ANANÁSZOS CSIRKEMELLES RIZS
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1/2 doboz darabolt ananász 1 csirkemellfilé 2 csésze rizs 4 csésze víz só bors ételízesítő zsiradék
Elkészítés: Tulajdonképpen ez egy egytálétel, amit nagyon könnyen elkészíthetünk. A csirkés, ananászos rizs mellé nem biztos, hogy savanyúság illene, de önmagában fogyasztva semmi különleges nincs benne. Így egy nyers sárgarépás, káposztás, saláta leveles salátát ajánlanék mellé.
A főételhez a csirkemellet csíkozzuk vagy kockázzuk fel, kinek melyik a szimpatikusabb. Egy serpenyőben kevés zsiradékon pirítsuk kissé meg, majd sózzuk, borsozzuk, s ételízesítővel is ízesítsük. Egy kevés vizet öntsünk alá, s fedő alatt pároljuk készre. Amíg párolódik, elkészítjük a rizst is.
A rizst megmossuk és alaposan leszűrjük., olyannyira, hogy semmi víz ne maradjon alatta. Kevés zsiradékot hevítsünk fel egy lábasban. A leszűrt rizst a zsiradékhoz adjuk és pár percig többször megkeverve üvegesre hevítjük, pirítjuk.
Felöntjük a rizsnek megfelelően kétszeres mennyiségű vízzel, azaz 4 csésze vízzel. ( Ugyanazt a csészét használjuk a víz kimérésénél is, mint a rizs mérésekor. ) Sózzuk és meghintjük kevés ételízesítővel. Felforraljuk és hagyjuk addig főlni, amíg magába szívja a vizet.
Amint elfőtte már majdnem a levét, takarékra vesszük a lángot, ha van lángelosztónk, azt is használjuk a takarék láng mellett. S így ilyen kevés tűz használata mellett pároljuk meg készre a rizst. Ha ilyen lassan és lángelosztóval párolódik, nem lesz mancsos a rizs.
Ha a csirkemell is megpárolódott, adjuk hozzá az ananászt, forraljunk rajta egyet-kettőt és már készen is van, hiszen az ananásszal nem kell sokáig főlnie, csak át kell forgatni a húst a gyümölccsel, hogy az ízek összeérjenek. Végül a megfőtt rizst keverjük össze az ananászos csirkemellel és már tálalható is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!