SAJTSZÓSZOS SÜLT PALACSINTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Palacsintához: 3 tojás 2-3 csipet só kb. 6 dl tej 10 ek. finom liszt Sajtszószhoz: 1 fej vöröshagyma hozzá kevés zsiradék 2 ek. liszt 2,5 dl zöldségleves 1/2 dl tej 5 dkg trapista sajt só, bors Töltelék: 15 dkg főtt ( füstölt ) tarja felvágott 5 dkg trapista sajt A tepsi kikenéséhez és a palacsinták kisütéséhez: olaj vagy zsír a szósz tetejére: kevés petrezselyemzöld Zöldségleveshez: víz leveskocka vagy ételízesítő
Elkészítés: Első lépésként a sajtszószhoz készítsük el a zöldséglevest. Ehhez mindösszesen ételízesítőre vagy leveskockára van szükség a víz mellett. Tegyünk fel kb. 3 dl vizet forralni, s amikor forr, dobjunk bele 1/2 leveskockát, de ha ez nincs, kevés ételízesítőt. Hagyjuk kiforrni. Esetleg ha éppen zöldség vagy húslevest főztünk, erre a külön főzésre nincs is szükség, akkor majd merjünk a kész levesből. Ezután a palacsinta hozzávalóit összekeverjük. Ha sűrűnek találnánk, pótoljuk még folyadékkal. A palacsintákat természetesen lehet fele tej és fele ásványvíz hozzáadásával is készíteni, ki hogy szereti. Ebbe a palacsintába cukrot ne tegyünk, mert nem édességnek készítjük.
Miután kikevertük a palacsinta tésztát, a szokásos módon süssük ki a palacsintákat. Ezt követően reszeljük le a sajtokat és vágjuk kockára vagy csíkokra a tarját, a petrezselyemzöldet pedig aprítsuk fel.
Amikor kisütöttük a palacsintákat, töltsük meg őket kevés reszelt sajttal és kevés darabolt tarjával, s közben a palacsinták végeit hajtsuk be a feltekeréskor. A megtöltött palacsintákat egy zsiradékkal kikent tepsibe vagy hőálló tálba fektessük bele és öntsük le a sajtmártással. Ehhez a hagymát tisztítsuk meg a héjától és kockázzuk fel. Egy kevés zsiradékon fonnyasszuk üvegesre. Tegyünk rá 2 ek. lisztet, picit pirítsuk meg és öntsük fel 2,5 dl zöldséglevessel és 1/2 dl tejjel. Majd főzzük fel. Ha sűrűnek találnánk, adjunk még hozzá kevés tejet. Közben sózzuk és borsozzuk meg, s adjuk hozzá az 5 dkg reszelt sajtot és jól forraljuk ki. Ha elkészültünk a mártással, öntsük le vele a palacsintákat, szórjuk meg a tetejét kevés petrezselyemzölddel és előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percet. Aki esetleg jó sajtosan szeretné, a tetejére is szórhat a sütés előtt reszelt sajtot.
Mellé valamilyen burgonyás köretet ajánlok.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Miután kikevertük a palacsinta tésztát, a szokásos módon süssük ki a palacsintákat. Ezt követően reszeljük le a sajtokat és vágjuk kockára vagy csíkokra a tarját, a petrezselyemzöldet pedig aprítsuk fel.
Amikor kisütöttük a palacsintákat, töltsük meg őket kevés reszelt sajttal és kevés darabolt tarjával, s közben a palacsinták végeit hajtsuk be a feltekeréskor. A megtöltött palacsintákat egy zsiradékkal kikent tepsibe vagy hőálló tálba fektessük bele és öntsük le a sajtmártással. Ehhez a hagymát tisztítsuk meg a héjától és kockázzuk fel. Egy kevés zsiradékon fonnyasszuk üvegesre. Tegyünk rá 2 ek. lisztet, picit pirítsuk meg és öntsük fel 2,5 dl zöldséglevessel és 1/2 dl tejjel. Majd főzzük fel. Ha sűrűnek találnánk, adjunk még hozzá kevés tejet. Közben sózzuk és borsozzuk meg, s adjuk hozzá az 5 dkg reszelt sajtot és jól forraljuk ki. Ha elkészültünk a mártással, öntsük le vele a palacsintákat, szórjuk meg a tetejét kevés petrezselyemzölddel és előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percet. Aki esetleg jó sajtosan szeretné, a tetejére is szórhat a sütés előtt reszelt sajtot.
Mellé valamilyen burgonyás köretet ajánlok.
Jó étvágyat kívánok hozzá!