CS.MÁJAS TÖLTELÉKKEL TÖLTÖTT SZŰZPECSENYE TARJÁVAL
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 1 sertés szűzpecsenye
  • 50-60 dkg sertés tarja
  • 1 vöröshagyma
  • zsír
  • 4-5 db csirkemáj
  • őrölt bors
  • majoránna
  • ételízesítő
  • 2 egész szelet kenyér
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 tojás
  • őrölt piros paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pici víz
  • alufólia
  • Elkészítés: A sertésszüzet egy hosszú pengéjű késsel felszúrjuk. A sertés tarját nagyobb kockákra daraboljuk. A töltelékhez a hagymát megpucoljuk, felkockázzuk és egy kevés zsíron megfonnyassztjuk. A csirkemájat megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Sózzuk - a csirkemájat lehet - borsozzuk és meghintjük majoránnával, s ételízesítővel, majd készre pároljuk. A kenyereket ( a héjuk nélkül ) vízbe áztatjuk és jól kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a megpárolt májat és a fél csokor petrezselyemzöldet, amit felaprítottunk. Pici só és bors még ide is mehet bele. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a sertésszüzet. Fogpiszkálóval tűzzük le a nyílás végét. Viszont ne tömjük meg a húst nagyon a töltelékkel, mert sülés közben dagadni fog és ha túl van töltve, szétreped a hús. Ezért ami töltelék megmarad, azt tegyük 1-2 alufóliába, tekerjük hengerré, két végét csavarjuk meg. Úgy nézzen ki, mint egy vagy két  nagy szaloncukor. A töltött húst kívülről hintsük meg sóval, borssal, majoránnával. Egy tepsit kenjünk ki zsírral, középre fektessük bele a töltött húst. Mellé mindkét oldalánál rakjuk oda a tarja kockákat, amiket szintén sózzunk, borsozzunk, majoránnázzunk meg. A szűz és a tarja kockák tetejét hintsük meg őrölt piros paprikával. A fokhagymát pucoljuk le a héjától, aprítsuk fel és dobjuk a húsokra. Az alufóliába tekert tölteléket vagy töltelékeket tegyük a tepsibe a tarják mellé. 1 dl vizet öntsünk a húsok alá és alufóliával letakarva előmelegített sütőben süssük 1 órán át. Egy óra elteltével vegyük le az alufóliát, a húsokat fordítsuk meg, ( s a tölteléket is fordítsuk meg ) süssük még 30-40 percig. Eközben 1-2-szer még forgassuk a húsokat. Ha kell, pótoljuk az elpárolgott  vizet, hogy a hús ne égjen le a tepsiben.
    Miután minden pirosra  sült, várjunk néhány percet, hogy kicsit hűljön és azután a töltött sertés szűzpecsenyét szeleteljük fel. Az alufóliából kicsomagolt tölteléket szintén hűtsük pár perc erejéig és akkor már szépen szeletelhető. A sült tarja darabokkal együtt tálaljuk.

    Szilvamártást, provenszi krumplit ajánlok hozzá. Mindkét recept megtalálható a recepttáramban.

    A tarját önmagában is megsüthetjük, s nemcsak kockákra vágva, hanem felszeletelve is. Ilyenkor kb. 1 cm széles hússzeleteket vágok - nem klopfolom ki - és miután befűszereztem sóval, borssal, majoránnával a szeleteket, egy zsírozott tepsibe fektetem őket. Tetejüket meghintem pici piros paprikával, héjuktól megtisztított, vagdalt fokhagymával. Aláöntök 1 dl vizet, alufóliával letakarom és kb. 1-1 óra 20 percet sütöm. Ha szükséges, pótolhatjuk az elpárolgott vizet. 
    Ezután leveszem az alufóliát és tovább sütöm a hús pirulásáig.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!