TEJSZÍNES-SONKÁS-BROKKOLIS TÉSZTA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. fodros metélt
  • 15 dkg gépsonka
  • kevés zsiradék
  • kevés víz
  • 3 nagy ek. liszt
  • 5 dl főzőtejszín
  • 1 fej brokkoli - kb. 50 dkg
  • só, őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg trapista sajt
  • Elkészítés: A fodros metéltet ( fodros kocka tészta ) lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, kevés étolajjal átkeverjük és félre tesszük. A tészta főzése előtt egy pici étolajat tegyünk a főzővízbe is. A tészta egyébként lehet másmilyen is, ki milyet szeret.
    Amíg fő a tészta, a brokkolit szedjük rózsáira és sóval, ételízesítővel ízesített vízben főzzük  puhára. Majd főzés után azt is szűrjük le és tegyük félre.
    Készítsük el a mártást. A gépsonkát vágjuk csíkokra - én erre a célra nem gépi szeleteléssel kérem a boltban, hanem egyben, s itthon tetszés szerinti vastagra, csíkokra tudom felvágni, de természetesen szeletelve is jó, csak abban az esetben elég vékony csíkozású lesz a sonka - majd kevés zsiradékon kicsit pirítsuk meg.
    Ha megkapattuk, ami pár percet vett igénybe, öntsük fel 1/2-1 dl vízzel, kevés sót, kevés őrölt borsot, pici ételízesítőt és a 3 gerezd megtisztított és felaprított fokhagymát is adjunk hozzá és forraljuk át.
    A lisztet keverjük csomómentesre a főzőtejszínnel és sűrítsük be vele a sonkás alapot. A sajtot reszeljük le és tegyük a mártásba, majd jól forraljuk ki. Ha sűrűnek találnánk a mártást, hígítsuk fel egy pici vízzel és azzal is forraljuk rajta.
    Amint készen van a mártás, a leszűrt brokkolit keverjük el benne és akár a tészta tetejére rakva is tálalhatjuk, de akár a kifőzött tésztával össze is keverhetjük.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!