BŐSÉGTÁL
KIADÓS | ÜNNEPI | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 alsó csirkecomb
  • 3- 4 fej vöröshagyma
  • 6-8 szelet sertés karaj
  • 1 cs. varázspác
  • 4-5 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 50 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez, legalább 1,5 üveg étolaj legyen
  • Díszítésként: saláta, paradicsom, stb.
  • Elkészítés: Ezt a bőségtálat imádom egy-egy vasárnapi ebédnél. Annyira mutatós és guszta, amikor ilyen fatálon van felszolgálva a menü. Rettentő jó érzéssel és megelégedéssel tölt el, ha  látom a családom arcán a meglepő derűt. Ezt a fa kínáló tálat 6 kis tállal együtt vásároltam egy kiállításon és nem bántam meg a ráfordított összeget, mert mindig is tetszett az ilyesfajta tálalás. Természetesen bármilyen tálon felszolgálhatjuk a majd most bemutatott és mások által is elkészített ételeket, csak szerettem volna megmutatni, hogy a tálalásnak eme változata is nagyon igényes tud lenni.
    ( Sajnos a fotók nem lettek valami jók, utólag rájöttem, hogy nem felülről kellett volna lefényképezni a tálat és itt önmagában a tál nem is adja vissza azt a látványt, amit elvártam volna. Elfért volna mellette a teríték is. De majd legközelebb készítek egy másik képet. )
    A tálon 3 féle főétel van felsorakoztatva, az egyik rántott csirkecomb, a másik rántott hagyma karikák, s a harmadik egy pácolt, sült hús.
    Először a pácolt hússal kezdjünk, mert annak a húsnak állnia kell.
    Ehhez a  sertés karajt szeleteljük fel, egy picit klopfoljuk ki, de ne nagyon és ezután a varázspác tasakján leírtak szerint pácoljuk be a hússzeleteket.
    Ezt a pácot már sok élelmiszer üzletben meg lehet vásárolni. 
    S amíg pácolódik a hús, bepanírozhatjuk a combokat.
    A csirkecombokat - én most csak alsó combokat vettem, de lehet csak felsőt vagy akár mindkettőt, vagy egészet is vásárolni - itt-ott szurkáljuk meg késsel, hogy sülés közben ne maradjon véres a közepe a csont mentén.
    Azután sózzuk meg, majd panírozzuk be lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába.
    Bő, forró olajban süssük szép, aranybarnára.
    Érdemes lassú tűzön sütni, hogy rendesen átsüljön a husi. 
    De amikor belehelyezzük a panírozott combot, még forró legyen az olaj, s csak ezután mérsékeljük a lángot. A combok sütésénél én mindég egy egész üveg olajat használok.
    Azután, hogy elkezdtük sütni a combokat, a pácolt húst is kisüthetjük. 
    Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat és mindkét oldalról süssük készre a husikat.
    Végül készítsük el a rántott hagyma karikákat. 
    Ehhez pucoljuk meg a hagymát, s karikázzuk fel. A karikákat szedjük szét szálaira és panírozzuk be. Szintén liszt, tojás, zsemlemorzsa a sorrend.
    Egy másik edényben hevítsünk fel olajat - ne abban süssük, amiben a húst, mert ha a hús közben tennénk bele, akkor hagyma ízű lenne a hús, viszont hacsak a végén szeretnénk sütni, de ugyanebben a zsiradékban, addigra már égett lenne az olajunk.
    S ezért külön készítsük el a rántott  hagymát. 
    Amikor forró az olaj, szépen süssük ki aranybarnára a bepanírozott hagyma karikákat.
    Érdemes menet közben a hagyma sütésénél is csökkenteni a lángot, mert hamar megégne a hagyma.
    A kínáló tálra ezután helyezzük fel a kisült husikat, díszítsük meg bármilyen zöldséggel, az lehet paprika, paradicsom - mint jelen esetben is - de tehetünk díszítésként uborkát, salátát, petrezselyem zöldet vagy akár gyümölcsöt is, narancsot, citromot. 
    A díszítő elemeket szintén jóízűen el lehet fogyasztani.
    Bármilyen körettel és savanyúsággal kínálhatjuk.
    A csirkecombok és sertéshús szeletek mennyisége mindenkinél egyénre szabott, lehet kevesebbet és többet is készíteni, mint az itt megadottaknál.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!