ESKÜVŐI PUNCS TORTA
ÜNNEPI | KIADÓS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Tészta: 12 tojás 12 ek. cukor 11 ek. liszt 1 ek. kakaópor 2 cs. sütőpor Krém: 3 cs. puncs pudingpor 9 dl tej 30 dkg ráma 30 dkg cukor 2 cs. vaníliás cukor 1/4 ü. rumaroma Teteje és oldala: fondant Díszítés: Fondantból készült virágok és fondantból készült hattyúk
Elkészítés: Ezt a tortát egy rokoni esküvőre készítettem, ahová hivatalosak voltunk. Úgy gondoltam, megpróbálkozom egy ilyen tortával. Nekem nagyon tetszett a végeredmény, mind a virágok, mind a hattyúk. Mivel nem vagyok cukrász, csak amatőr, ezért keresgéltem hattyú képeket a neten is és könyvekben is. S végül kicsit a fantáziám is besegített, majd a véreredmény egy fiú és egy lány hattyú lett.
Akkor leírom a receptet: A szív alakú tortához két 6 tojásos piskótát sütöttem. Az egyik sima piskóta, a másik kakaós. A sima piskótához válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a 6 ek. cukorral. A cukrot csak akkor adjuk hozzá a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kevés habot.
Majd akár robotgéppel is, akár fakanállal, keverjük el benne a tojások sárgáját.
Végül 1 cs. sütőporral elvegyített 6 ek. lisztet is adjuk hozzá.
A szív alakú torta formát béleljük ki sütőpapírral, amit érdemes méretre vágni és úgy belehelyezni a formába és öntsük bele a piskóta tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük be a piskóta tésztát és süssük készre kb. 30 perc alatt.
Miután megsült, vegyük ki a formából és hűtsük ki, s aztán vágjuk ketté. A másik piskótánál is járjunk el ugyanígy, csak mivel az kakaós lesz, abba 5 nagy ek. lisztet és 1 ek. kakaót adagoljunk.
Készítsük el a krémet: Ehhez a tortához 1,5 adag krémre lesz szükségünk.
A pudingporokat keverjük el először egy kevés tejjel, majd hozzáadva a többi tejet is, főzzük fel sűrűre és azután hűtsük ki. Közben többször keverjük át, így könnyebben fog hűlni és ezáltal a teteje sem bőrösödik be. Egy tapasztalatot azért megosztom veletek: sosem hűtöm ki jéghidegre a felfőzött pudingot, mert akkor csomós lesz a rámával való kikeverésnél. Ezért erre érdemes odafigyelni.
A rámát keverjük ki habosra, simára a kétféle cukorral, majd a kihűlt pudinggal és a rumaromával dolgozzuk össze.
A piskótákat miután ketté vágtuk, kaptunk belőlük 4 lapot.
A krémet a torta betöltéséhez osszuk el 3 felé, de 3-4 evőkanálnyi mennyiséget előbb vegyünk el belőle, s azt tegyük félre, mert azzal kenjük majd meg a torta tetejét és az oldalát.
Ezt követően már össze is állíthatjuk a tortát.
Tetszés szerint választhatjuk meg, hogy melyik piskóta lap legyen az alsó. Nekem a fehér került alulra, s arra kenjük rá a krém 1/3 részét.
Helyezzük rá az egyik kakaós lapot, majd kenjük rá a másik 1/3 rész krémet.
Erre kerüljön egy fehér piskótalap és erre simítsuk rá az utolsó rész krémet.
Végül helyezzük fel az utolsó lapot, azaz a másik kakaós lapot.
A félre tett krémből kívülről mindenhol, azaz az oldalát és a tetejét is, kenjük meg a tortát.
Ha szépen elsimítottuk a krémet a külsején, tegyük be pár órára a hűtőbe a tortánkat, hogy a krém megszilárduljon.
Ezután a már előzőleg begyúrt fondanttal vonjuk be a szív tortát.
A fondant és a virágok elkészítését megtalálhatod a " Fondant " címszó alatt.
Vegyük elő a hűtőből a tortát és készítsük az asztalra.
A fondantot gyúrjuk át és porcukros felületen nyújtsuk ki.
A nyújtófára egy keveset tekerjünk fel és a többit ráemelve, vonjuk be a fondanttal a szív alakú tortánkat.
Óvatosan egyengessük el, simítgassuk rá a torta tetejére és az oldalára a fondantot.
A szépen bevont torta körül a felesleges fondantot távolításuk el, azaz vágjuk le a lelógó részeket.
Majd a torta köré helyezzünk fel egy szép szegélyt.
Ennek elkészítése és felhelyezési technikája megtalálható a " Puncstorta díszítése " cím alatt.
Miután szépen felhelyeztük a szegélyt is, azt követően ízlésünknek megfelelően, ahogy nekünk tetszik, helyezzük fel a virágokat és a másik oldalra pedig a hattyú leányt és a hattyú fiút.
Minden fondantos tortánál a felhelyezendő virág, figura alatt kenjük le vékonyan vizes ecsettel vagy ehető ragasztóval a fondantot, mert ettől fog oda tapadni az egyik fondant a másikhoz. Tehát itt is így járjunk el.
Ha felkerültek a dekorációs elemek is a tortára, akkor el is készültünk vele.
Tegyük hűvösre még pihenni a tortát, hogy a krém még jobban összeálljon.
Majd készülhetünk vele a lakodalomba.
Egyébként más alkalomra is összeállíthatjuk ezt a tortát.
Hamarosan leírom azt is, hogy hogyan készültek el a hattyúk.
A virágok elkészültének a menetét is megmutatom majd nektek.
Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!