BROKKOLIS TÖLTELÉKKEL TÖLTÖTT CSIRKECOMB
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 egész csirkecomb
  • sült csirke fűszersó
  • 1 fej brokkoli- kb. 30-40 dkg
  • 2 tojás
  • 3 szelet kenyér
  • 1 ek. sertés zsír
  • 1,5 dl víz
  • majoránna
  • őrölt piros paprika
  • őrölt fekete bors, 2 alma
  • alufólia
  • Elkészítés: A csirkecombokat én nagyon szívesen készítem ide haza akár ebédre, akár vacsorára, de fő szempont nálam, hogy az elkészült étel változatos legyen. Azaz ha egyik hétvégén sima, majoránnás csirkecomb készül, a következő, kb. 3 hét múlva már töltött legyen. Szeretem töltelékkel is és töltelék nélkül is készíteni. Van amikor ketté vágva sütöm meg őket, de ha valamilyen töltelékkel van töltve, sokkal jobb, ha egész csirke combot választunk.
    Először a brokkolit vágjuk rózsáira, mossuk meg és sós vízben fűzzük puhára.
    Azután szűrjük le és hagyjuk hűlni addig, míg a hússal foglalkozunk.
    A csirkecombokat mossuk meg. De jóval előtte, mielőtt elkezdenénk a főzést, ha úgy látjuk, tisztítsuk meg - általában erre szükség is van. Azaz a comb láb végéről késsel húzzuk le az ott maradt külső bőrréteget. Ezt úgy szoktam végezni, hogy egy kis lábasban felforrósítok vizet, éppen hogy csak fel nem forralom. Ebbe a forró vízbe belemártom pár másodpercre a csirkecomb végét. Nem teszem bele az egész combot, csak bemártom a láb/comb végét. Azután kiemelem és kis késsel szépen letudom húzni a felesleges külső bőrt, már ahol van. Ezt lehet egyébként látni, mert az a külső bőr sárgásabb színű. 
    Majd az itt-ott lévő pihéket is távolítsuk el.
    Miután megtisztítottuk a combokat, mossuk meg. 
    A brokkolit ezután vágjuk kisebb darabokra és a kenyereket tegyük bele egy kevés vízbe. Hagyjuk ázni benne pár pillanatig, majd csavarjuk ki és adjuk a brokkolihoz. 
    Majd fűszerezzük be ízlés szerinti mennyiségű sóval és egy pici őrölt fekete borssal. Adjuk hozzá a két tojást és keverjük ki a tölteléket.
    A kikevert tölteléket osszuk el annyi felé ( csak nagyjából, úgy szemrevételezve ) amennyi csirkecombunk van.
    A combok bőrét kicsit lazítsuk fel és a töltelékből tegyünk mindegyik combnak a fellazított bőre alá. 
    A töltött combokat ezt követően óvatosan forgatva kissé sózzuk meg, ne nagyon, mert a fűszersó is tartalmaz sót. Majd a sült csirke fűszersóval is hintsük meg.
    Egy ( gáz ) tepsit kenjünk ki sertés zsírral és fektessük bele a combokat. Mindegyik comb tetejét hintsük meg egy kevéske majoránnával és a tepsibe öntsünk ide-oda 1,5 dl vizet.
    Alufóliával fedjük le és előmelegített sütőben süssük 1-1,5 órát.
    Egy óra elteltével vegyük le az alufóliát és a husik tetejét hintsük meg még egy picike őrölt paprikával. 
    Az almákat ezután mossuk meg, távolítsuk el a magházát és vágjuk gerezdekre. 
    Majd rakjuk a csirkecombok mellé. 
    Tegyük vissza a sütőbe és még süssük tovább 30 percig.
    A készre sült csirkecombot és almát hagymás krumplival kínálhatjuk. A köret receptje megtalálható az oldalon.
    De bármilyen más köretet is készíthetünk hozzá.
    A sütőben a hússal együtt sült alma nagyon kellemes ízhatást kölcsönöz a sültnek, nagyon jól harmonizál bármilyen sült hússal.
    Én szeretem ezt a sültet jó puhára sütni, s azután pedig jó megpirítani a csirkecomb bőrét.
    De ha valaki nem szeretné pirultan, 1 óra sütés után tegye mellé az almákat.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!

    Minden kedves  látogatómnak Nagyon kellemes karácsonyi ünnepeket és Boldog új évet kívánok és továbbra is szeretettel várok mindenkit a honlapon!

    erzsike
    2014-12-23
    Köszönöm szépen a jó kívánságokat! Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2014-12-23
    Kedves Erzsike! Köszönöm, én is áldott Ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Szeretettel, Andrea