SZILVA LEKVÁROS SZÓSZ
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 kisebb ek. zsír 2 púp. ek. házi szilvalekvár, víz csipet só 1 kk. cukor 1-2 csipet őrölt fahéj
Elkészítés: Ez a mártás még a nagymamám receptjei közül való. Ő még szósz elnevezésként ismerte, ezért én is így őrzöm, készítem és adom tovább. Ugyan az anyukám készítette ezt nekünk gyerekkoromban, de elmesélte, hogy ezt a mártást, illetve szószt még a mama szokta sült húsok mellé tálalni. S ő tőle tanulta.
A zsírt egy lábasban olvasszuk fel és adjuk hozzá a lisztet.

A zsírt egy lábasban olvasszuk fel és adjuk hozzá a lisztet.
Állandó keverés mellett pirítsuk meg világosra, azaz készítsünk egy rántást.
Majd húzzuk le a tűzről és a megpirított liszthez adjuk hozzá a házi szilvalekvárt.
Miután elkevertük a lekvárt a rántással, öntsünk hozzá 1 dl vizet, de előbb csak ilyen keveset és egy kézi habverővel krémessé keverjük ki.
Azt követően öntsük még fel annyi vízzel, hogy mártás sűrűségű alapot kapjunk. Ízesítsük egy csipet sóval, 1 kk. cukorral és 2-3 csipet fahéjjal és tegyük vissza a lábast a tűzre.
Folytonos keverés mellett sűrítsük be.
Ha sűrűnek találnánk, adjunk még hozzá egy kicsi vizet, de alapjában véve ez a szósz nem kell, hogy híg állagú legyen.
S a besűrítés után jól forraljuk ki.

Ennek a lekváros szósznak egyébként kissé savanykás ízűnek kell lennie, de aki kóstolás után édesebben kívánja, nyugodtan utána ízesítheti még egy kevés cukorral.
Sült húsok mellé kitűnő régi időkből származó mártás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Sült húsok mellé kitűnő régi időkből származó mártás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!