BURGONYA GOLYÓK
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 db nagyobb burgonya
  • bors
  • liszt
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez
  • Elkészítés: A burgonyából nagyon széles választékát találjuk meg a recepteknek. Lehet belőle levest, főételt, feltétet, köretet, sőt még édességet is készíteni. Most egy köret elkészítését mutatom be, amit én leginkább családi összejövetelek alkalmával készítek el, a sok sült mellé és más köretek mellé szoktam még felszolgálni.
    A burgonyát hámozzuk meg, többszöri vízben mossuk meg és sós vízben főzzük puhára.
    Ha puhára főlt a burgonya, szűrjük le a levétől és krumpli törővel törjük össze. Hagyjuk egy kis ideig hűlni, de nem kell teljesen kihűteni, csak annyira, hogy dolgozni tudjunk vele, a továbbiakban a kezünk már elbírja a kissé meghűlt hőfokát.
    Ízesítsük ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal, majd hozzáadjuk a tojást és végül annyi lisztet keverünk hozzá, hogy közepesen lágy masszát kapjunk, azaz formázható legyen. 
    Vizes kézzel golyókat formálunk, amit hagyhatunk golyó alakban is, de el is lapíthatjuk egy kicsit, mint jelen esetben én tettem, s zsemlemorzsában forgatva először több golyót megformálva, rakjuk le egy tányérra vagy tálcára.
    A zsiradékot öntsük egy lábasba és forrósítsuk fel és ebben a bő, forró zsiradékban arany barnára kisütjük a burgonya tallérokat. Más alkalommal golyókká formáltam, s akkor már valóban golyóknak nevezhetjük.
    A golyókat, illetve tallér formákat egyébként úgyis ki lehet sütni, ha nem forgatjuk meg zsemlemorzsában. Anélkül is tökéletesen szép pirosra sülnek.
    Amíg sül az első adag köret, azalatt formáljuk meg a maradék krumplikat is golyókká.
    Sütés közben az olajban vagy zsírban, forgassuk is meg a krumpli golyókat.
    Ha megsült egy adag, szedjük egy papírtörlővel letakart tányérra, hogy a felesleges zsiradékot felitathassuk. S süssük ki azután az összes köretnek valót. Majd szedjük rá arra a kínáló tálra, amin szervírozni szeretnénk.
    Húsok, sült májas ételek  mellé kitűnő köret.
    ( A képen a velencei máj köreteként látható. )

    Jó étvágyat kívánok hozzá!