BROKKOLI FASÍRT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 fej brokkoli 1 tojás 2 szelet kenyér 2 gerezd fokhagyma só, őrölt fekete bors ételízesítő Panírozáshoz: 5 dkg finom liszt 2 tojás 5-10 dkg zsemlemorzsa Sütéshez: 5-6 dl olaj
Elkészítés: A brokkoli fasírtot leginkább főzelékek mellé ajánlom feltétnek, de egy salátával is kitűnő. Vagy valamilyen körettel főfogásként is kínálhatjuk. Ha főzelék mellé készítjük, bármilyen főzelék feltétje lehet. Legyen az borsó főzelék, saláta főzelék, krumpli főzelék. vagy a mostani, a fejtett bab főzelékhez is remekül illik.

A fasírthoz először a brokkolit szedjük rózsáira és jól mossuk meg.




A fasírthoz először a brokkolit szedjük rózsáira és jól mossuk meg.
Érdemes pár percig egy hideg vízzel teli tálba tenni a rózsákra szedett brokkolit, s állni hagyni benne, mert megbújhatnak közte kis bogarak és hát az a jó, ha nem marad rajta egy sem.
Amint ázott pár percet a vízben, cseréljük ki a vizet és mossuk meg a brokkolit. Majd egy kisebb lábasba szedjük át, s öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Amint ázott pár percet a vízben, cseréljük ki a vizet és mossuk meg a brokkolit. Majd egy kisebb lábasba szedjük át, s öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Adjunk hozzá egy kevés sót és ebben a sós vízben főzzük puhára.
Ha puhára főtt, szűrjük le.
Majd hagyjuk kihűlni.
Azután egy villával jól törjük össze.
Aki esetleg párolni szeretné, úgy is elkészítheti puhára a zöldséget.
A kihűlt vagy éppen csak langyosra hűlt brokkolihoz adjuk hozzá a vízbe áztatott és jól kicsavart kenyeret, s a tojást.
Aki esetleg párolni szeretné, úgy is elkészítheti puhára a zöldséget.
A kihűlt vagy éppen csak langyosra hűlt brokkolihoz adjuk hozzá a vízbe áztatott és jól kicsavart kenyeret, s a tojást.
Ízesítsük ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal és ételízesítővel.
2 kisebb gerezd fokhagymát pucoljunk meg és reszeljük hozzá.
Majd jól dolgozzuk össze.
Ha túl hígnak találjuk, egy kicsi zsemlemorzsát adhatunk hozzá, de nekem pont jó lett az állaga.
A kikevert masszából ezután formáljunk gombócokat, amiket sorakoztassunk egy tálcára vagy tányérra.
A kikevert masszából ezután formáljunk gombócokat, amiket sorakoztassunk egy tálcára vagy tányérra.

A brokkoli fasírtok lehetnek a kerek formától eltérőek is, azaz lapítottak, henger alakúak is.
Miután elkészültünk a fasírtok megformálásával, a panírozáshoz készítsük elő a hozzávalókat.
Egy tálba a lisztet, egy másikba a tojást üssük bele, amit villával verjünk fel és tegyünk hozzá egy-két csipet sót is.
Végül a harmadik tálba tegyük bele a zsemlemorzsát.
Ebben a sorrendben panírozzuk be a fasírt golyókat, s rakjuk le egy tálcára vagy tányérra.

Majd egy kisebb lábasba forrósítsuk fel az olajat és süssük ki a bepanírozott fasírtokat.
A sütésüket ne egyszerre tegyük, mert kissé növekedni fognak sütés közben.
Majd a megsült fasírtokat szedjük ki egy papírtörlővel ellátott tányérra, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen.
Végezzük ezt mindaddig, míg tart a fasírtunk.
Azután rendezzük rá egy kínáló tálra a fasírtokat és az elkészült főzelékkel együtt szervírozzuk.

De mint a recept elején is említettem, nem csak főzelék feltétjeként kínálhatjuk a brokkoli fasírtot, hanem főfogásként is.
Így készíthetünk akkor mellé egy köretet.
Ami lehet egy krumpli tócsni is.

Bármelyik változattal is szervírozzuk, mindenhogyan finom.
Aki szeretne a fasírtba sajtot is tenni, az nyugodtan tehet bele.
A kikevert masszába abban az esetben 5 - 10 dkg reszelt trapista sajtot dolgozzunk bele. S azután formáljunk csak a brokkolis keverékből golyókat.
Amiket ugyanúgy süssünk meg.
Télen viszont leginkább fagyasztott brokkoliból szoktam ezt a fasírtot elkészíteni.
A lefagyasztáshoz a nyár utolsó időszakában, sőt kora ősszel, szoktam vásárolni egy pár fej brokkolit, lehetőleg magyar terméket, s rózsáira szedem, megmosom és lefagyasztom.
Így télen csak ki kell venni a fagyóból, s nem kell az üzletben külföldi és drága terméket vennem és már készülhet is a fincsi brokkolis étel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Így télen csak ki kell venni a fagyóból, s nem kell az üzletben külföldi és drága terméket vennem és már készülhet is a fincsi brokkolis étel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!