RIZIBIZI
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2 csésze rizs
  • 4 csésze víz
  • 1 kisebb ek. zsír, só
  • ételízesítő
  • 20-30 dkg borsó
  • Elkészítés: A rizibizi  olyan köret, ami nem csak mutatós, hanem a borsónak köszönhetően egy kellemes ízvilágú rizses fogás bármilyen húsétel mellé. Ha nem sietünk, mindenképpen pároljuk meg hozzá a rizst. De ha kevés az időnk, még egy kis főzési csalás is belefér. Azaz zacskós rizst is készíthetünk hozzá. Azzal sem lehet elrontani. Amíg a zacskós rizs fől, azalatt megfőzhetjük hozzá a borsót is.
    De igazán az általunk megpárolt rizzsel az igazi,
    Először a rizst mossuk meg több váltó vízben, egészen addig, amíg már nem látszik a fehér keményítő a vizében.
    Majd alaposan csurgassuk le egy szűrőben. De mindenképpen szűrőben tegyük a víz lecsepegtetését, mert így  jól eltávolíthatjuk alóla a vizet. 
    Egy lábasba olvasszuk fel a zsiradékot és adjuk hozzá a rizst. 
    Pirítsuk üvegesre, amit folyamatos keverés mellett tegyünk.
    Akkor lesz jó, ha már kicsit úgymond kopognak a rizs szemek.
    Majd sózzuk meg ízlés szerint és szórjuk meg egy kicsi ételízesítővel is.
    Azután öntsük hozzá a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű vizet.
    Azaz a 2 csésze rizshez 4 csészényi vizet adagoljunk. 
    A méréshez ugyanazt a csészét használjuk a rizsnél is és a víznél is. Én 2,5-3 dl-es csészét ajánlok a kiméréshez. Én magam is ilyen mennyiséggel számolok.
    Ha kevesebbet szeretnék készíteni, akkor 2,5 dl-es a csésze, ha többet, abban az esetben 3 dl-es.
    Természetesen lehet csak egy csészényi adagot is készíteni, de kettőnél többet is főzhetünk.
    Tehát, ha hozzáadtuk a vizet, keverjük át a rizst a vízzel és hagyjuk főlni. 
    Ezután már ne kevergessük, csak hagyjuk szépen párolódni.
    Majd amikor már majdnem beszívta a rizs a vizet, ekkor vegyük a lángot takarékra és ha van lángelosztónk, azt is használjuk. 
    S így pároljuk még tovább, amíg az összes vizet beissza a rizs.
    Ez az idő még kb. 10-15 perc. Az ilyen lassú párolás mellett nem lesz mancsos a főzés végén a rizsünk. Ha már úgy látjuk, hogy kellően jó, akkor zárjuk el alatta a lángot, de ne húzzuk le a lábast a platniról, hanem hagyjuk így állni.
    Körülbelül újabb 10-15 perc elteltével már félre húzhatjuk a lábast és óvatosan lazítsuk fel a rizst egy fakanállal.
    Közben amíg párolódott, főlt a rizs, sós, ételízesítős vízben főzzük meg a borsót is. 
    Ha meg van, szűrjük le. 
    Amikor a rizst is átforgattuk a fakanállal, azután keverjük lassan össze a borsóval.
    Ezzel el is készült a borsós rizsünk.
    Tálaláskor nagyon mutatós, ha akár egy csészébe vagy bármilyen más formába szedünk ki belőle és kiborítjuk a tányérra vagy kínáló tálra. 
    Bármilyen húsétel remek körete a rizibizi.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!