HAGYMÁS KRUMPLI
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg burgonya
  • 1 ek. zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kk. őrölt piros paprika
  • Elkészítés: Ennél a krumplis köretnél a hagymának köszönhetően egy nagyon kellemes ízvilágot kapunk. Bármilyen húsos fogás mellé kínálhatjuk, de főként a magyaros ízesítéssel készült húsok mellé az igazi. A hagymás krumplit elkészíthetjük paprikásan is, de akár ki is hagyhatjuk belőle az őrölt piros paprikát. Az első fázis fotón a recés hússal és párolt káposztával látható ez a köret. Itt nem került bele őrölt paprika. Míg a fatálon és a karácsonyi díszekkel képen lévő köret paprikásan készült.
    A köretünk elkészítéséhez a burgonyát pucoljuk meg, majd 2-3 vízben mossuk meg. 
    Azt követően tegyük fel annyi vízben főlni, amennyi bőven ellepi.
    Sót természetesen ne felejtsünk el hozzá adni.
    A megadott mennyiségű krumplihoz 2 teáskanál sót adhatunk. 
    Miután megfőtt a krumpli, szűrjük le és krumplinyomóval törjük össze. Az összetörés során még hintsük meg kevéske sóval, 1-2 kávéskanállal, mert sokkal ízesebb lesz a krumpli, ha ilyenkor még utána sózunk.
    Kóstoljuk is meg és ha szükséges, még ízesítsük.
    Tegyük félre az összetört burgonyát és készítsük el hozzá a hagymát.
    Bár ezt már akkor is megsüthetjük, ha azt látjuk, hogy kb. 10 perc múlva elkészül a krumplink is.
    A hagymát tisztítsuk meg a héjától és kockázzuk fel. 
    A sertés zsírt olvasszuk fel egy kisebb lábasban és ezen a felhevített zsíron pirítsuk meg a hagymát.
    Levéve a tűzről, adjuk hozzá az őrölt piros paprikát. 
    Majd 1-2- szer keverjük át és az egészet adjuk hozzá a tört burgonyához. 
    Jól keverjük el egy fakanállal, hogy mindenhová kerüljön a krumpliba az ízletes hagyma.
    Ezzel el is készült a fenséges hagymás krumpli köret.

    Természetesen a tálalás nem kell, hogy így labda formára kialakítva legyen megoldva.
    De ha mégis így formázzuk meg a krumplit, nem csak finom lesz, hanem mutatós is.
    Érdemes ezt az egyszerű köretet kipróbálni, akár ünnepnapon, pl. karácsonykor vagy csak egy hétköznapi ebédhez, vacsorához.
    Hiszen, mint a recept elején is említettem, egy nagyon kellemes ízharmóniát kapunk a sült hagymának köszönhetően!


    Jó étvágyat kívánok hozzá!