ESKÜVŐI PUNCS TORTA
ÜNNEPI | KIADÓS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 12 tojás
  • 12 ek. cukor
  • 11 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 2 cs. sütőpor
  • Krém: 3 cs. puncs pudingpor
  • 9 dl tej
  • 30 dkg ráma
  • 30 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1/4 ü. rumaroma
  • Teteje és oldala: fondant
  • Díszítés: Fondantból készült virágok és fondantból készült hattyúk
  • Elkészítés: Ezt a tortát egy rokoni esküvőre készítettem, ahová hivatalosak voltunk. Úgy gondoltam, megpróbálkozom egy ilyen tortával. Nekem nagyon tetszett a végeredmény, mind a virágok, mind a hattyúk. Mivel nem vagyok cukrász, csak amatőr, ezért keresgéltem hattyú képeket a neten is és könyvekben is. S végül kicsit a fantáziám is besegített, majd a véreredmény egy fiú és egy lány hattyú lett.
    Akkor leírom a receptet: A szív alakú tortához két 6 tojásos piskótát sütöttem. Az egyik sima piskóta, a másik kakaós. A sima piskótához válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a 6 ek. cukorral. A cukrot csak akkor adjuk hozzá a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kevés habot. 
    Majd akár robotgéppel is, akár fakanállal, keverjük el benne a tojások sárgáját. 
    Végül 1 cs. sütőporral elvegyített 6 ek. lisztet is adjuk hozzá.
    A szív alakú torta formát béleljük ki sütőpapírral, amit érdemes méretre vágni és úgy belehelyezni a formába és öntsük bele a piskóta tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük be a piskóta tésztát és süssük készre kb. 30 perc alatt.
    Miután megsült, vegyük ki a formából és hűtsük ki,  s aztán vágjuk ketté. A másik piskótánál is járjunk el ugyanígy, csak mivel az kakaós lesz, abba 5 nagy ek. lisztet és 1 ek. kakaót adagoljunk.
    Készítsük el a krémet: Ehhez a tortához 1,5 adag krémre lesz szükségünk. 
    A pudingporokat keverjük el először egy kevés tejjel, majd hozzáadva a többi tejet is, főzzük fel sűrűre és azután hűtsük ki. Közben többször keverjük át, így könnyebben fog hűlni és ezáltal a teteje sem bőrösödik be. Egy tapasztalatot azért megosztom veletek: sosem hűtöm ki jéghidegre a felfőzött pudingot, mert akkor csomós lesz a rámával való kikeverésnél. Ezért erre érdemes odafigyelni.
    A rámát keverjük ki habosra, simára a kétféle cukorral, majd a kihűlt pudinggal és a rumaromával dolgozzuk össze. 
    A piskótákat miután ketté vágtuk, kaptunk belőlük 4 lapot. 
    A krémet a torta betöltéséhez osszuk el 3 felé, de 3-4 evőkanálnyi mennyiséget előbb vegyünk el belőle, s azt tegyük félre, mert azzal kenjük majd meg a torta tetejét és az oldalát.
    Ezt követően már össze is állíthatjuk a tortát. 
    Tetszés szerint választhatjuk meg, hogy melyik piskóta lap legyen az alsó. Nekem a fehér került alulra, s arra kenjük rá a krém 1/3 részét.
    Helyezzük rá az egyik kakaós lapot, majd kenjük rá a másik 1/3 rész  krémet.
    Erre kerüljön egy fehér piskótalap és erre simítsuk rá az utolsó rész krémet.
    Végül helyezzük fel az utolsó lapot, azaz a másik kakaós lapot. 
    A félre tett krémből kívülről mindenhol, azaz az oldalát és a tetejét is,  kenjük meg a tortát. 
    Ha szépen elsimítottuk a krémet a külsején, tegyük be pár órára a hűtőbe a tortánkat, hogy a krém megszilárduljon.
    Ezután a már előzőleg begyúrt fondanttal vonjuk be a szív tortát. 
    A fondant és a virágok elkészítését  megtalálhatod a " Fondant " címszó alatt.
    Vegyük elő a hűtőből a tortát és készítsük az asztalra.
    A  fondantot gyúrjuk át és porcukros felületen nyújtsuk ki.
    A nyújtófára egy keveset tekerjünk fel és a többit ráemelve, vonjuk be a fondanttal a szív alakú tortánkat.
    Óvatosan egyengessük el, simítgassuk rá a torta tetejére és az oldalára a fondantot.
    A szépen bevont torta körül  a felesleges fondantot távolításuk el, azaz vágjuk le a lelógó részeket. 
    Majd a torta köré helyezzünk fel egy szép szegélyt. 
    Ennek elkészítése és felhelyezési technikája megtalálható a " Puncstorta díszítése " cím alatt. 
    Miután szépen felhelyeztük a szegélyt is, azt követően ízlésünknek megfelelően, ahogy nekünk tetszik, helyezzük fel a virágokat és a másik oldalra pedig a hattyú leányt és a hattyú fiút. 
    Minden fondantos tortánál a felhelyezendő virág, figura alatt kenjük le vékonyan vizes ecsettel vagy ehető ragasztóval a fondantot, mert ettől fog oda tapadni az egyik fondant a másikhoz. Tehát itt is így járjunk el.
    Ha felkerültek a dekorációs elemek is a tortára, akkor el is készültünk vele.
    Tegyük hűvösre még pihenni a tortát, hogy a krém még jobban összeálljon.
    Majd készülhetünk vele a lakodalomba.
    Egyébként más alkalomra is összeállíthatjuk ezt a tortát. 
    Hamarosan leírom azt is, hogy hogyan készültek el a hattyúk.
    A virágok elkészültének a menetét is megmutatom majd nektek.

    Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!