RÁKÓCZI TÚRÓS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg liszt
  • 15 dkg ráma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • 3-4 ek. tejföl
  • Rá : 4-5 ek. barack lekvár
  • Töltelék: 50 dkg túró
  • 1 vaníliás cukor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 főzős vanília pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 3 púp. ek. búzadara
  • 3 tojássárgája
  • 3 tojásfehérje
  • Teteje: A megmaradt - 1 és + még 2 tojásfehérje
  • 1 vaníliás cukor
  • barack lekvár
  • Elkészítés:
    A Rákóczi túrós nagyon mutatós, finom sütemény.
    A teteje pedig igen változatosan elkészíthető.
    Van aki csak simán rásimítja a habot és lekvárt nem használ hozzá, van aki átlósan becsíkozza a habbal a süti tetejét és a lekvárt közé teszi, s van aki a lekvárt csak a sütés  végén teszi rá és van aki világosabban hagyja a habot. Egyszóval igen változatosan lehet elkészíteni a mutatósságát tekintve.
    Én mindég berácsozva ( kockázva ) szoktam megdíszíteni, és a lekvárt a sütőbe helyezés előtt teszem rá, s igaz kicsit aprólékos munka, de szerintem szép.
    Lássuk a receptet.
    A tészta hozzávalóit a lekvár kivételével gyúrjuk össze és vegyük 2 cipóra. Nyújtsuk ki először az egyiket akkorára, amekkora a tepsink ( normál méretű legyen ) és egy sütőpapírt belehelyezve a tepsibe, fektessük is bele a tésztát. Egy villával szurkáljuk meg.
    Majd a 4-5 ek. lekvárt kenjük rá a tepsiben lévő tésztára.
    Készítsük el a tölteléket. A megadott hozzávalókat a tojásfehérje kivételével keverjük össze.
    Majd verjük fel habbá a tojások fehérjét és keverjük el lazán a túrókrémmel és mindezt simítsuk a lekvár tetejére.

    Erre kerüljön végül a másik tészta lap.
    Ehhez a másik cipót szintén nyújtsuk ki és fektessük a töltelékre. Óvatosan szurkáljuk meg ennek is a tetejét és előmelegített sütőben süssük meg kb. 25 perc alatt.
    Ezután vegyük ki a sütőből ( de ne zárjuk le a sütőt, esetleg csak takarékra állítsuk ) és díszítsük meg a habbal. Ehhez már akkor készítsük el a habot, mielőtt kivennénk a sütőből, tehát előtte kb. 5-7 perccel.
    A habot pedig  úgy készítjük, hogy a 3 tojásfehérjét a vaníliás cukorral keményre felverjük.
    Egy habzsákból vagy habkinyomócsőből a megsült tészta tetejére rácsokat nyomunk. ( Ehhez először csak átlósan nyomjunk csíkokat, majd erre rá keresztben ismét csíkozás kerüljön. ) Ha meg vannak a kockák, egy kis tányérra tegyünk ki a lekvárból ( így könnyebb bele rakosgatni a hab közé, mint üvegből ) és egy mokkáskanál segítségével, minden kockába tegyünk egy kevéske lekvárt. Kb. 1/2 mokkás kanálnyi mennyiség kerüljön bele. De akár ezt is megoldhatjuk habzsák segítségével.
    Ezután rakjuk vissza a sütőbe, de már ne sokáig, kb. 8-10 percig, amíg a hab kicsit megszárad. De ez az idő kevesebb is lehet, ki mennyire világosra szeretné megszárítani a hab tetejét.
    Kihűlés után, vagy legalább langyos állapotában, kockákra vágva kínáljuk.
    Ha túl meleg, akkor még nem szeletelhető szépen. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!