GANCA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1,5 kg burgonya só kb. 20-30 dkg liszt 1-2 nagy fej hagyma 2-3 dl tejföl 1/2 kg túró zsír
Elkészítés: A gancát tulajdonképpen dödöllének is ismerik, de sok helyen ganca néven készítik. A nyári időszakban ganca fesztivál is megrendezésre kerül, ahol mindenki megtalálhatja a finom gancát, amit ott helyben készítenek el a gazdasszonyok. Míg másutt haluska fesztivál, pálinka fesztivál vagy más megnevezésű fesztiválokon lehet megtalálni a nevére utaló finomságokat.
A burgonyát - én minimum 1,5 kg-ot számítottam, de aki kevesebbet akar, 1 kg is elég - meghámozunk és akár feldarabolva, akár egészben hagyva annyi vízben, hogy éppen ellepje, puhára főzünk. A főzővizébe természetesen tegyünk sót is. Amíg fől a krumpli, az 1-2 fej hagymát tisztítsuk meg a héjától és vágjuk apró kockákra. Majd zsíron pirítsuk meg, s tegyük félre. Amikor puha a krumpli, ne szűrjük le a főzővizet, hanem azzal együtt törjük össze a krumplit. Miután összetörtük, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy a kikevert krumpli megálljon a kanálon. Ez a mennyiség függ attól, hogy 1 vagy 1,5 kg burgonyából készítjük, tehát kb. 20-30-35 dkg, de ezt majd látni lehet a keveréskor. S folyamatosan keverve főzzük a krumplit, hogy sűrű, sima állagot kapjunk. Ez nem túl sok idő, pár perc - 5-10 perc között van - ennyi mennyiségnél. Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki zsírral és a kikevert krumpliból olvasztott zsírba mártott kanállal szaggassunk bele halmokat, galuskákat, és előmelegített sütőben süssük, pirítsuk kicsit át. Amikor kivettük , a tetejére rakjunk a pirított hagymából, pici zsír / de csak kevés, ne tocsogjon a zsírtól az étel / is kerüljön rá, a tejfölből szintén tegyünk belőle ide-oda. Én a hagymának csak a felét szoktam rátenni, mert a másik felét az asztalon tálalom. S a tejfölből is hagyok egy keveset, hogy mindenki annyit tehessen a tányérjára, amennyit szeretne. Tálalásnál a hagyma mellett túrót is kínáljunk, hogy mindenki ízlése szerint fogyaszthassa a finom krumplis ételt.
Úgyis is elkészíthető, hogy sütés előtt ráteszünk a ganca tetejére egy kevés hagymát és úgy sütjük meg. Vagy csak tejföllel locsoljuk meg, amibe keverünk egy kevés zsírt is, vagy akár mindkettő is kerülhet a ganca tetejére és úgy pirítjuk meg.
A burgonyát - én minimum 1,5 kg-ot számítottam, de aki kevesebbet akar, 1 kg is elég - meghámozunk és akár feldarabolva, akár egészben hagyva annyi vízben, hogy éppen ellepje, puhára főzünk. A főzővizébe természetesen tegyünk sót is. Amíg fől a krumpli, az 1-2 fej hagymát tisztítsuk meg a héjától és vágjuk apró kockákra. Majd zsíron pirítsuk meg, s tegyük félre. Amikor puha a krumpli, ne szűrjük le a főzővizet, hanem azzal együtt törjük össze a krumplit. Miután összetörtük, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy a kikevert krumpli megálljon a kanálon. Ez a mennyiség függ attól, hogy 1 vagy 1,5 kg burgonyából készítjük, tehát kb. 20-30-35 dkg, de ezt majd látni lehet a keveréskor. S folyamatosan keverve főzzük a krumplit, hogy sűrű, sima állagot kapjunk. Ez nem túl sok idő, pár perc - 5-10 perc között van - ennyi mennyiségnél. Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki zsírral és a kikevert krumpliból olvasztott zsírba mártott kanállal szaggassunk bele halmokat, galuskákat, és előmelegített sütőben süssük, pirítsuk kicsit át. Amikor kivettük , a tetejére rakjunk a pirított hagymából, pici zsír / de csak kevés, ne tocsogjon a zsírtól az étel / is kerüljön rá, a tejfölből szintén tegyünk belőle ide-oda. Én a hagymának csak a felét szoktam rátenni, mert a másik felét az asztalon tálalom. S a tejfölből is hagyok egy keveset, hogy mindenki annyit tehessen a tányérjára, amennyit szeretne. Tálalásnál a hagyma mellett túrót is kínáljunk, hogy mindenki ízlése szerint fogyaszthassa a finom krumplis ételt.
Úgyis is elkészíthető, hogy sütés előtt ráteszünk a ganca tetejére egy kevés hagymát és úgy sütjük meg. Vagy csak tejföllel locsoljuk meg, amibe keverünk egy kevés zsírt is, vagy akár mindkettő is kerülhet a ganca tetejére és úgy pirítjuk meg.
Tipp: Az olaj ehhez az ételhez nem igazán jó, mert ennek az egytálételnek a zsír adja meg a zamatát.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!