GANCA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1,5 - 2,5 kg burgonya só kb. 20-35 dkg liszt 5-6 nagy fej hagyma 3-4 dl tejföl 1/2 kg túró 2-3 ek sertés zsír
Elkészítés: A gancát tulajdonképpen dödöllének is ismerik, de sok helyen ganca néven készítik. A nyári időszakban ganca fesztivál is megrendezésre kerül, ahol mindenki megtalálhatja a finom gancát, amit ott helyben készítenek el a gazdasszonyok. Míg másutt haluska fesztivál, pálinka fesztivál vagy más megnevezésű fesztiválokon lehet megtalálni a nevére utaló finomságokat.

Az elkészítési módja könnyű, de egy kis fizikai erőnlétet igényel.
A burgonyát - én minimum 2,5 kg-ot számítottam, de aki kevesebbet akar, 1,5 kg is elég - meghámozunk és akár feldarabolva, akár egészben hagyva - de felkockázva könnyebb összetörni - annyi vízben, hogy éppen ellepje, puhára főzünk. A főzővizébe természetesen tegyünk sót is, s kissé jobban is használhatjuk a sót, mert a burgonya "felissza" a sót a főzés során. Amíg fől a krumpli, a 6-8-10 fej hagymát tisztítsuk meg a héjától és vágjuk apró kockákra. Ha kevesebb krumpliból készítjük a gancát, a fele mennyiség is elég a hagymából, de ha több a krumpli, a több hagyma is elkél. Majd a hagyma pucolása és kockázása után 1-2 nagyobb ek. zsíron pirítsuk meg a hagymát. De ne csak fonnyasszuk, hanem arany barnára pirítsuk. Viszont vigyázzunk, hogy ne égjen meg, ezért szinte folyamatosan kevergessük, s ha készen van, tegyük félre. A zsír mennyisége is attól függ, hogy mennyi lett a hagymánk. Ha többet számolunk hozzá, a zsír is jó ha több.
A burgonyát - én minimum 2,5 kg-ot számítottam, de aki kevesebbet akar, 1,5 kg is elég - meghámozunk és akár feldarabolva, akár egészben hagyva - de felkockázva könnyebb összetörni - annyi vízben, hogy éppen ellepje, puhára főzünk. A főzővizébe természetesen tegyünk sót is, s kissé jobban is használhatjuk a sót, mert a burgonya "felissza" a sót a főzés során. Amíg fől a krumpli, a 6-8-10 fej hagymát tisztítsuk meg a héjától és vágjuk apró kockákra. Ha kevesebb krumpliból készítjük a gancát, a fele mennyiség is elég a hagymából, de ha több a krumpli, a több hagyma is elkél. Majd a hagyma pucolása és kockázása után 1-2 nagyobb ek. zsíron pirítsuk meg a hagymát. De ne csak fonnyasszuk, hanem arany barnára pirítsuk. Viszont vigyázzunk, hogy ne égjen meg, ezért szinte folyamatosan kevergessük, s ha készen van, tegyük félre. A zsír mennyisége is attól függ, hogy mennyi lett a hagymánk. Ha többet számolunk hozzá, a zsír is jó ha több.
Amikor puha a krumpli, zárjuk el alatta a gázt és most ne szűrjük le a főzővizet, hanem azzal együtt törjük össze a krumplit.
Miután összetörtük, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy sűrűbb legyen az összetört krumpli.
A kikevert krumpli szinte megálljon a kanálon. Ez a mennyiség függ attól, hogy 1-1,5 kg vagy 2-2,5 kg burgonyából készítjük. Tehát kb. 10-15 vagy 20-30-35 dkg legyen a liszt mennyiség, de ezt majd látni lehet a keveréskor.
Persze a liszt mennyiségét mindenkor a krumpli mennyisége határozza majd meg.
S ha összekevertük a lisztet a krumplival, ismét gyújtsuk meg a lángot folyamatosan keverve főzzük addig a krumplit, hogy sűrű, sima állagot kapjunk. 

Ez nem túl sok idő, 10-15 perc között van, de munka igényes.
Akkor lesz igazán jó, amikor már nehezebb keverni és kisimult a krumpli állaga a főzés során, akár egy krém. S ennél a műveletnél kell a kézi erő, hisz ez igencsak igénybe veszi a csuklónkat.


![]()



De úgyis is elkészíthető a ganca, hogy sütés előtt is ráteszünk a ganca tetejére egy kevés hagymát és úgy sütjük meg.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ha már elkezd egyet-kettőt szuszogni, buggyanni a krumpli, az azt jelenti, hogy forr a krumpli, akkor már lassan jó lesz.
Sok helyen úgy is nevezik, hogy szuszogós krumpli.
Kicsit hagyjuk még szuszogni, közben keverjük még, s pici forrási idő múlva lehet elzárni a gázt.
Azután hagyjuk állni egy 15-25 percet, ezalatt pihen a krémes burgonya massza.

Egy gáztepsit vagy kisebb mennyiség esetén egy közepes méretű tepsit kenjünk ki zsírral és a kikevert krumpliból olvasztott zsírba néha-néha megmártott kanállal szaggassunk bele halmokat, galuskákat.
Ehhez a művelethez 2 kanálra lesz egyébként szükségünk. Az egyiket mártsuk meg az olvasztott zsírba, majd vegyünk a krumpliból egy kanálnyit, ezzel a kanállal persze.
Egy másik kanálba áttéve, formázzuk meg a krumpli galuskát.
Akár 2-3-szor is igazíthatjuk az egyik kanálból a másikba a krumplit, addig, míg szép formát nem kapunk.

Szépen sorban egymás mellé tegyük bele a kanál segítségével a galuskákat a tepsibe.

Akár elölről, akár oldalról nézzük, minden szögből szép, hosszúkás alakúra megformált galuskákat kell kapnunk.

Majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük, pirítsuk kicsit át.
Ez kb. 20-25 perc.
Amikor kivettük a sütőből, tálalhatjuk úgy is, hogy a tetejére rakjunk a pirított hagymából.
A túróból és a tejfölből szintén tegyünk belőle ide-oda.

De tálalhatjuk úgy is, hogy kiszedjük csak úgy magában a gancát egy kínáló tálra és az asztalon mellé külön-külön tálaljuk a pirított hagymát, a túrót és a tejfölt.

De úgyis is elkészíthető a ganca, hogy sütés előtt is ráteszünk a ganca tetejére egy kevés hagymát és úgy sütjük meg.
Vagy csak tejföllel locsoljuk meg, amibe keverünk egy kevés zsírt is, vagy akár mindkettő is kerülhet a ganca tetejére és úgy pirítjuk meg.

Tipp: Az olaj ehhez az ételhez nem igazán jó, mert ennek az egytálételnek a zsír adja meg a zamatát. De ettől függetlenül lehet azt is használni hozzá.
Amikor a tejallergia miatt nem használhatok zsírt - mivel a jó házi zsírba a tepertő kisütésekor tesznek egy kevés mennyiségű tejet - akkor én magam is az olajat veszem elő, hiszen azt nem szeretném, hogy a tejallergia miatt ne ehessen ebből a finomságból a kis családtagom.
A fotók a kínáló tálakon nem egyszerre készültek, de mivel gyakran készítek gancát, mindkettő tálalási módot meg szerettem volna mutatni.
Így a fotók is más-más alkalommal készültek ehhez a fogáshoz.
Aki elkészíti ezt a fenséges krumplis ételt, nem fog benne csalódni!
Aki elkészíti ezt a fenséges krumplis ételt, nem fog benne csalódni!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
