BUDAPEST SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg sertés karaj
  • 1 tk. flekken fűszerkeverék
  • 1 dl étolaj
  • 1 fej vörös hagyma
  • 1 ek. zsír
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 50 dkg csirkemáj
  • 40-50 dkg zöldborsó
  • őrölt bors
  • majoránna
  • őrölt piros paprika
  • zsiradék a hús sütéséhez
  • víz
  • Elkészítés: Szeretném nektek megemlíteni, hogy én a Budapest szeletet mindig sertés karajból készítem, de szerintem, aki nem nagyon szereti a sertés húst, bátran készítheti csirkemellből is. Az biztos, hogy abból készítve is nagyon finom főételt főzhetünk. Ennek a húsos finomságnak én nokedlit szoktam szaggatni köretként, de nyugodtan lehet  mellé valamilyen rizses, burgonyás vagy más tésztás köretet is kínálni.
    Akkor lássunk is neki a főzésnek.
    Első lépésként a májjal kezdjünk. A csirkemájat ma már elég tisztán lehet megvásárolni, de biztos, ami biztos, minden darabot egyenként vizsgáljunk át a vágódeszkán.
    De mielőtt a vágódeszkára tennénk, 3-4 vízben mossuk meg.
    Az átvizsgálás során vágjuk le a nem oda kívánkozó részeket és ha netán mégis találnánk rajta, az epe maradványt is távolítsuk el. Bár ez már tényleg nagyon ritkán fordul elő.
    Majd vágjuk 2-3 kis darabba a májat.
    Ezután a hagymát pucoljuk meg és kockázzuk fel. 
    Egy lábasban egy kisebb ek. sertészsírt olvasszunk fel és adjuk hozzá a felkockázott hagymát.
    Fonnyasszuk üvegesre és ezután adjunk hozzá 5 dkg füstölt szalonnát, amit szintén előbb vágjunk kis kockákra.
    Egy kis pirítás után, a paradicsomot és a paprikát is mossuk meg, és vágjuk kockákra. ( A paprikának a magházát természetesen távolítsuk el. )
    Majd adjuk a szalonnás hagymához. Néhányszori kevergetés után tegyünk bele egy tk. piros paprikát és öntsük fel 1 dl vízzel. Picike forrás után adjuk hozzá a májat és kis pirítás után ( azt látni lehet, hogy gyorsan kezd átpirulni a máj ) tegyük bele a megmosott zöldborsót is. 
    Ha frissen fejtett vagy fagyasztott borsót használunk, mindég mossuk meg.
    Ha üvegeset, akkor szűrjük le a levétől és egyszer öblítsük le folyóvízzel a szűrőben.
    Azt követően öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. 
    Sózzuk - csirkemájat lehet, az nem keményedik meg a sótól a főzés során, csak a sertés máj, annál csak a végén sózhatunk - majd borsozzuk meg. 
    Majoránnát is adjunk hozzá, legalább 1-2 kk-nyi mennyiséget, mert az adja meg a máj zamatát.
    Majd pároljuk készre.
    Ha már csak kevés szaftja van a ragunak és puha a borsó is és a máj is, akkor elkészült a ragunk. ( Ha esetleg pótolni kell közben a vizet, akkor figyeljünk erre. )
    Ezt követően készítsük el a húst.
    A karajt szeleteljük fel és egy kissé klopfoljuk ki. 1 tk. flekken fűszert keverjünk el 1 dl olajjal és ezzel a gyors páccal kenjük be a hús szeletek mindkét oldalát. Sózni külön nem kell, mert a fűszer is tartalmaz már sót.
    Hagyjuk állni 20 percig és azután serpenyőben egy kevés zsiradékon - én zsíron sütöttem - süssük meg mindkét oldalát szép pirosra.
    Mellé nokedlit készítsünk vagy a már említett köretek valamelyikét.
    A nokedli mellé úgy tálaljuk a húst, hogy a hús szeletet tesszük előbb a tányérra és a húsra halmozzuk rá a májas, borsós ragut.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!