TEJSZÍNES-TÁRKONYOS GOMBA LEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
2-3 sárgarépa 2-3 fehér répa ( petrezselyem gyökér , aki így ismeri ) 5-6 szem burgonya 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 20-25 dkg gomba ( lehet friss, üveges, konzerv vagy fagyasztott ) 2 dl főzőtejszín 2 kisebb kanál liszt só, őrölt fekete bors, tárkony, ételízesítő ízlés szerinti mennyiségben 1 zöldségleves kocka
Elkészítés: A gomba leveseket szintén több fajta módon készíthetjük el. Lehet simán, csak zöldségekkel gazdagítva és lehet tejszínesen is vagy tejfölösen is elkészíteni. Ez most tárkonnyal ízesítve és tejszínesen készül. A burgonyát és a zöldségeket pucoljuk meg, majd mossuk meg. A nekünk tetszőleges darabokra vágjuk azután fel.
Egy fazékba beletesszük a zöldségeket és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni.
Hozzáadjuk a gombát is. Ha friss gombából készítjük a levest, akkor természetesen a héjától tisztítsuk meg a gombát és szeleteljük fel vagy vágjuk kisebb darabokra.
Ha üveges vagy konzerv gombát használunk, abban az esetben csak szűrjük le a levét. Viszont ha fagyasztottat veszünk elő, akkor engedjünk rá forró vizet, ettől felenged, szűrjük le és már adhatjuk is a leveshez főlni.
( Én szoktam lefagyasztani gombát. Ha nyár végén, amikor olcsóbb, veszek 2-3 kg mennyiséget, lepucolom a héját, felszeletelem és forrásban lévő vízben blansírozom, azaz leforrázom. Kb. 6-8 percig forralom. Azután leszűröm, több ízben engedek rá hideg vizet, ettől hamarabb kihűl, majd jól lecsepegtetem és zacskókba kiadagolom. S így bármikor kivehetem. Egyrészt nem kell azonnal a boltba rohannom, ha hirtelen szükségem van rá és télen nem kell drágán megvenni sem, hiszen a fagyasztómban ott a gomba. )
A hagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg és tegyük a levesbe. Adjunk hozzá sót, pár szem egész borsot. Hagyjuk egyet forrni és ezután ízesítsük az ételízesítővel és tegyünk bele tárkonyt és 1 zöldségleves kockát. Hagyjuk addig főlni, amíg a zöldségek és a gomba puhák nem lesznek.
( Én szoktam lefagyasztani gombát. Ha nyár végén, amikor olcsóbb, veszek 2-3 kg mennyiséget, lepucolom a héját, felszeletelem és forrásban lévő vízben blansírozom, azaz leforrázom. Kb. 6-8 percig forralom. Azután leszűröm, több ízben engedek rá hideg vizet, ettől hamarabb kihűl, majd jól lecsepegtetem és zacskókba kiadagolom. S így bármikor kivehetem. Egyrészt nem kell azonnal a boltba rohannom, ha hirtelen szükségem van rá és télen nem kell drágán megvenni sem, hiszen a fagyasztómban ott a gomba. )
A hagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg és tegyük a levesbe. Adjunk hozzá sót, pár szem egész borsot. Hagyjuk egyet forrni és ezután ízesítsük az ételízesítővel és tegyünk bele tárkonyt és 1 zöldségleves kockát. Hagyjuk addig főlni, amíg a zöldségek és a gomba puhák nem lesznek.
Ekkor a lisztet keverjük csomómentesre a tejszínnel és egy kevés vízzel, majd habarjuk be vele a levesünket. Forraljuk pár percen keresztül és már tálalhatjuk is. Aki szereti, tálalásnál kínálhat hozzá friss petrezselyemzöldet is, de ha valaki így, friss petrezselyemmel nem szereti, akkor az szerintem el is maradhat.
Emellett ha szeretnénk leves tésztával is gazdagítani a gomba levesünket, akkor külön főzzünk ki valamilyen leves tésztát és tálaláskor kínáljuk ezt a leves betétet a leves mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!