HIDEGTÁL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 10-15 db tojás
  • 20-40 dkg gépsonka
  • ráma
  • őrölt piros paprika
  • sárgarépa
  • pár szem egész bors
  • kevés majonéz, kevés mustár
  • 2 db. TV paprika
  • hozzá 25 dkg túró
  • 5-10 dkg ráma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  •  Elkészítés: Ez a hidegtál ünnepi alkalomra készült, sült húsok mellé. A tojások, a gépsonka  mennyisége attól függ, hogy hány darabot szeretnénk készíteni a sonkatekercsből. Ezért is írtam 10-15 db-ot és 20-40 dkg-t.  A 20 dkg körüli gépsonkához 5-6 tojást szoktam megfőzni. De erre az alkalomra a sonkatekercs dupláját készítettem. Mindenki maga döntsön a mennyiségről.

    A tojásokat főzzük keményre. A tojáscsibékhez - 4 db-hoz - óvatosan késsel vágjuk cakkosra körbe a megfőtt tojásnak csak a  tojásfehérjét, majd szedjük ki a tojássárgáját.  Ha egészben ki tudjuk emelni, próbáljuk meg, ha nem,  akkor kanál segítségével tegyük ezt. A tojássárgákhoz adjunk egy kevés mustárt, kb. 1 tk. és ugyanennyi majonézt is. Picit sózzuk meg, jól keverjük ki és formáljunk a masszából gombócot. Helyezzük vissza az alsó  fehérjébe, ha kell vágjunk le az aljából előtte egy keveset, hogy sima legyen a talapzat. A tetejére tegyük rá a másik  kivágott tojásfehérjét. A szeme legyen egész bors, az orrát pedig nyers, pucolt sárgarépából készítsük el, s ehhez vágjunk egy kis háromszög alakzatot. A szemét és csőrét helyezzük a csibe tojássárgás részébe. A tál közepén egy nyúl van, bár szerintem inkább látszik kis ördögnek, de jót nevettem rajta, hogy ilyenre sikeredett. Ehhez a főtt tojást egészben hagytam, a szeme bors, a füle, a szája és a  keze-lába szintén sárgarépa. A körözöttel töltött paprikához elkészítjük a körözöttet. A hagymát felkockázzuk, majd hozzáadjuk a túróhoz. Ízlés szerint sózzuk, megszórjuk kevés őrölt piros paprikával és annyi rámát adunk hozzá, hogy kenhető állaga legyen. A paprikák magházát eltávolítjuk és megtöltjük a körözöttel. Érdemes ezután hűtőbe tenni addig, míg elkészítjük a sonkatekercset, mert hidegen könnyebben szeletelhető. A sonkatekercshez a keményre főtt tojásokat megtisztítjuk a héjától. Botmixerrel - annak hiányában villával - jól összetörjük, habosra keverjük. Hozzáadunk annyi rámát, hogy kellemesen krémes legyen. Sózzuk és habzsákba tesszük. Erre a célra jó a nejlon zacskó is, akkor a sarkán vágjunk egy kicsi lyukat. A gépsonkára nyomjunk egy csíkban a tojáskrémből és tekerjük fel a sonkát. Járjunk el mindaddig, amíg tart a sonka és a tojáskrém. Ezután vegyük ki a hűtőből a töltött paprikákat és szeleteljük fel. Végül  dekoratívan helyezzünk mindent a kínáló tálra.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!