RAKOTT KARFIOL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 fej ( 50-60 dkg ) karfiol 10 dkg ráma 2-3 ek. liszt kb. 5-7 dl tej 4 tojás 4-6 szelet lapsajt só bors kevés ráma a sütőtál kikenéséhez
Elkészítés:
A karfiol a családunkban igen közkedvelt, ezért az évek során megtanultam igen változatosan elkészíteni. Most a rakott karfiol egyik változatát szeretném megmutatni, amit gyakran készítek.
A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára. S ezt követően szűrjük le.
A rámát olvasszuk fel egy kisebb lábasban, s adjunk hozzá annyi lisztet - 2-3 ek. - amennyitől kellő sűrűségű rántás alapot kapunk. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű.
Kevergessük, pirítsuk addig, míg kifehéredik a liszt, majd ezután húzzuk félre a tűzről és kézi habverővel keverve, adjunk hozzá egy kevés tejet.
Sózzuk, borsozzuk meg, s tegyük vissza a tűzre. Folyamatos keverés mellett adjunk hozzá most már annyi tejet, amennyivel elérjük a kívánt besamell mártásunk sűrűségét.
Forraljuk ki, majd miután levettük a tűzről, keverjük el benne a 4 egész tojást.
A sütőedényünket - lehet sütőtál, tepsi - kenjük ki rámával és a megfőlt karfiol rózsákat rakjuk bele szépen eligazgatva.
Öntsük le a mártással a karfiolt és a lapsajtot osszuk el a tetején. Akár ketté is vághatjuk a sajt szeleteket és úgyis rátehetjük a mártás tetejére.
Végül előmelegített sütőben süssük készre, kb. 20-30 perc alatt.
Krumplipürével, salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A karfiol a családunkban igen közkedvelt, ezért az évek során megtanultam igen változatosan elkészíteni. Most a rakott karfiol egyik változatát szeretném megmutatni, amit gyakran készítek.
A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára. S ezt követően szűrjük le.
A rámát olvasszuk fel egy kisebb lábasban, s adjunk hozzá annyi lisztet - 2-3 ek. - amennyitől kellő sűrűségű rántás alapot kapunk. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű.
Kevergessük, pirítsuk addig, míg kifehéredik a liszt, majd ezután húzzuk félre a tűzről és kézi habverővel keverve, adjunk hozzá egy kevés tejet.
Sózzuk, borsozzuk meg, s tegyük vissza a tűzre. Folyamatos keverés mellett adjunk hozzá most már annyi tejet, amennyivel elérjük a kívánt besamell mártásunk sűrűségét.
Forraljuk ki, majd miután levettük a tűzről, keverjük el benne a 4 egész tojást.
A sütőedényünket - lehet sütőtál, tepsi - kenjük ki rámával és a megfőlt karfiol rózsákat rakjuk bele szépen eligazgatva.
Öntsük le a mártással a karfiolt és a lapsajtot osszuk el a tetején. Akár ketté is vághatjuk a sajt szeleteket és úgyis rátehetjük a mártás tetejére.
Végül előmelegített sütőben süssük készre, kb. 20-30 perc alatt.
Krumplipürével, salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!