenjük le a félretett krémmel.
A 4 db. cukrozott babapiskótát tegyük egy zacskóba és klopfolóval törjük össze.
Majd ezt a piskótás törmeléket vigyük fel egy kés segítségével a torta oldalára.
A tejszínhabot verjük fel kemény habbá és egy nagyon kicsi mennyiséget simítsunk el a torta tetején.
A tetejére elsimított habot ezután rácsozzuk be.
Ez nagyon egyszerű, mert csak egy villával csíkokat kell húzni a hab felületén. Egyszer az egyik irányba, s másszor az ellenkező irányba.
Majd a többi habot tegyük egy csillag csöves habzsákba, vagy kinyomóba és körben a tortán nyomjunk habrózsákat.
Ezután a csokit tegyük egy vágódeszkára és késsel vágjunk vékony, kicsi csíkokat, forgácsokat belőle. S ezeket a csokiforgácsokat szórjuk a torta tetejére. Ha késsel szórjuk a tetejére, azzal elkerülhető, hogy az ujjainkra olvadjon a csoki. Tehát, ha levágtunk egy kevés csokiforgácsot, azt tegyük is rá a késsel a torta tetejére. S utána ismételten vágjunk újabb csokiforgácsokat.
Végül a habrózsákat szórjuk meg cukorgyönggyel.
S el is készült az ananászos torta.
Jó étvágyat kívánok hozzá!