CUKORCSIPKE KÉSZÍTÉSE TORTÁRA
ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Készen kapható cukorcsipke por
  • szilikon cukorcsipke sablon
  • spatula
  • víz
  • Elkészítés: Manapság már annyi csodálatos dolog van, amivel egy tortát meseszépen fel lehet dekorálni, s az egyik ilyen gyönyörű dekoráció a cukorcsipke. Az interneten sok helyen olvastam, hogy házilag is el lehet készíteni a cukorcsipkének való keveréket, azaz külön-külön meg lehet venni a hozzávalókat és úgy összeállítva elkészíteni a csipkét. De mivel én ebben kezdő vagyok és annyi tortát sem készítek, így úgy gondoltam egyszerűbb, ha a kész port veszem meg, amit az előírás alapján össze tudok én magam is állítani.
    Először is szükségünk van egy szilikon sablonra. Ez lehet kisebb, nagyobb méretű is. De azt meg kell, hogy mondjam, a cukrász üzletekben a nagy méretű szilikon sablonoknak borsos ára van, így én sem ott vásároltam. Az Ázsia Centerben Bp.-en van egy kis bolt, ahol cukrászati kellékeket árusítanak, s ott ez a sablon töredékéért beszerezhető a cukrászati üzletben kaphatónak.
    Azután kell egy spatula, amivel bele tudjuk simítani a sablonba a kikevert csipke masszát. Ez lehet cukrászati is, de ha van olyan nokedli szaggatónk, amihez van tartozék simítós szaggató, vagyis lapát, az is jó. hiszen olyan, mint egy simító lapát a cukrászati kellékek közül. Nekem olyan van. 
    S hát kell a por.
    Én a Flexi Ice cukorcsipke port vásároltam meg. Ez 500 gr-os kiszerelésben volt itt kapható, az ára 6000 Ft volt. ( Persze az évek múltával biztosan növekszik majd az ár is. ) Tehát kicsit drága, de sok csipkére elegendő. 
    Én 10 dkg port használtam fel, a leírás alapján. A többi jól lezárva sokáig eláll, nem romlik meg. 
    A víz mennyiséget át kell számítani és úgy kell robotgéppel összedolgozni a vizet a porral. 
    Az átszámított mennyiséget, leírom, hogy aki szeretné megcsinálni, már könnyebb legyen. 
    10 dkg porhoz 1,5 dl víz szükséges.
    Ezt cukorcsipke port - és sok más egyéb cukrászati alapanyagot is az Édes Ízek cukrászati kellékek boltjában vásároltam, ami Budapesten található. A címet leírom, ha más is szívesen megnézné. Édes Ízek cukrászati kellékek boltja 1114. XI. Bp. Bartók B. u. 15/B. 
    A cukorcsipke por és a víz összekeverése után tegyük a szilikon sablont egy tiszta lemosható terítőre vagy vegyük elő a sütéshez használt gyúródeszkánkat, mert a cukorcsipke anyagból előfordulhat, hogy a sablon mellé is kerülhet egy kicsi, amit le kell majd törölni, miután elkészültünk.
    Mielőtt elkezdjük rásimítani a masszát a sablonra, a sütőt gyújtsuk vagy kapcsoljuk be és melegítsük elő.
    Ezután a sablonra tegyünk a masszából. Ez a mennyiség attól függ, hogy mekkora a sablonunk.
    S a spatulával simítsuk bele a szilikonba a masszát. Jó alaposan kenjük rá.
    Többször is húzzuk át rajta a spatulát, mert teljesen sík felületet kell, hogy kapjunk. Minden kis redőbe kell, hogy jusson a keverékből és felesleg semmi esetre se maradjon rajta.
    Miután megvagyunk vele és előmelegítettük a sütőt, olyannyira mint amikor sütni készülünk, ekkor zárjuk el a sütőt. Mérni nem mértem a hőfokát a sütőnek, mert ez, amivel én dolgoztam, gázos sütő volt. De olyan 50-100 fok közötti hőfok legyen, ha villany tűzhelyünk van, s azon a fokot is ugye be kell állítani.
    Majd egy gáztepsire tegyük rá óvatosan a lekent sablont és tegyük be a sütőbe. Szárítsuk így 20 percig.
    Sütni nem szabad, tehát a sütő legyen elzárva, mert különben szét égne az egész.
    Az első cukorcsipkém persze nem sikerült. Ezt is megosztom veletek.
    Mivel verőfényes napsütés volt ekkor, kb. 35-38 C fok volt kint, én úgy gondoltam, kiteszem a napra és ott klasszul megszárad, s hát kint hagytam kb. 1 órát. Mikor behoztam, ripityára tört az egész csipke.
