HAGYMÁS KRUMPLI BACONSZALONNÁVAL
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1,5 kg burgonya só őrölt fekete bors 10 dkg bacon szalonna 2 ek. liszt 3-4 dl tej 1-2 ek zsiradék 3 fej hagyma
Elkészítés:
Ez a köret megint csak a különlegesebb és nem hétköznapi köretek közé tartozik. Az elkészítése ennek sem nehéz és nem is időigényes.
Először a krumplit megtisztítjuk a héjától, megmossuk és felkarikázzuk. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd feltesszük főzni a burgonyát.
A főzővízbe természetesen tegyünk 1-2 teáskanál sót is.
Ha megfőlt a burgonya, szűrjük le és készítsük elő a tepsit.
A tepsit kenjük ki vékonyan zsiradékkal, ami lehet sertés zsír is, de akár olaj is.
Ebbe a kikent tepsibe öntsük bele a burgonyát és kicsit rendezzük is el a krumpli karikákat. Nem muszáj sorban lerakni, mint a rakott krumplinál, csak arra figyeljünk, hogy mindenhol egyformán legyen a burgonyából.
Azután pucoljuk meg a hagymákat és a tisztítás után karikákra vagy félkarikákra vágjuk fel mindet.
Kevés zsiradékot hevítsünk fel egy magasabb falú serpenyőben vagy egy kisebb fajta lábasban és adjuk hozzá a hagyma karikákat, majd pároljuk üvegesre.
Egy kisebb tálkában a lisztet csomómentesre keverjük el a tejjel, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint és ezután öntsük a keveréket a hagymára. Ezzel a besamel alappal, folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a hagymánkat.
Miután kellően besűrűsödött és ki is forraltuk, öntsük rá a tepsiben lévő krumplira.
Szépen simítgassuk el a hagymás besamelt és helyezzük rá sorban, ahogy elfér, a szalonna csíkokat.
Előmelegített sütőben süssük készre fél órán át. ( 200 fok, alsó-felső sütés. )
Ez idő alatt szépen összesül a besameles hagyma a burgonyával.
Hagyjuk kicsit hűlni és azután kockákra vágva tálaljuk.
Hidegen vagy langymelegen vágható kockákra a legszebben.
Bármilyen húsétel kitűnő köreteként szervírozhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Bármilyen húsétel kitűnő köreteként szervírozhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!