HATTYÚPÁR ELKÉSZÍTÉSE
KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Fehér fondant
  • kevés virág drót
  • kis méretű levél kiszúró
  • gyöngyház színű csillogó lüszterpor
  • marcipán formázó, pici fekete és piros ételfesték
  • ecset
  • Elkészítés: Az esküvői torta leírásánál említettem, hogy megmutatom, hogy hogyan készítettem a hattyú párt. Hát remélem sikerül jól elmagyaráznom.
    Először keresgéltem a neten is és könyvekben is hattyú képeket, de a neten olyat találtam, ami sima, nem emeli ki a hattyú szárnyát, s én mindenképpen olyat szerettem volna. Találtam is egy fotót, de nem tudtam mivel van készítve a szárnyán a tollpihe, így jött az ötlet, hogy én levél kiszúróval fogom ezt megoldani.
    Először a fehér fondantból (amit elkészítettem a hattyú előtt kb. 20 perccel, s ennyi ideig állt a hűtőben. Ennek leírását megtalálhatjátok a Fondant címszó alatt.) két tojás nagyságú és alakú gombócot formáltam és az egyik végüket kissé kicsúcsosítottam, ez lesz majd a hattyú farka. Azután egy papíron kirajzoltam egy szárny formát. A fondantból kinyújtottam egy darabot és ráhelyeztem a sablont és körberajzolás után kivágtam. Ezután még 3-t készítettem. A sablonra egyébként csak azért volt szükség, hogy egyforma méretűek legyenek a szárnyak, mert ha szabad kézzel vágtam volna ki, elképzelhető, hogy valamelyik kissé kisebb vagy nagyobb lett volna. Amikor ez meg van, a fondantból újra kinyújtottam egy darabot és kis méretű levél kiszúróval sok kis levelet készítettem.
    Ezeket a leveleket ezután egyenként felragasztottam - vizes ecsettel lekenve azt a részt, ahová felhelyezzük a fondant leveleket, mert a víz ragasztja oda a két fondantot egymáshoz - a kivágott szárnyra, mégpedig úgy, hogy a levelek kicsit fedjék egymást. Aztán sodortam négy csíkot - azért 4-et, hátha valamelyik nem lesz jó - és megformáztam úgy, hogy úgy nézzen ki, mint a hattyú nyaka. A feje kicsit legyen vastagabb a nyakánál. Ezt követően hagytam egy napig száradni. ( Későn este készült és másnapig száradt. A fondant összegyúrásánál és kinyújtásánál mindég porcukrozzuk a munkafelületet, hogy ne ragadjon le a kinyújtott darabunk. Azután a porcukor száraz ecsettel leporolható. )
    Majd jöhetett az összeállítás, ami a nyakát illetően nem is volt könnyű. A hattyú testét két oldalról lekentem vékonyan vizes ecsettel és oda ragasztottam a már megszáradt szárnyakat, s még óvatosan igazítottam is rajtuk, hogy úgy álljanak, ahogy én szeretném. De amikor a nyakát akartam felhelyezni, sajnos a kezem melegétől, pedig száraz volt a hattyú nyaka, elkezdett felengedni a fondant, hiszen ez vékony és hosszú volt, így nyeklett az egész lefelé, ezért virágdróthoz folyamodtam. ( A cukrászatokban is ezt használnak. ) Vágtam egy olyan darabot, amit a nyakába tudok illeszteni. Meghajlítottam olyan formára, amilyen a hattyú nyaka és belenyomtam a nyakába, majd elegyengettem körbe-körbe a fondantot. Oda illesztettem a már szépen megálló nyakat a  nyakrészhez, vizes ecsettel persze oda ragasztottam és marcipán formázóval elsimítgattam, hogy belesimuljon a testébe a nyaka. Formázó hiányában egy kis kés is jó erre a célra. Ezután felraktam a tortára és már csak a festés maradt. A szeme és a csőre egy nagyon picike mennyiségű festékből lett ráfestve. A szárnyak pedig kaptak egy fényesen csillogó színt, s ettől még mutatósabbak lettek. 
    Egy késhegynyi lüszterport 2-3 csepp vízzel oldjunk fel és ecsettel vékonyan fessünk át vele minden toll-levélke formát egyenként.
    A piros ételfestéket, ami gél állagú, már sima üzletben is meglehet vásárolni, de a fekete és a gyöngyház színű lüszterpor cukrász kis-és nagykerből lett beszerezve. Egy kis flakon lüszterpor pár forint híján 1800 forintba kerül, de mivel ebből nagyon kis mennyiséget használunk fel, sokáig elegendő. 
    Hát el is készült a hattyú. Remélem nem találjátok túl nehéznek, de szerintem a végeredmény kárpótolja az embert a sok türelmes óráért.
    Sok sikert kívánok hozzá!