HAMISÍTATLAN FALUSI REGGELI
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 8-10 szem burgonya
  • füstölt száraz kolbász
  • füstölt szalonna
  • füstölt sonka
  • 1 fej hagyma
  • kenyér
  • Elkészítés: Tulajdonképpen most bárki feltehetné a kérdést, hogy ezt a reggeli fogást miért is teszem fel az oldalra, hiszen sütni-főzni nem kell, nincs is benne semmi különleges. De mégis úgy gondolom, hogy szeretném megmutatni, hogy amikor ilyen - egyáltalán nem diétás - reggeli kerül néha-néha az asztalra, mindenki, aki fogyaszt belőle, elégedetten, jóllakottan fog felállni az asztal mellől.
    Régen falun sok családnál volt malac, amiből aztán készülhetett a finom kolbász, sonka, szalonna.
    Ma már nem jellemző, hogy minden háznál foglalkoznának az állattartással, mert el kell járni dolgozni, busszal, vonattal, s nincs rá mód, hogy disznótartással is foglalkozzanak az emberek többsége. 
    Viszont az üzletben lehet vásárolni finom füstölt száraz kolbászt, finom füstölt ( békebeli ) sonkát, füstölt szalonnát.
    Ha ezeket megvásároltuk, már nagyon gyorsan tudunk ilyen vidékies reggelit tenni az asztalra.
    Ehhez 8-10  vagy akár több, burgonyát jól mossunk meg, töröljük meg és előmelegített sütőben, héjastul, rácsra téve süssünk meg.
    Kb. 45-55 percig szoktam sütni, s nem csomagolom be alufóliába sem, csak így a sütőrácson hagyom készre sülni. 
    Amikor meg van, kiszedem egy tálba és egy konyharuhával letakarom addig, amíg el nem kezdem meghámozni.
    De mielőtt letakarnám, pici vízzel megspriccelem a sült krumplikat, mert ezáltal puhább lesz a krumplik héja.
    A hagymát már a krumpli sütési idejének a felénél megpucolom a héjától, felszeletelem félfőre, majd egy tálkába, tányérba teszem és megsózom. S hagyom állni, hogy a sót magába szívja, ettől kicsit elveszti az erejét is és puhább is lesz a hagyma. Aki szereti, készíthet ecetes levet is rá, azzal is nagyon finom. 
    Én úgy szoktam készíteni, hogy egy 2 dl-es pohárba hideg vizet teszek és öntök hozzá egy kb. 1 tk.-nyi ecetet. Elkeverem, megkóstolom. 
    Ha nem elég ecetes, mármint ami az én szájízemnek lenne jó, teszek még hozzá. 
    Tehát érdemes megkóstolni az ecetes levet. S amikor már jócskán állt a sóban a hagyma, azután ráöntöm a levet.
    Azután a szalonnát felszeleteljük vagy felkockázzuk, a kolbászt kisebb darabokra is vághatjuk, esetleg azt is felkarikázhatjuk, miután lehúztuk a bőrét.
    A sonkából szintén vágjunk pár szeletet.
    A többi szalonnát, kolbászt, sonkát tegyük ki egészben hagyva, hogy mindenki annyit vághasson belőle, amennyit enni szeretne.
    Majd a megsült burgonyát hámozzuk meg. 
    Mivel elég forró, érdemes egy villára szúrni és azzal tartva, lehámozni a héját. Cikkekre is lehet vágni, de egészben is hagyhatjuk, s mindenki annyit vághasson fel a tányérján, amennyi elegendő.
    Fogyasztás előtt sózzuk meg a cikkekre vágott burgonyát, amikor már a tányérunkon van, mert így a burgonya ízletesebb, mintha csak ízesítés nélkül fogyasztanánk.
    Tegyünk ki pár szelet kenyeret és már el is kezdhetjük a reggelit.
    Szerintem ezt a bőséges, falusi reggelit kár lenne kihagyni, legalább egyszer-egyszer ilyen ételt is érdemes megkóstolni, hiszen mennyei.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!