CS.MÁJAS TÖLTELÉKKEL TÖLTÖTT SZŰZPECSENYE TARJÁVAL
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
1 sertés szűzpecsenye 50-60 dkg sertés tarja 1 vöröshagyma zsír 4-5 db csirkemáj só őrölt bors majoránna ételízesítő 2 egész szelet kenyér 1/2 csokor petrezselyemzöld 1 tojás őrölt piros paprika 2 gerezd fokhagyma pici víz alufólia
Elkészítés: A sertésszüzet egy hosszú pengéjű késsel felszúrjuk. A sertés tarját nagyobb kockákra daraboljuk. A töltelékhez a hagymát megpucoljuk, felkockázzuk és egy kevés zsíron megfonnyassztjuk. A csirkemájat megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Sózzuk - a csirkemájat lehet - borsozzuk és meghintjük majoránnával, s ételízesítővel, majd készre pároljuk. A kenyereket ( a héjuk nélkül ) vízbe áztatjuk és jól kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a megpárolt májat és a fél csokor petrezselyemzöldet, amit felaprítottunk. Pici só és bors még ide is mehet bele. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a sertésszüzet. Fogpiszkálóval tűzzük le a nyílás végét. Viszont ne tömjük meg a húst nagyon a töltelékkel, mert sülés közben dagadni fog és ha túl van töltve, szétreped a hús. Ezért ami töltelék megmarad, azt tegyük 1-2 alufóliába, tekerjük hengerré, két végét csavarjuk meg. Úgy nézzen ki, mint egy vagy két nagy szaloncukor. A töltött húst kívülről hintsük meg sóval, borssal, majoránnával. Egy tepsit kenjünk ki zsírral, középre fektessük bele a töltött húst. Mellé mindkét oldalánál rakjuk oda a tarja kockákat, amiket szintén sózzunk, borsozzunk, majoránnázzunk meg. A szűz és a tarja kockák tetejét hintsük meg őrölt piros paprikával. A fokhagymát pucoljuk le a héjától, aprítsuk fel és dobjuk a húsokra. Az alufóliába tekert tölteléket vagy töltelékeket tegyük a tepsibe a tarják mellé. 1 dl vizet öntsünk a húsok alá és alufóliával letakarva előmelegített sütőben süssük 1 órán át. Egy óra elteltével vegyük le az alufóliát, a húsokat fordítsuk meg, ( s a tölteléket is fordítsuk meg ) süssük még 30-40 percig. Eközben 1-2-szer még forgassuk a húsokat. Ha kell, pótoljuk az elpárolgott vizet, hogy a hús ne égjen le a tepsiben.
Miután minden pirosra sült, várjunk néhány percet, hogy kicsit hűljön és azután a töltött sertés szűzpecsenyét szeleteljük fel. Az alufóliából kicsomagolt tölteléket szintén hűtsük pár perc erejéig és akkor már szépen szeletelhető. A sült tarja darabokkal együtt tálaljuk.
Szilvamártást, provenszi krumplit ajánlok hozzá. Mindkét recept megtalálható a recepttáramban.
Miután minden pirosra sült, várjunk néhány percet, hogy kicsit hűljön és azután a töltött sertés szűzpecsenyét szeleteljük fel. Az alufóliából kicsomagolt tölteléket szintén hűtsük pár perc erejéig és akkor már szépen szeletelhető. A sült tarja darabokkal együtt tálaljuk.
Szilvamártást, provenszi krumplit ajánlok hozzá. Mindkét recept megtalálható a recepttáramban.
A tarját önmagában is megsüthetjük, s nemcsak kockákra vágva, hanem felszeletelve is. Ilyenkor kb. 1 cm széles hússzeleteket vágok - nem klopfolom ki - és miután befűszereztem sóval, borssal, majoránnával a szeleteket, egy zsírozott tepsibe fektetem őket. Tetejüket meghintem pici piros paprikával, héjuktól megtisztított, vagdalt fokhagymával. Aláöntök 1 dl vizet, alufóliával letakarom és kb. 1-1 óra 20 percet sütöm. Ha szükséges, pótolhatjuk az elpárolgott vizet.
Ezután leveszem az alufóliát és tovább sütöm a hús pirulásáig.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!