KÁPOSZTÁS TÉSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 cs. / 500 gr-os / fodros kocka tészta 1 fej - kb. 1 kg-os - fejes káposzta kevés zsír kevés olaj só őrölt fekete bors cukor
Elkészítés:
Elsőként a káposztát reszeljük le és sózzuk meg kb. 1 lapos ek. sóval, majd hagyjuk állni 20-25 percig.
Ezalatt tegyünk fel egy fazékban vizet, adjunk hozzá 1 nagy kk. sót, 1 ek. olajat és miután forr a víz, adjuk hozzá a tésztát és főzzük ki.
Én minden esetben úgy szoktam kifőzni a tésztát - a cérnametélt kivételével, mert annak nagyon kevés idő kell a főzéshez, - hogy a forrásban lévő vízbe, miután beletettem a tésztát, főzöm pár percig, úgy 5-6 percig és azt követően lezárom alatta a lángot.
Közben átkeverem és lefedem a tetejét egy fedővel és így hagyom kb. 8-10 percig. Ezalatt szépen megdagad, megpuhul a tészta a forró vízben.
Ha puha a tészta, szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel és ismét szűrjük le.
A káposztát jól csavarjuk ki a sóból és egy kisebb ek. zsíron pirítsuk meg. Először kis ideig fedővel letakarva pároljuk, ezalatt puhul a káposzta, majd a továbbiakban fedő nélkül pirítsuk arany barnára. Ez a pirítás olyan 20-25 percet vesz igénybe.
Természetesen kevergetés mellett pirítgassuk a káposztát.

Amikor szépen megpirítottuk a káposztát, ízlés szerint borsozzuk és cukrozzuk meg egy kicsit, majd keverjük össze a kifőtt tésztával.
A kifőtt tésztát én külön nem kevertem át olajjal, mert a pirított káposzta is zsiradékos.
S van aki a káposztát úgy készíti, hogy karamellizál egy kevés cukrot, mielőtt elkezdené a káposzta megpirítását és arra a karamellizált cukorra dobja rá a gyalult káposztát, de én csak a végén adok hozzá egy kevés cukrot, nem sokat, kb. 1 tk-al, mert nem az a cél, hogy édes legyen, csak ízesítve legyen.
Aki édesebben szereti, az utólag megcukrozhatja.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elsőként a káposztát reszeljük le és sózzuk meg kb. 1 lapos ek. sóval, majd hagyjuk állni 20-25 percig.
Ezalatt tegyünk fel egy fazékban vizet, adjunk hozzá 1 nagy kk. sót, 1 ek. olajat és miután forr a víz, adjuk hozzá a tésztát és főzzük ki.
Én minden esetben úgy szoktam kifőzni a tésztát - a cérnametélt kivételével, mert annak nagyon kevés idő kell a főzéshez, - hogy a forrásban lévő vízbe, miután beletettem a tésztát, főzöm pár percig, úgy 5-6 percig és azt követően lezárom alatta a lángot.
Közben átkeverem és lefedem a tetejét egy fedővel és így hagyom kb. 8-10 percig. Ezalatt szépen megdagad, megpuhul a tészta a forró vízben.
Ha puha a tészta, szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel és ismét szűrjük le.
A káposztát jól csavarjuk ki a sóból és egy kisebb ek. zsíron pirítsuk meg. Először kis ideig fedővel letakarva pároljuk, ezalatt puhul a káposzta, majd a továbbiakban fedő nélkül pirítsuk arany barnára. Ez a pirítás olyan 20-25 percet vesz igénybe.
Természetesen kevergetés mellett pirítgassuk a káposztát.

Amikor szépen megpirítottuk a káposztát, ízlés szerint borsozzuk és cukrozzuk meg egy kicsit, majd keverjük össze a kifőtt tésztával.
A kifőtt tésztát én külön nem kevertem át olajjal, mert a pirított káposzta is zsiradékos.
S van aki a káposztát úgy készíti, hogy karamellizál egy kevés cukrot, mielőtt elkezdené a káposzta megpirítását és arra a karamellizált cukorra dobja rá a gyalult káposztát, de én csak a végén adok hozzá egy kevés cukrot, nem sokat, kb. 1 tk-al, mert nem az a cél, hogy édes legyen, csak ízesítve legyen.
Aki édesebben szereti, az utólag megcukrozhatja.
Jó étvágyat kívánok hozzá!