TEPSIS KRUMPLI PARASZTSONKÁVAL
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg burgonya
  • 6-8 szelet házi füstölt sonka ( üzletben parasztsonkaként kapható )
  • 4-5 gerzd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • kevés zsír
  • Elkészítés: Mindenek előtt elszeretném mondani, hogy ez a fotó nagyon rossz lett, bocsánat. De sajnos valamiért nem készítettem többet és nem is ellenőriztem le, hogy milyen a lett a végeredmény. Ígérem legközelebb újabb fotó készül és felteszem. De a recept azért jó. A burgonya héját pucoljuk le, majd azután a krumplit vágjuk hosszában négy felé, azaz gerezdekre. Azt követően több vízben mossuk meg. 
    A finom paraszt sonkát szeleteljük fel, de ne túl vékonyan. Egy tepsit kenjünk ki zsírral - az olajtól jobb a zsír, mert házi sonkát használunk - és terítsük el a tepsiben a krumplit. 
    Amikor a tepsibe rakjuk a burgonyát, közbe- közbe sózzuk meg, de bánjunk a sóval óvatosan, mert a sonka is sós. A tetejére szórjunk kevés őrölt pirospaprikát és a fokhagymát megpucolva és felaprítva dobjuk a krumpli közé. 
    A sonkaszeleteket rakjuk a burgonya tetejére és előmelegített sütőben süssük készre, kb. 1 óra alatt. 
    Közben ellenőrizzük, hogy mennyire puha a krumpli, s ha úgy látjuk, hogy még kemény az 1 óra elteltével, abban az esetben természetesen süssük tovább. 
    A sonkát egyszer-kétszer fordítsuk meg a krumpli tetején, hogy mindenhol szép pirosra süljön.
    Mire puha lesz a krumpli, addigra a sonka is finom ropogósra sül.
    A parasztsonkát érdemes hideg vízbe áztatni  legalább pár óra hosszára, hogy kiázzon belőle a sok só, különben nagyon sós ízt fogunk kapni.
    Ez az egytálétel remek ízvilágú fogás, mellé valamilyen savanyúságot és finom, ropogós héjú kenyeret szervírozhatunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!