RÁKÓCZI TÚRÓS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 30 dkg liszt 15 dkg ráma 10 dkg kristálycukor 1 cs. sütőpor 1 tojássárgája 3-4 ek. tejföl Rá : 4-5 ek. barack lekvár Töltelék: 50 dkg túró 1 vaníliás cukor 15 dkg kristálycukor 1 főzős vanília pudingpor 1 citrom reszelt héja és leve 3 púp. ek. búzadara 3 tojássárgája 3 tojásfehérje Teteje: A megmaradt - 1 és + még 2 tojásfehérje 1 vaníliás cukor barack lekvár
Elkészítés:
A Rákóczi túrós nagyon mutatós, finom sütemény.
A teteje pedig igen változatosan elkészíthető.
Van aki csak simán rásimítja a habot és lekvárt nem használ hozzá, van aki átlósan becsíkozza a habbal a süti tetejét és a lekvárt közé teszi, s van aki a lekvárt csak a sütés végén teszi rá és van aki világosabban hagyja a habot. Egyszóval igen változatosan lehet elkészíteni a mutatósságát tekintve.
Én mindég berácsozva ( kockázva ) szoktam megdíszíteni, és a lekvárt a sütőbe helyezés előtt teszem rá, s igaz kicsit aprólékos munka, de szerintem szép.
Lássuk a receptet.
A tészta hozzávalóit a lekvár kivételével gyúrjuk össze és vegyük 2 cipóra. Nyújtsuk ki először az egyiket akkorára, amekkora a tepsink ( normál méretű legyen ) és egy sütőpapírt belehelyezve a tepsibe, fektessük is bele a tésztát. Egy villával szurkáljuk meg.
Majd a 4-5 ek. lekvárt kenjük rá a tepsiben lévő tésztára.
Készítsük el a tölteléket. A megadott hozzávalókat a tojásfehérje kivételével keverjük össze.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A Rákóczi túrós nagyon mutatós, finom sütemény.
A teteje pedig igen változatosan elkészíthető.
Van aki csak simán rásimítja a habot és lekvárt nem használ hozzá, van aki átlósan becsíkozza a habbal a süti tetejét és a lekvárt közé teszi, s van aki a lekvárt csak a sütés végén teszi rá és van aki világosabban hagyja a habot. Egyszóval igen változatosan lehet elkészíteni a mutatósságát tekintve.
Én mindég berácsozva ( kockázva ) szoktam megdíszíteni, és a lekvárt a sütőbe helyezés előtt teszem rá, s igaz kicsit aprólékos munka, de szerintem szép.
Lássuk a receptet.
A tészta hozzávalóit a lekvár kivételével gyúrjuk össze és vegyük 2 cipóra. Nyújtsuk ki először az egyiket akkorára, amekkora a tepsink ( normál méretű legyen ) és egy sütőpapírt belehelyezve a tepsibe, fektessük is bele a tésztát. Egy villával szurkáljuk meg.
Majd a 4-5 ek. lekvárt kenjük rá a tepsiben lévő tésztára.
Készítsük el a tölteléket. A megadott hozzávalókat a tojásfehérje kivételével keverjük össze.
Majd verjük fel habbá a tojások fehérjét és keverjük el lazán a túrókrémmel és mindezt simítsuk a lekvár tetejére.
Erre kerüljön végül a másik tészta lap.
Ehhez a másik cipót szintén nyújtsuk ki és fektessük a töltelékre. Óvatosan szurkáljuk meg ennek is a tetejét és előmelegített sütőben süssük meg kb. 25 perc alatt.
Ezután vegyük ki a sütőből ( de ne zárjuk le a sütőt, esetleg csak takarékra állítsuk ) és díszítsük meg a habbal. Ehhez már akkor készítsük el a habot, mielőtt kivennénk a sütőből, tehát előtte kb. 5-7 perccel.
A habot pedig úgy készítjük, hogy a 3 tojásfehérjét a vaníliás cukorral keményre felverjük.
Egy habzsákból vagy habkinyomócsőből a megsült tészta tetejére rácsokat nyomunk. ( Ehhez először csak átlósan nyomjunk csíkokat, majd erre rá keresztben ismét csíkozás kerüljön. ) Ha meg vannak a kockák, egy kis tányérra tegyünk ki a lekvárból ( így könnyebb bele rakosgatni a hab közé, mint üvegből ) és egy mokkáskanál segítségével, minden kockába tegyünk egy kevéske lekvárt. Kb. 1/2 mokkás kanálnyi mennyiség kerüljön bele. De akár ezt is megoldhatjuk habzsák segítségével.
Ezután rakjuk vissza a sütőbe, de már ne sokáig, kb. 8-10 percig, amíg a hab kicsit megszárad. De ez az idő kevesebb is lehet, ki mennyire világosra szeretné megszárítani a hab tetejét.
Kihűlés után, vagy legalább langyos állapotában, kockákra vágva kínáljuk.
Erre kerüljön végül a másik tészta lap.
Ehhez a másik cipót szintén nyújtsuk ki és fektessük a töltelékre. Óvatosan szurkáljuk meg ennek is a tetejét és előmelegített sütőben süssük meg kb. 25 perc alatt.
Ezután vegyük ki a sütőből ( de ne zárjuk le a sütőt, esetleg csak takarékra állítsuk ) és díszítsük meg a habbal. Ehhez már akkor készítsük el a habot, mielőtt kivennénk a sütőből, tehát előtte kb. 5-7 perccel.
A habot pedig úgy készítjük, hogy a 3 tojásfehérjét a vaníliás cukorral keményre felverjük.
Egy habzsákból vagy habkinyomócsőből a megsült tészta tetejére rácsokat nyomunk. ( Ehhez először csak átlósan nyomjunk csíkokat, majd erre rá keresztben ismét csíkozás kerüljön. ) Ha meg vannak a kockák, egy kis tányérra tegyünk ki a lekvárból ( így könnyebb bele rakosgatni a hab közé, mint üvegből ) és egy mokkáskanál segítségével, minden kockába tegyünk egy kevéske lekvárt. Kb. 1/2 mokkás kanálnyi mennyiség kerüljön bele. De akár ezt is megoldhatjuk habzsák segítségével.
Ezután rakjuk vissza a sütőbe, de már ne sokáig, kb. 8-10 percig, amíg a hab kicsit megszárad. De ez az idő kevesebb is lehet, ki mennyire világosra szeretné megszárítani a hab tetejét.
Kihűlés után, vagy legalább langyos állapotában, kockákra vágva kínáljuk.
Ha túl meleg, akkor még nem szeletelhető szépen.
Jó étvágyat kívánok hozzá!