MUSTÁROS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 egész csirkemell filé
  • 2 TV paprika
  • 10 dkg gépsonka
  • 10 dkg baconszalonna
  • őrölt fekete bors
  • sült csirke fűszerkeverék
  • 1 nagy ek. mustár
  • 1 nagy doboz tejföl
  • kevés étolaj
  • 20 dkg trapista sajt
  • Elkészítés: Mostanában egyre többször készítek csirkemellből főételt, mivel a családom sokkal jobban kedveli, mint a sertéshúst. Persze azért az is kerül az asztalra. Rengeteg receptem van, ajándékként is gyakran azt kaptam és gyűjtőszenvedélyem során is keresem az új recepteket. Ezt a receptet a Nosaltyn találtam, Kautz József receptje. Bár én változtattam rajta, mert nem volt minden itthon azokból a hozzávalókból, amit az ő receptje írt. S a mennyiségeken is változtatást végeztem. Viszont az alaprecept innen van és valóban nagyon finom. A rakott csirkemellet gáz tepsiben készítettem, abban fért el a legkényelmesebben. 
    Első lépésként a csirkemelleket 3-4 vízben mossuk meg és csepegtessük le róla a felesleges vizet, majd középen vágjuk ketté.
    A csirkemell sovány hús, de mégis akad a szélén egy kevéske zsírrréteg, azt távolítsuk el. Legalábbis én le szoktam vágni. 
    Ezután a húson van egy kisebb leeső rész, azt vágjuk le, az lesz majd egy szelete a husinknak. Majd a szépen egyben maradó melle húst hosszában vágjuk ketté, így kapunk két szeletet. 
    Járjunk el ugyanígy, amíg tart a csirkehús.
    Ezt követően nagyon enyhén klopfoljuk meg a szeleteket.
    Én minden húst úgy szoktam klopfolni, hogy a vágódeszka alá teszek egy összehajtott konyharuhát, s minden húst külön-külön nejlon zacskóba téve klopfolom ki.
    Ezzel a módszerrel nem lesz olyan a hangos a húsklopfolás és a klopfolás során nem fog szét fröccsenni egy ici-pici hús darab sem.
    Amint ezekkel megvagyunk, a hússzeleteket mindkét oldalról hintsük meg a sült csirke fűszersóval. 
    Ehhez a mennyiséghez egy tasak fűszerkeveréknek kb. a háromnegyedére szükségünk lesz.
    Hagyjuk állni egy tíz percig.
    Ezalatt készítsük elő a többi hozzávalót.
    A paprikát mossuk meg és a magházát távolítsuk el, majd vágjuk karikákra. 
    A sonkát és baconszalonnát vágjuk ketté. Annyi szelet gépsonka és bacon kell, hogy a hússzeleteink felét számoljuk. Ugyanis minden húsra csak fél szelet kerül. Azaz ha 8 szelet hús van, akkor 4-4 szelet sonka és baconszalonna szükséges, de ennél a receptemnél kicsit több kellett.
    Majd a sajtot reszeljük le.
    Azután ha ezekkel is megvolnánk, egy gáztepsit 2-3 ek. olajjal kenjünk ki és fektessük bele a hússzeleteket.
    Minden hús tetejét hintsük meg egy-egy csipet sóval és borssal.
    Én mindkét oldalát nem sóztam és borsoztam meg, ugyanis már a fűszerkeverék is tartalmaz sót és a baconnak is van sótartalma.
    A mustárt tegyük bele egy kis tálkába és egy ecsettel kenjük meg a húsok felületét.
    Minden mustáros húsra fektessünk egy fél baconszalonnát és a szalonnára helyezzünk rá két karika paprikát.
    Ezután borítsunk rá a paprikákra egy fél szelet gépsonkát.
    Közben persze ne feledkezzünk meg a sütőt begyújtani/bekapcsolni, hogy melegedjen elő.
    Miután rátettük a sonka szeleteket, mindenhová tegyünk a tejfölből és egy kanállal simítsuk el szépen a sonkák tetején. 
    A trapista sajtot reszeljük le és szórjuk meg a tejföl tetejét vele.
    Helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük készre kb. 45 perc alatt, s kicsit pirítsuk is rá a sajtot.
    Azt úgyis látni, hogy mennyire pirul.
    Úgyhogy ha még esetleg kell egy kis idő ( 5-6 perc ) a sajt pirulásáig, akkor még annyi ideig hagyjuk tovább.
    Salátával, olajban sült hasábburgonyával tálalhatjuk, de bármilyen köret, saláta, savanyúság illik hozzá.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!