MUFFIN FORMÁBAN SÜLT BROKKOLI FELFÚJT
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 kisebb fej brokkoli, kb. 30 dkg 5-10 dkg trapista sajt 15 dkg ráma + kevés a forma kikenéséhez 20 dkg liszt kb. 6 dl tej só, őrölt fekete bors ételízesítő 1 tojás
Elkészítés: A brokkolit a családom minden formában szereti, legyen az leves, főzelék, felfújt. Brokkoli felfújtat gyakran szoktam készíteni, azt nagyon szeretjük, de muffin formában most készítettem először. Először, ehhez a finomsághoz a brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára. Majd, ha elkészült, szűrjük le és tegyük félre.







Amíg fől a brokkoli, elkészíthetjük hozzá a besamellt.
Ehhez a rámát olvasszuk fel egy kisebb lábasban, adjuk hozzá a lisztet és kevergessük addig, amíg a liszt egy kicsit kifehéredik.
Húzzuk le a tűzről és kezdjük hozzáadni a tejet. Először csak egy keveset, s kézi habverővel dolgozzuk el csomómentesre.
Majd fokozatosan keverjük hozzá a kézi habverővel a többi tejet is.
Tegyük vissza a tűzhelyre és kevergetés mellett sűrítsük be a besamellt.
Közben 2-3 csipet sót, 2-3 csipet borsot és 1/2 kk. ételízesítőt is adjunk hozzá.

A besamellt végül forraljuk ki.
A felfőzése során majd látható, hogy mennyire sűrű vagy híg a keverékünk.
Ne legyen híg, inkább sűrű állagot kell, hogy kapjunk.
Nekem ennyi tej kellett az állag eléréséhez.
Ha készen van a besamell, hűtsük majdnem teljesen ki, s ekkor keverjük el benne a tojást, szintén kézi habverővel.
Nem kell teljesen kihűlnie, akkor már belekeverhető a tojás, ha már csak éppen langyos.
Vegyük a muffin sütőformát magunk elé és a formákat kicsit kenjük ki rámával. ( Vegyünk egy keveset az ujjunk végére abból a rámából, amit erre a célra készítettünk elő és kör-körös mozdulatokkal kenjük át a mélyedéseket. )

A besamellből ezt követően minden formába tegyünk egy lapos kanálnyi mennyiséget.
A félretett brokkolit ezután osszuk 12 darabra, ha jóval több, azt hamm, együk meg.
Minden mélyedésben lévő besamellre tegyünk egy darab brokkolit.

Ezután a brokkoli rózsákat borítsuk be besamellel.
Kb. 1 nagyobb ek.-nyi mennyiség megy rá.

S végül reszeljük le a sajtot és minden tészta halomra tegyünk belőle.
Előmelegített sütőben süssük meg kb. 20-30 perc alatt.
( Sütőtől függően. )

A sütőnk ajtaján, ha betekintünk az üvegen át, azt látjuk majd, hogy szépen felfújódtak a brokkolis " muffinkák ", de amikor kivesszük, ne lepődjünk meg, hogy össze fog esni.
Hiszen a felfújtak a sütő kinyitásakor kissé összeesnek, de ez az élvezeti értékén nem fog rontani.
Ha egy picit már hűtöttük, annyira, hogy kiszedhető legyen, akkor neki is foghatunk a kiszedésének.
Ehhez egy kis késsel vágjuk körbe a megsült felfújtat, s ugyan nem ragadt bele, de a teteje egy kicsit hozzá érhetett a sülés során a mélyedés szélére, s ha nem vágjuk körbe, szétszakadhat a tészta.
Amint kiszedtük, helyezzük egy kínáló tálra és bármilyen sült hús mellé vagy saláta mellé szervírozhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!