TOJÁSKRÉMMEL TÖLTÖTT SONKATEKERCS
HÚSVÉT | GYORS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
20-30 dkg gépsonka 6 tojás 5-10 dkg ráma só
Elkészítés: A sonkatekercs elkészítését már ugyan feltettem egy más alkalommal az oldalra, de most más formában került minden tálalásra. Tulajdonképpen ugyanúgy készítettem most húsvétkor is a sonkatekercset, mint más alkalmakkor, csupán a díszítés lett másképpen elkészítve. A tojáskrémet nagyon egyszerűen állíthatjuk össze. Főzzük meg keményre a tojásokat, hideg vízben hűtsük ki és pucoljuk le a héjától. Egy villával alaposan törjük össze, de az a legjobb, ha van botmixerünk, s akkor azzal pépesítsük össze. Azután ízlés szerint sózzuk meg és annyi szobahőmérsékletű rámát adjunk hozzá, hogy kellemes, krémes állagot kapjunk.




Ezután a kikevert tojáskrémet tegyük egy csillagcsővel ellátott habzsákba vagy tortadíszítőbe. Egy gépsonkát terítsünk magunk elé és a tojáskrémből nyomjunk rá egy csíkot. Tekerjük fel és tegyük egy tányérra.

Végezzük ezt mindaddig, míg tart a gépsonka.
Azután készítsük elő a tálat, amire fel fogjuk szépen helyezni és mielőtt ráraknánk, mindegyik töltött sonkatekercsnek a két végére nyomjunk egy kevés tojáskrémet.
Miután felhelyeztük mindegyik tekercset szépen, mutatósan a kínáló tálra, díszítsük is meg.
Én ehhez most egy hosszú, jégcsap retket használtam, abból faragtam ki egy madarat. Először a feje és a teste lett kifaragva, de persze előtte meghámoztam és megmostam a retket.

Úgy faragtam meg, hogy levágtam kb. 15 cm hosszú darabot és abból a fejénél kerekebb formát hagytam, a nyakánál elvékonyítottam és a teste kicsit ducibbra lett hagyva.
Majd egy kb. 7-8 cm-es darabot ismét levágtam a retekből és azt hosszában három felé vágtam. Így kaptam három téglalapot. Kettőből lett a szárnya, egyből pedig a farka. A szárnyakat kivágtam úgy, mint egy falevelet és két oldalán bevagdostam. Egy fogpiszkálót szúrtam a testhez illesztendő részéhez és beszúrtam a madár oldalába. Ugyanígy készült a másik szárny is és azt is bele szúrtam a madár testébe a fogpiszkáló segítségével. A farka hasonlóan készült, de ott csíkokat - amennyit lehetett - vágtam egy késsel a retek végén- a harmadik téglalap alakzaton. Azt is fogpiszkálóval illesztettem a madárhoz. A fejére készítettem egy bóbitát. Ehhez egy kisebb télalap alakzatot vágtam ki a retekből, az egyik felén bevágásokat végeztem, a másik felét lekeskenyítettem és fogpiszkáló segítségével beleszúrtam a madár fejtetőjébe.

A madár csőre egy kis darab sárgarépából készült. Vágtam egy kis, vékony kockát és az egyik felén középen egy háromszög alakzatot kivágtam a répából. A másik végén pedig ismét fogpiszkálót használtam rögzítésnek.
A szeme egy-egy gyufa szál volt.
A sárgarépából még két levél alakzatot vágtam ki és egy paradicsomot egy hegyes kis késsel körbe-körebe bevágtam háromszögre. Majd ketté vettem a paradicsomot.
Végül ezekkel a zöldségekkel megdíszítettem a sonka tálat.
Hát talán nem túl bonyolultan magyaráztam el. Az lett volna a jó, ha valaki közben fotózta volna a kezem, ahogy faragok, de sajnos ez nem volt kivitelezhető.
De talán másnak is sikerül. ( Én magam is először próbálkoztam a madár kifaragásával, nem lett ugyan túl szép, de így elsőre meg voltam elégedve magammal. )
Jó étvágyat kívánok hozzá!