BÖBE FÉLE PUNCSOS SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 25 dkg ráma
  • 20 dkg kristály cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • Töltelék: 3 dl forró tej
  • 10 dkg ráma
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek. barack lekvár
  • 3 ek. kakaópor
  • rumaroma
  • Teteje: 4 tojásfehérje
  • 20 dkg kristály cukor
  • 5 dkg tortabevonó csokoládé
  • 2-3 dkg ráma
  • Elkészítés: Ezt a süteményt teljes egészében nem nevezhetnénk puncsosnak, hiszen nincs benne puncsos pudingpor. Csupán a tölteléke hasonlít a puncsos süteményhez és hát a barack lekvárnak és a rumaromának együttes íze is olyanná teszi. Ezt a süteményt már jó párszor elkészítettem, mert sok évvel ezelőtt a sógornőmtől kaptam ajándékba egy sütis könyvet, amiben ez a fincsi süti is található.
    Készítsük el a tésztát a finom süteményhez.
    A lisztet a sütőporral vegyítsük el. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű rámát, a cukrot, a tojássárgákat és a tejet. Gyúrjuk össze és osszuk el 3 felé a begyúrt tésztát. 
    Egyenként lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk ki tepsi nagyságúra a cipócskákat, és sütőpapíros tepsiben süssük meg külön-külön a tészta lapokat.
    A sütési idő 12-15 perc legyen. Attól több ne, mert akkor kiszárad a tészta.
    Ezután készítsük el a tölteléket.
    Ha kihűltek a megsült tészta lapok, akkor a 3 dl tejet forraljuk fel és az egyik tészta lapot kézzel törjük össze, olyan sem nem nagy, sem nem túl kicsi darabokra és forrázzuk le a tejjel.
    10 dkg rámát keverjük ki 10 dkg cukorral, majd adjunk hozzá 3 ek. lekvárt, 3 ek. kakaót és egy kevés rumaromát. Az aroma aránya ízlés szerint történhet, én 2-3 kávéskanállal tettem hozzá. 
    Ha mindezt kikevertük, adjuk hozzá a tejes tésztát és keverjük el. 
    Ezt a tölteléket kenjük a két tésztalap közé.
    Ezt követően készítsük el a süteményre a tetejét, azaz a habot.
    4 tojásfehérjét ( a tésztánál megmaradt 2-t és még 2 tojásnak a fehérjét ) verjünk fel 20 dkg cukorral és amikor már jó kemény a hab, még vízgőzön verjük tovább egy kicsit, hogy a fehérje a későbbiekben se folyjon meg a süti tetején. A vizet már akkor tegyük fel egy lábaskában a tűzre, amikor elkezdjük az elején verni a habot és így mire át kell tenni vízgőzre, már nem kell arra várni, hogy forrjon a víz, hiszen addigra ez már adott lesz.
    Amint a habot jó keményre felvertük, vegyük le a vízgőzről és simítsuk rá a tészta tetejére. 
    Erre a lábasra, ami alatt még nem zártuk el a lángot, helyezzünk rá egy fém vagy zománcozott tálat, amiben olvasszuk fel a csokit, hozzáadva egy kicsike rámát.
    A megolvadt csokit csurgassuk rá a hab tetejére és egy villával cifrázzuk meg, kócoljuk össze a habot a csokival.
    Ennél a süteménynél a habnak pontosan olyan összekuszálódott kell legyen a kinézete, amilyennek látni fogjuk a végén.
    Hagyjuk állni egy éjszakát, azalatt megpuhul a tészta, majd másnap szeleteljük fel a nekünk tetsző nagyságú téglalap alakúra.
    Lehet akár kisebb szeleteket is vágni.

    Tipp: A saját tapasztalatomat szeretném még megosztani veletek a kakaóporral kapcsolatban. 
    Amikor valamihez kakaót kell adni, legyen az tészta, krém vagy mint itt, jelen esetben a töltelékhez, minden esetben szűrőn átszitálva adom hozzá a kakaót. A megadott mennyiséget a tál fölött egy teaszűrőn szitálom át/bele a a hozzávalókba. Így biztosan nem fog belekerülni egy kis darabka csomós kakaó sem a keverékünkbe.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!