GANCA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1,5 - 2,5 kg burgonya
  • kb. 20-35 dkg liszt
  • 5-6 nagy fej hagyma
  • 3-4 dl tejföl
  • 1/2 kg túró
  • 2-3 ek sertés zsír
  • Elkészítés: A gancát tulajdonképpen dödöllének is ismerik, de sok helyen ganca néven  készítik. A nyári időszakban ganca fesztivál is megrendezésre kerül, ahol  mindenki megtalálhatja a finom gancát, amit ott helyben készítenek el a gazdasszonyok. Míg másutt haluska fesztivál, pálinka fesztivál vagy más megnevezésű fesztiválokon lehet megtalálni a nevére utaló finomságokat.
    Az elkészítési módja könnyű, de egy kis fizikai erőnlétet igényel.
    A burgonyát - én minimum 2,5 kg-ot számítottam, de aki kevesebbet akar,  1,5 kg is elég - meghámozunk és akár feldarabolva, akár egészben hagyva - de felkockázva könnyebb összetörni - annyi vízben, hogy éppen ellepje, puhára főzünk. A főzővizébe természetesen tegyünk sót is, s kissé jobban is használhatjuk a sót, mert a burgonya "felissza" a sót a főzés során.  Amíg fől a krumpli, az 6-8-10 fej hagymát tisztítsuk meg a héjától és vágjuk apró kockákra. Ha kevesebb krumpliból készítjük a gancát, a fele mennyiség is elég a hagymából, de ha több a krumpli, a több hagyma is elkél. Majd a hagyma pucolása és kockázása után 1 nagyobb ek. zsíron pirítsuk meg a hagymát. De ne csak fonnyasszuk, hanem arany barnára pirítsuk. Viszont vigyázzunk, hogy ne égjen meg, ezért szinte folyamatosan kevergessük, s ha készen van, tegyük félre. Amikor puha a krumpli, zárjuk el alatta a gázt és ne szűrjük le a főzővizet, hanem azzal együtt törjük össze a krumplit. 
    Miután összetörtük, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy sűrűbb legyen az összetört krumpli.
    A kikevert  krumpli szinte megálljon a kanálon. Ez a mennyiség függ attól, hogy 1-1,5 kg vagy 2-2,5 kg burgonyából készítjük, tehát kb. 10-15 vagy 20-30-35 dkg legyen a liszt mennyiség, de ezt majd látni lehet a keveréskor. Persze a liszt mennyiségét mindenkor a krumpli mennyisége határozza majd meg. S ha összekevertük a lisztet a krumplival, ismét gyújtsuk meg a lángot  folyamatosan keverve főzzük addig a  krumplit, hogy sűrű, sima állagot kapjunk. 
    Ez nem túl sok idő, pár perc - 5-10 perc között van, de akkor lesz igazán jó, amikor már nehezebb keverni és kisimult a krumpli állaga a főzés során, akár egy krém. S ennél a műveletnél kell a kézi erő, hisz ez igencsak igénybe veszi a csuklónkat.
    Ha már elkezd egyet-kettőt szuszogni, buggyanni a krumpli, az azt jelenti, hogy forr a krumpli, akkor már lassan jó lesz. Kicsit hagyjuk még szuszogni, közben keverjük még, s pici forrási idő múlva  lehet elzárni a gázt. Azután hagyjuk állni egy 10 percet, ezalatt pihen a krémes burgonya massza.
    Egy gáztepsit vagy kisebb mennyiség esetén egy közepes méretű tepsit kenjünk ki zsírral és a kikevert krumpliból olvasztott zsírba néha-néha megmártott  kanállal szaggassunk bele halmokat, galuskákat. Ehhez a művelethez 2 kanálra lesz egyébként szükségünk. Az egyiket mártsuk meg az olvasztott zsírba, vegyünk a krumpliból egy kanálnyit ezzel a kanállal persze, s egy másik kanálba áttéve, formázzuk meg a krumpli galuskát. Akár 2-3-szor is igazíthatjuk az egyik kanálból a másikba a krumplit, addig, míg szép formát nem kapunk.
    Szépen sorban egymás mellé tegyük bele a kanál segítségével a galuskákat a tepsibe.
    Majd előmelegített sütőben süssük, pirítsuk kicsit át. Ez kb. 20-25 perc.
    Amikor kivettük a sütőből, tálalhatjuk úgy is, hogy a  tetejére rakjunk a pirított hagymából,  a túróból és a tejfölből szintén tegyünk belőle ide-oda. 
    De tálalhatjuk úgy is, hogy kiszedjük csak úgy magában a gancát egy kínáló tálra és az asztalon mellé külön tálaljuk a pirított hagymát, a túrót és a  tejfölt.

    Úgyis is elkészíthető a ganca, hogy sütés előtt is ráteszünk a ganca tetejére egy kevés hagymát és úgy sütjük meg. Vagy csak tejföllel locsoljuk meg, amibe keverünk egy kevés zsírt is, vagy akár mindkettő is kerülhet a ganca tetejére és úgy pirítjuk meg. 

    Tipp: Az olaj ehhez az ételhez nem igazán jó, mert ennek az egytálételnek a zsír adja meg a zamatát. De ettől függetlenül lehet azt is használni hozzá.
    Amikor a tejallergia miatt nem használhatok zsírt - mivel a jó házi zsírba a tepertő kisütésekor tesznek egy kevés mennyiségű tejet - akkor én magam is az olajat veszem elő, hiszen azt nem szeretném, hogy a tejallergia miatt ne ehessen ebből a finomságból a kis családtagom.
    A fotók nem egyszerre készültek, mivel gyakran készítek gancát, a fotók is más-más alkalommal készültek ehhez a fogáshoz.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!