TEJFÖLÖS -ALMÁS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 15 dkg ráma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • kb. 2-2,5 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • Töltelék: 1 ü. télire eltett alma vagy 1 kg friss alma
  • Ízesítés:1 vaníliás cukor
  • 5 dkg kristály cukor
  • 1 kk.őrölt fahéj
  • Tejfölös keverék: 3 tojás
  • 5 dkg kristály cukor
  • 2 dl tejföl
  • Teteje: porcukor
  • Elkészítés: Először az almát készítsük elő, ha nem télire eltett almából készül a sütink. Ha viszont eltett almát használunk, párolási időre nincs szükség.
    Én az utóbbit használtam.

    Az almákat hámozzuk meg és reszeljük le. Kevés rámán - 4-5 dkg - pároljuk meg és tegyük félre.
    A tésztához a hozzávalókat dolgozzuk össze. A tejből csak 2 dl-t tegyük előbb a keverékhez és ha úgy látjuk, hogy szükséges még, azután adjunk hozzá még egy keveset. A kikevert tészta egyébként nem lesz túl krémes, inkább kissé sűrű tésztát fogunk kapni.
    Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítsuk bele a masszát egy spatula vagy tortalapát segítségével, majd terítsük el rajta az almát.
    Az ízesítéshez keverjük össze a hozzávalókat és szórjuk meg vele az alma tetejét.
    Előmelegített sütőben süssük így a sütit 20 percig, majd 20 perc letelte után vegyük ki a sütőből és simítsuk a tetejére a tejfölös mázat.
     Ehhez 3 tojássárgáját keverjünk ki a kétféle cukorral és a tejföllel, majd a tojásfehérjéket verjük fel habbá és adjuk a tojásos alaphoz.
    Tegyük vissza a sütőbe és ettől az időtől számítva süssük még újabb 15-20 percig.
    Miután kivettük a sütőből, hűtsük ki, porcukorral hintsük meg és kockákra vágva szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!