TEJFÖLÖS -ALMÁS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Tészta: 15 dkg ráma 10 dkg kristálycukor 1 vaníliás cukor 1 tojás kb. 2-2,5 dl tej 30 dkg liszt 1 sütőpor 1/2 citrom leve és reszelt héja Töltelék: 1 ü. télire eltett alma vagy 1 kg friss alma Ízesítés:1 vaníliás cukor 5 dkg kristály cukor 1 kk.őrölt fahéj Tejfölös keverék: 3 tojás 5 dkg kristály cukor 2 dl tejföl Teteje: porcukor
Elkészítés: Először az almát készítsük elő, ha nem télire eltett almából készül a sütink. Ha viszont eltett almát használunk, párolási időre nincs szükség.
Én az utóbbit használtam.
Az almákat hámozzuk meg és reszeljük le. Kevés rámán - 4-5 dkg - pároljuk meg és tegyük félre.
A tésztához a hozzávalókat dolgozzuk össze. A tejből csak 2 dl-t tegyük előbb a keverékhez és ha úgy látjuk, hogy szükséges még, azután adjunk hozzá még egy keveset. A kikevert tészta egyébként nem lesz túl krémes, inkább kissé sűrű tésztát fogunk kapni.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítsuk bele a masszát egy spatula vagy tortalapát segítségével, majd terítsük el rajta az almát.
Az ízesítéshez keverjük össze a hozzávalókat és szórjuk meg vele az alma tetejét.
Előmelegített sütőben süssük így a sütit 20 percig, majd 20 perc letelte után vegyük ki a sütőből és simítsuk a tetejére a tejfölös mázat.
Ehhez 3 tojássárgáját keverjünk ki a kétféle cukorral és a tejföllel, majd a tojásfehérjéket verjük fel habbá és adjuk a tojásos alaphoz.
Tegyük vissza a sütőbe és ettől az időtől számítva süssük még újabb 15-20 percig.
Miután kivettük a sütőből, hűtsük ki, porcukorral hintsük meg és kockákra vágva szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Én az utóbbit használtam.
Az almákat hámozzuk meg és reszeljük le. Kevés rámán - 4-5 dkg - pároljuk meg és tegyük félre.
A tésztához a hozzávalókat dolgozzuk össze. A tejből csak 2 dl-t tegyük előbb a keverékhez és ha úgy látjuk, hogy szükséges még, azután adjunk hozzá még egy keveset. A kikevert tészta egyébként nem lesz túl krémes, inkább kissé sűrű tésztát fogunk kapni.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítsuk bele a masszát egy spatula vagy tortalapát segítségével, majd terítsük el rajta az almát.
Az ízesítéshez keverjük össze a hozzávalókat és szórjuk meg vele az alma tetejét.
Előmelegített sütőben süssük így a sütit 20 percig, majd 20 perc letelte után vegyük ki a sütőből és simítsuk a tetejére a tejfölös mázat.
Ehhez 3 tojássárgáját keverjünk ki a kétféle cukorral és a tejföllel, majd a tojásfehérjéket verjük fel habbá és adjuk a tojásos alaphoz.
Tegyük vissza a sütőbe és ettől az időtől számítva süssük még újabb 15-20 percig.
Miután kivettük a sütőből, hűtsük ki, porcukorral hintsük meg és kockákra vágva szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!