BROKKOLIFELFÚJT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
50 dkg brokkoli 10 dkg reszelt trapista sajt 8 tojás 5 db virsli só bors 5 dkg ráma 5 dkg liszt 5 dl tej kevés ráma a tepsi kikenéséhez zsemlemorzsa a tepsi szórásához
Elkészítés: A család nagyon szereti a brokkolit, s ezért a brokkoliból készült ételek gyakran sorakoznak az asztalon. Igyekszem különféle recepteket keresni a szakácskönyveimben, hogy újabbakkal is gazdagítsam a repertoárt. Ez a brokkolifelfújt is egy kellemes, könnyű étel. Önmagában is fogyasztható, de én hús mellé a körethez / pl. burgonya, rizs / plussz köretnek is szoktam tálalni.
Első lépésként a brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük meg, arra ügyelve, hogy ne legyen túlságosan puha, különben szétesik a további felhasználás során.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Első lépésként a brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük meg, arra ügyelve, hogy ne legyen túlságosan puha, különben szétesik a további felhasználás során.
Majd ha megfőztük, szűrjük le a levétől.
A rámát olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet és folytonos kevergetés mellett kicsit "pirítsuk meg". Akkor jó a liszt, ha a kevergetés során a liszt széle kifehéredik.
Ez a vajas rántás lesz a besamel alapja.
Ezután vegyük le a tűzről és öntsünk hozzá egy kevés tejet, amit egy kézi habverővel keverjünk simára.
Azután folyamatosan adagoljuk hozzá a többi tejet is.
Miután kikevertük az összes tejjel az alapot, tegyük vissza a tűzre,s állandó keverés mellett sűrítsük be a besamelt.
Közben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Ezt követően vegyük le a tűzről és a 8 tojássárgáját, amit már az elején érdemes szétválasztani a tojásfehérjétől, rögtön egy kézi habverővel keverjük hozzá.
A virslit karikázzuk fel és keverjük bele a tojássárgás besamellbe.
Majd a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a virslis keverékbe.
Egy tepsit vagy jénait kenjünk ki rámával, hintsük meg zsemlemorzsával és simítsuk bele a masszát.
A tetejére ide-oda rakosgassuk rá a brokkoli rózsákat és az egészet gazdagon szórjuk meg a reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben süssük aranybarna színűre, kb. 20 perc alatt.
Egy nagyon könnyű, kellemesen krémes brokkolis ételt tehetünk majd az elkészülte után az asztalra.
Egy nagyon könnyű, kellemesen krémes brokkolis ételt tehetünk majd az elkészülte után az asztalra.
Jó étvágyat kívánok hozzá!