PALÓCLEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
50 dkg sertés comb vagy sertés karaj 50 dkg zöldbab 10 dkg füstölt szalonna 5-6 szem burgonya 2-3 sárgarépa 2-3 fehér répa, azaz petrezselyem gyökér 1 kis dobozos tejföl 1 ek. liszt só ízlés szerint 4-5 szem egész bors 1 húsleves vagy zöldségleves kocka 1 tk. ételízesítő 1 kis kanál zsír petrezselyemzöld 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 tk. őrölt piros paprika
Elkészítés: A palóc leves egy igazán tartalmas leves, a benne lévő hús és szalonna teszi igen kiadóssá.Szívesen készítem ide haza egy vasárnapi levesként. A palócleveshez először a zöldségeket megtisztítjuk, 2-3 váltó vízben megmossuk és tetszés szerint feldaraboljuk. Lehet karikára, hosszúkás alakúra vagy kockára vágni. A húst szintén mossuk meg. Én minden hús félét megszoktam mosni. Majd ha úgy látjuk jónak, egy papírtörlővel fel is itathatjuk a felületéről a felesleges vizet, bár nem szükséges.
Ezután vágjuk fel kis kockákra.
A szalonna bőrét vágjuk le a szalonna aljáról és a szalonna darabot szintén kockázzuk fel
Egy akkora fazékban, amennyi levest szeretnénk készíteni, egy kevés zsiradékot olvasszunk fel. Nem kell sok, hiszen a szalonna kockák is engednek zsírt, így csak egy picire van szükség, hogy szalonna ne kapjon le.
Adjuk hozzá a szalonnát és fonnyasszuk üvegesre.
Azután adjuk hozzá a sertés húst és pirítsuk addig, míg kissé kifehéredik a hús, azaz megkapatjuk a szalonnás zsíron.
Ekkor a zöldségeket, azaz a sárgarépát, petrezselyem gyökeret és a burgonyát is rakjuk a húsos alaphoz és azokkal együtt is kicsit még pirítsuk.
Öntsük fel vízzel és hagyjuk egyet-kettőt forrni.
Öntsük fel vízzel és hagyjuk egyet-kettőt forrni.
Amikor forr, látjuk, hogy habzani fog a hústól, egy szűrűvel szedjük le a keletkezett habot.
Ezután tegyük hozzá a zöldbabot és fűszerezzük be sóval, egész borssal ízlés szerint. A sóval óvatosan kell még az elején bánni, mert a szalonna is sós. Inkább a vége felé, ahogy kóstolgatjuk, akkor sózzunk még utána.
A hagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk le a hajától és tegyük a levesbe. 1 húsleves vagy zöldségleves kockát is adjunk hozzá.
A petrezselyemzöldet aprítsuk fel és az is kerülhet a levesbe.
A petrezselyemzöldet aprítsuk fel és az is kerülhet a levesbe.
Hagyjuk főlni a húst és a zöldségeket. Kb. fél óra főzési időnél tegyünk bele ételízesítőt is. Én a leveskocka mellett mindenkor ízesítem még por állagú ételízesítővel is.
Körülbelül 1 órát hagyjuk főlni a levesünket, s ezután ellenőrizzük a hús puhaságát.
Körülbelül 1 órát hagyjuk főlni a levesünket, s ezután ellenőrizzük a hús puhaságát.
Ha szükséges még főlnie, akkor főzzük még addig, míg puha nem lesz a husink.
Ekkor egy kevés őrölt piros paprikával színezzük meg a levest, majd keverjünk ki egy habarást.
Ehhez a tejfölt keverjük el a liszttel és egy kevés hideg vízzel és szűrőn keresztül adjuk hozzá a leveshez, majd jól forraljuk ki.
Miután kiforraltuk, egy utolsó kóstolást még végezzünk, hátha utána kell sózni.
S ezzel el is készült a fincsi húsos-zöldbabos leves.
Jó étvágyat kívánok!