    Nagyon mérges voltam magamra, de azt mondom, mindenből tanul az ember.
    Ezután már úgy csináltam, ahogy le volt írva.
    Amikor kivettem a sütőből, vártam, hogy kicsit hűljön. S azután óvatosan megkezdtem a csipke sarkát lehajtani, lehúzni. Egy sütőpapírt terítettem előtte a sablon alá és lefordítottam a szilikont rá a mintával lefelé. Egy kés segítségével lassan kezdtem lehúzni a kész csipkét a sablonról, miután a sarkát már kézzel, azaz az ujjammal előbb picit megemeltem a sablonról szélénél. De egy másik sütőpapírt is oda készítettem a sablon mellé közvetlenül, hogy arra emeljem majd át a csipkét.
    Ezen a szilikonos téglalap alakú sablonon kétféle minta volt, a két szélső egyforma, a középső más mintázatú. Mindegyiket ilyen óvatosan lehúztam. Külön-külön sütőpapírra tettem - pontosabban arra húztam le - és szépen összehajtottam a papírt, vagyis ráhajtottam a sütőpapír egyik felét az egyik kész csipkére. Majd a következő csipkét a másik papírra helyeztem és ugyanígy jártam el.
    Majd készítettem még egyszer ennyi cukorcsipkét. 
    A bekevert mennyiségből kétszer-háromszor lehet ilyen nagy sablonra készíteni ilyen gyönyörű szegélyt.
    A torta felhelyezéséhez a cukorcsipkét már egy-két nappal előbb is elkészíthetjük, mivel sütőpapírba téve semmilyen károsodás nem fogja érni. 
    Mint már előző receptemnél írtam, ez a torta esküvőre menetelünkre készült, így már két nappal előbb láttam neki ennek a munkának.
    Mindezeket az információkat az üzletben lévő eladó hölgy mondta el nekem, nagyon készséges volt, de az interneten még videó is található az elkészítésének menetéről.
    Amikor már a tortára szeretnénk felhelyezni a kész cukorcsipkét, előbb a sütőpapírt hajtsuk szét és óvatosan  vegyük fel róla a csipkét, mert előfordulhat, hogy kissé oda tapadt.
    Azután a készre összeállított tortára helyezzük fel. Ehhez szintén az üzletben vásárolt ehető ragasztóval kenjünk le egy kis felületet, ahová a csipke kerül.
    S ahogy tekerjük körbe a csipkét, mindég annyi helyen kenjük csak le a ragasztóval a fondantot, ahová oda tudjuk szépen illeszteni a csipkét. Itt még kissé egyenletlen a torta külső része ( a fotón ), de amikor feltettem a csipkét, még szépen elsimítgattam a felületet egy torta burkolásának az elsimításához használható simítóval.
    Alulra került a nagy csipke, felülre a keskenyebb csipke.
    Egy tortára nekem majdnem két csipke ment rá egy mintázatúból, nem teljesen két egész. 
    A fenn maradó részt sajnos már nem tudtam felhasználni.
    Szerintem ez az ehető cukorcsipke valami gyönyörűséges dolog, nekem nagyon tetszik.
    Azelőtt fondantba belepréselt, belenyomott csipkét használtam a szegély kialakításához - ami természetesen egyszerű és olcsó is, és mégis mutatós -  s valószínűleg még sok más esetben is fogom ezt készíteni, de a cukorcsipke engem nagyon megfogott.
    A kalocsai mintás tortára is ilyen cukorcsipke díszítés került.
    Remélem más is felfedezi ennek a szépségét és vállalkozó kedvében lesz egy-egy torta dekorálásánál.
    Sok sikert és jó kreatív munkát kívánok hozzá!
    Aki egyszer elkészíti, biztosan rabul ejti a csodaszép csipke látványa, aki teheti, ne hagyja ki!

    erzsike
    2017-05-21
    Kedves Marika! Én a cukorcsipke elkészítéséhez a 10 dkg porhoz 1,5 dl vizet használtam, de természetesen lehet kevesebből is készíteni. A feléből is elegendő, de minden függ attól, hogy mekkora tortát készítünk, vagy mekkora sablonunk van és esetleg hamar-1-2 napon belül- fel tudjuk használni a fenn maradó részt is. Több helyen láttam azóta, hogy kisebb kiszerelésben is megvásárolható ez a cukorcsipke por, legközelebb én sem veszek ilyen nagy mennyiségben, ugyanis csak hobbi szinten, családon belül, közeli ismerősök körében sütök tortákat.Sok sikert kívánok az elkészítéséhez!Üdvözlettel:Erzsike
    Marika48
    2017-05-12
    Kedves Erzsike! Milyen arányba keverte ki a cukorcsipke port a vízzel?