VANÍLIÁS ÉS CSOKIS CSIGÁK
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • 1 ek. cukor
  • 5 dkg élesztő, 1 kk. cukor, 1,5 dl tej
  • külön még annyi tej a tészta kidolgozásához, amennyire szükség van
  • csipet só
  • Töltelék: 1/2 cs. vaníliás pudingpor
  • 1/2 cs. csokoládés pudingpor
  • 2 x 3 ek. cukor
  • 2 x 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 x 2,5 dl tej
  • Tetejére: 1 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • porcukor
  • tepsi kikenéséhez: vaj vagy ráma
  • Elkészítés: Egy hétvégi napon úgy gondoltam, hogy valamilyen kelt tésztás édességet készítek, de olyat, ami pudingosan is nagyon finom. Így esett a választásom ezekre a kis pudingos csigákra.
    Először a tésztához a tejet  langyosítsuk meg és adjuk hozzá az 1 kk. cukrot és az élesztőt. Majd takarjuk le egy szalvétával és hagyjuk, hogy dolgozzon az élesztő. Azaz futtassuk fel.
    Ez nem sok idő, úgy 5-6 perc.
    Miután feljött az élesztő, a lisztet egy tálba mérjük ki és adjuk hozzá a  csipet sót, s az 1 ek. cukrot. 
    Ezekkel a száraz hozzávalókkal keverjük össze a lisztet, s ezután kerülhet bele a két tojás és a felfuttatott élesztő. A tejet majd csak fokozatosan adagoljuk a tésztához. Először csak az élesztős tejjel próbáljuk meg nagyjából összeállítani a tésztát, s azután fogjuk látni, hogy mennyi tejre lesz még szükség.
    Miután szépen kidolgoztuk a tésztát, takarjuk le egy konyharuhával a tálat és hagyjuk duplájára kelni a tésztát.
    A kelesztési idő körülbelül 1 óra.
    Azt látni lehet, hogy szépre megkel a tésztánk.
    Közben, amikor olyan 15-20 perc kell már csak a tészta kelesztési idejéből, készítsük el a pudingokat. 
    A fél cs. vaníliás pudingot keverjük el 3 ek. cukorral, s a vaníliás cukorral. Majd 2,5 dl tejjel és főzzük sűrűre. Ugyanígy készítsük el a csokis pudingot is. 
    Azután mindkettőt valamennyire hűtsük ki. 
    Nem kell teljesen, de folyós se legyen, mert  a tészta szeletelésekor a nyers tésztából akkor kifolyik. 
    Miután a tészta megkelt, vegyük ki a tálból és osszuk két cipóra. 
    Külön-külön gyúrjuk picit át és nyújtsuk ki fél cm vastagságúra.
    Először persze csak az egyik cipóval járjunk el így. Azután kenjük meg az egyik pudinggal a kinyújtott lapot és tekerjük fel, mint a bejglit. 
    Vágjuk ujjnyi szeletekre és kivajazott vagy rámával kikent gáztepsire fektessük le sorban a csigákat. 
    De természetesen lehet használni sütőpapírt is.
    A másik tészta gombócot is ugyanilyen módon készítsük elő a sütésre, csak annál a másik pudingot simítsuk el a kinyújtott tésztán.
    Ha szépen rásorakoztattuk a tepsire, ami elképzelhető, hogy egyszerre nem fog ráférni. 
    Akkor a tetejüket és az oldalukat is kenjük le a tej és tojássárga keverékével. 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük kb. 30 percig.
    Ezek a csigák nem lesznek túl nagyok, mivel az összeállításuk után már nem kelesztjük, nem pihentetjük újra.
    Ez a recept így írja. De így kisebb formában is ízletesek.
    Ha kihűltek langymelegre, porcukrozzuk meg és még így langyosan falatozzunk belőle.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!