GOMBÁS-TOJÁSOS TARJA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 10 szelet sertés tarja
  • 2 kis ü. szeletelt gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 TV paprika
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 3 ek. sertés zsír
  • pici víz
  • 10 tojás
  • 15-20 dkg reszelt trapista sajt
  • alufólia
  • Elkészítés: Mindenekelőtt elszeretném mondani, hogy az itt megadott mennyiség egy nagy gáztepsire való főétel. Annyi csont nélküli sertés tarját vásároltam, kb. 1,5 kg-t, amiből olyan 1,5 cm-esre vágott 10 szelet hús jött ki. De természetesen aki nem szeretne ennyi mennyiséget készíteni, az nyugodtan csak a felét számolja. Viszont akkor az 1 ü. gomba is elegendő, s a tojások száma pedig annyi legyen, ahány szelet húsunk van. S abban az esetben, ha kevesebbet sütünk, a sajtból is elég 10-15 dkg. Én általában nagy mennyiséget készítek, mert szeretem, ha vacsira is marad belőle, de tudom, hogy nem mindenki főz annyi személyre, így hát itt a mérvadó a húsok száma.
    Első lépésként mossuk meg a húst, én mindég jól leöblítem a főzni-sütni való húsokat, mielőtt hozzá látnék az elkészítéséhez. 
    Alaposan csepegtessük le róla a vizet vagy akár egy papírtörlővel fel is itathatjuk róla a felesleget.
    Ezután szeleteljük fel a tarját. Majd minden szeletet a kezünkkel nyomogassunk meg, hogy kissé ellapuljon, viszont ne klopfoljuk, de ha mégis túl vastagnak találnánk a szeletet, akkor csak minimálisan klopfoljuk meg a húst.
    Azután mindkét oldalukról sózzuk és borsozzuk meg.
    Majd egy serpenyőben kb. 1 kisebb ek. sertés zsírt hevítsünk fel és a tarjákat mindkét oldalukról kapassuk meg, süssük elő. 
    Ez nem igényel sok időt, csak annyi sütés kell neki, hogy kifehéredjen a hús külső része.
    Egy nagy gáztepsit 1 ek. zsírral, azaz kicsit vastagabban kenjünk ki és kb. 1 dl vizet öntsünk a tepsibe.
    Az elősütött hús szeleteket fektessük bele sorban és fedjük le a tepsit alufóliával.
    Előmelegített sütőben süssük 1 órát, de 40 perc után leemelve a fóliát, fordítsuk meg a szeleteket, ha már azt látjuk, hogy kapott egy kis színt. ( Viszont mivel nem egyformák a sütők, lehet, hogy kicsivel később tudjuk megfordítani. Így az össz. sütési idő is meghosszabbodhat.
    Volt amikor anyukámnál sütöttem ezt a fincsi tarját, nála az összes sütési idő majdnem 2 óra lett, de idehaza viszont az én sütőmben kb. 1,5 óra alatt elkészült a húsételem, azzal együtt, hogy felkerült minden hozzávaló, a gomba ragu és a tojások is.
    Így azt javaslom, úgy 1 óra letelte után mindenképp ellenőrizzük egy késsel a hús puhaságát és azt, hogy a zsiradék is kicsit összesüljön a hússal. )
    Azután ismét tegyük vissza az alufóliát a tepsire és ugyanúgy süssük tovább, addig, míg le nem telik az 1 óra.
    Amíg sül a tarja, készítsük el a gombát. 
    Egy kisebb 1 ek. sertés zsírt hevítsünk fel egy lábaskában, amire dobjuk rá a hagymát.
    Amit előzőleg pucoljunk le a héjától és kockázzuk fel apróra.
    Miután megpirítottuk, a paprikát és paradicsomot mossuk meg és azokat is vágjunk kockára és adjuk a hagymához. ( A paprikának távolítsuk el a magházát és a paradicsomnak pedig a szár végét vágjuk ki. )
    Kicsit pirítsuk össze, majd csepegtessük le a gombát a levétől és azután adjuk a hagymás alaphoz.
    Sózzuk, borsozzuk meg egy kicsit és hintsük meg egy kevés, kb. 1- 2 lapos kk. őrölt piros paprikával. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
    Majd főzzük, pároljuk addig, míg a gomba megfő és a levét elfővi. Bár amíg nem párolódik készre a gomba, akkor lefőlhet a leve, abban az esetben pótoljuk még a folyadékot.
    Közben 1-2-szer keverjük meg.
    Ha megsült a tarja, 1 óra elteltével ellenőrizzük a hús puhaságát és az alufóliát eltávolítva, mindkét oldalát kissé süssük pirosra, de arra ügyeljünk, hogy ne szárítsuk ki a húst.
    Majd vegyük ki a sütőből és a készre párolódott gombából mindenhová tegyünk a húsok közé. ( fenti képen látható. )
    Azután a sajtot reszeljük le és  tegyünk mindenhová a gombák tetejére.
    Ha azt látjuk, hogy nagyon lesült a folyadék a tepsiben, tehát száraz, nem sok kell, hogy leégjen a hús, pótolhatjuk a vizet, kb. 1/2 dl-t ide-oda öntve, bár nekem erre nem volt szükség. De nem egyforma egy sütő sem.
    Majd, miután a tojásokat is megmostuk, megtöröltük, minden hús tetejére üssünk 1-1 tojást. Ügyelve arra, hogy ne csússzon el a tojás a húsról.
    Ha mégis kissé elfolyik a tojás, ami 1-2-nél meg eshet, nincs semmi gond, akkor kicsit elterültebben fog megsülni.
    Ezután helyezzük vissza óvatosan a megrakott tepsit a sütőbe. ( amit nem kapcsoltunk le, amikor kivettük a sült tarját )
    Kb. 15-20 percig sütjük még tovább. Ezalatt gyönyörűen megsülnek a tojások a husik tetején, a sajt pedig szép ropogós lesz a gomba ragun.
    Krumplipürével, tört burgonyával, savanyúsággal vagy uborka salátával kínálhatjuk.
    Nagyon ízletes főétel. 
    Sokan nem szeretik a tarját, mert sok benne a zsiradékos, kövér rész, de ez sütéskor össze fog sülni a sovány hússal. Úgyhogy észre sem lehet venni a szalonnás, zsiradékosabb részeket. 
    Nagyon finom és kevés munkával, viszonylag hamar elkészíthető.
    Érdemes kipróbálni.
    Legutóbb kisebb tepsiben is elkészítettem, persze kevesebb hús szeletettel és kevesebb más hozzávalóval, s úgy is csodásan festett a tepsiben.
    Szerintem nagyon laktató főfogás. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!