MUFFIN FORMÁBAN SÜLT BROKKOLI FELFÚJT
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 kisebb fej brokkoli, kb. 30 dkg
  • 5-10 dkg trapista sajt
  • 15 dkg ráma + kevés a forma kikenéséhez
  • 20 dkg liszt
  • kb. 6 dl tej
  • só, őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • 1 tojás
  • Elkészítés: A brokkolit a családom minden formában szereti, legyen az leves, főzelék, felfújt. Brokkoli felfújtat gyakran szoktam készíteni, azt nagyon szeretjük, de muffin formában most készítettem először. Először, ehhez a finomsághoz a brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára. Majd, ha elkészült, szűrjük le és tegyük félre.

    Amíg fől a brokkoli, elkészíthetjük hozzá a besamellt.
    Ehhez a rámát olvasszuk fel egy kisebb lábasban, adjuk hozzá a lisztet és kevergessük addig, amíg a liszt egy kicsit kifehéredik. 
    Húzzuk le a tűzről és kezdjük hozzáadni a tejet. Először csak egy keveset, s kézi habverővel dolgozzuk el csomómentesre.
    Majd fokozatosan keverjük hozzá a kézi habverővel a többi tejet is.
    Tegyük vissza a tűzhelyre és kevergetés mellett sűrítsük be a besamellt.
    Közben 2-3 csipet sót, 2-3 csipet borsot és 1/2 kk. ételízesítőt is adjunk hozzá.
    A besamellt végül forraljuk ki.
    A felfőzése során majd látható, hogy mennyire sűrű vagy híg a keverékünk. 
    Ne legyen híg, inkább sűrű állagot kell, hogy kapjunk.
    Nekem ennyi tej kellett az állag eléréséhez.
    Ha készen van a besamell, hűtsük majdnem teljesen ki, s ekkor keverjük el benne a tojást, szintén kézi habverővel.
    Nem kell teljesen kihűlnie, akkor már belekeverhető a tojás, ha már csak éppen langyos.
    Vegyük a  muffin sütőformát magunk elé és a formákat kicsit kenjük ki rámával. ( Vegyünk egy keveset az ujjunk végére abból a rámából, amit erre a célra készítettünk elő és kör-körös mozdulatokkal kenjük át a mélyedéseket. )
    A besamellből ezt követően minden formába tegyünk egy lapos kanálnyi mennyiséget. 
    A félretett brokkolit ezután osszuk 12 darabra, ha jóval több, azt hamm, együk meg.
    Minden mélyedésben lévő besamellre tegyünk egy darab brokkolit.
    Ezután a brokkoli rózsákat borítsuk be besamellel.
    Kb. 1 nagyobb ek.-nyi mennyiség megy rá. 
    S végül reszeljük le a sajtot és minden tészta halomra tegyünk belőle.
    Előmelegített sütőben süssük meg kb. 20-30 perc alatt.
    ( Sütőtől függően. )
    A sütőnk ajtaján, ha betekintünk az üvegen át, azt látjuk majd, hogy szépen felfújódtak a brokkolis " muffinkák ", de amikor kivesszük, ne lepődjünk meg, hogy össze fog esni.
    Hiszen a felfújtak a sütő kinyitásakor kissé összeesnek, de ez az élvezeti értékén nem fog rontani.
    Ha egy picit már  hűtöttük, annyira, hogy kiszedhető legyen, akkor neki is foghatunk a kiszedésének.
    Ehhez egy kis késsel vágjuk körbe a megsült felfújtat, s ugyan nem ragadt bele, de a teteje egy kicsit hozzá érhetett a sülés során a mélyedés szélére, s ha nem vágjuk körbe, szétszakadhat a tészta.
    Amint kiszedtük, helyezzük egy kínáló tálra és bármilyen sült hús mellé vagy saláta mellé szervírozhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!