ÉTELÍZESÍTŐS SÜLT HÚS
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 szelet setés karaj
  • bors, ételízesítő
  • zsiradék a hús sütéséhez
  • Elkészítés: Tulajdonképpen ez a sertés húsétel valóban gyorsan el is készül, s minimális hozzávalók szükségesek csak hozzá. Főként akkor készítettem ezt a fogást, amikor nagyon hamar szerettem volna vacsorát tálalni a család számára. Pl. egy burgonyapüré a sült hús mellé szintén hamar elkészül. Ha azt tálalunk mellé, akkor mindenképp a hús befűszerezése után, azaz annak a pihentetési ideje alatt pucoljuk meg a krumplit, mossuk meg és már tehetjük is fel főlni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Sót természetesen adjunk a burgonyához.
    Ha egészben vásároltuk a karajt, akkor előbb mossuk meg a húst  és egy papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges vizet. ( A szeletelt húsnál is járjunk el így, ha inkább olyan formában vettük meg a karajt. )
    Azután a karaj húst szeleteljük fel kb.1-1,5 cm széles szeletekre.
    Majd a hússzeleteket kissé klopfoljuk ki.
    Azt követően mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk meg. 
    Ételízesítővel is szórjuk meg és hagyjuk állni, pihenni a szeleteket olyan 10-15 percig.
    Ezalatt a fűszerek kissé beivódnak a hús rostjai közé.
    S mint írtam is, ezalatt feltehetjük főlni a krumplit - vagy éppen más köretnek valót.
    Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés zsiradékot, ami lehet olaj vagy sertés zsír is és ezen a kevés zsiradékon mindkét oldalról süssük meg a pihentetett hús szeleteket.
    Ahogy a burgonya is megfőlt, szűrjük le a levétől, s egy krumplitörővel törjük össze.
    Majd tej és ráma ( vagy vaj ) hozzáadásával egy gépi habverő segítségével készítsünk egy könnyű, lágy pürét.
    Közben sózzuk meg a burgonyát és aki szereti, kicsi őrölt szerecsendióval is ízesítheti.  
    De bármilyen más körettel és/vagy salátával, illetve savanyúsággal kínálható.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!